Bosch Ağır Ticari Araçlar İçin Hibrid Teknolojisi Üzerinde Çalışıyor

‘Parallel full hybrid’ teknolojisinin binek otomobillerde başarılı bir şekilde kullanılmaya başlamasının ardından Bosch, şimdi de ticari araçlar için çevre dostu ve düşük maliyetli hibrid teknolojisi üzerinde yoğunlaştı.

‘Parallel full hybrid’ teknolojisinin binek otomobillerde başarılı bir şekilde kullanılmaya başlamasının ardından Bosch, şimdi de ticari araçlar için çevre dostu ve düşük maliyetli hibrid teknolojisi üzerinde yoğunlaştı. Şirket, bu konudaki uzmanlığını, ağırlığı yaklaşık 40 ton olan uzun yol kamyonlarıyla orta ve ağır sevkiyat kamyonlara yönelik parça ve sistemlere aktarmak üzere çalışmalarını sürdürüyor.

Çok duraklı teslimatlarda yüzde 20’ye varan yakıt tasarrufu sağlayacak yeni teknoloji, karbon emisyonlarının da aynı oranda düşmesine neden olacak.

Hibrid teknolojisi, araçların tamamen elektrikli olarak sürülebilmesi anlamına geliyor ve bu teknoloji, sessiz bir sürüşün yanı sıra motora yüksek başlama torku kazandırıyor. Elektrikli sürüşün faydaları, en yaygın şekilde bu kategorideki araçlarda hissediliyor. Uzun yolda yüzde 6’ya varan yakıt tasarrufu, çok duraklı teslimatlarda yüzde 20’ye kadar çıkabiliyor ve CO2 emisyonları da aynı oranda düşürülüyor.

Tüm ticari araç segmentleri için modüler konsept

Bosch mühendisleri, şu anda ‘Parallel full-hybrid’ teknolojisi üzerine yoğunlaşmış bulunuyor. Bu teknolojide motor, aktarma organlarındaki debriyaj ile şanzıman arasına yerleştiriliyor, böylece alandan tasarruf sağlanıyor. Araç, uzun mesafelerde kullanıldığında, yokuş aşağı sürüldüğünde veya frenleme yapıldığında elektrik enerjisi geri kazanılabiliyor ve geçici olarak yüksek voltajlı bir aküde depolanabiliyor. Aynı durum, teslimatlarda yapılan sık duruş ve kalkışlar için de geçerli bulunuyor. Kamyon yokuş yukarı sürüldüğünde veya çalıştırıldığında, bu enerji bir elektrik motorunu çalıştırıyor. 120 kilovata kadar enerji sağlayarak, içten yanmalı motoru destekliyor. Bu da motorun enerji ihtiyacını ve böylelikle yakıt tüketimini azaltıyor. Elektrik motoru, aküden aldığı doğru akımı üç fazlı alternatif akıma çeviren ve istenen torku ve motor hızını ayarlayan bir invertör tarafından kontrol ediliyor.

Bosch, sadece elektrik motoru ve invertörü değil; aynı zamanda gerekli elektronik kontrol sistemlerini ve akü teknolojilerini de geliştiriyor. Böylece hibrid ticari araçlar için tüm elektrikli güç aktarma organlarını da üretebiliyor.

Sistemin modüler tasarımlı olması; sistem bileşenlerinin geniş bir pazarın ihtiyaçlarını karşılayabileceği, uzun yol yapan veya çok duraklı teslimat gerçekleştiren orta ve ağır ticari araç segmentine ve otobüslere uyarlanabileceği anlamını taşıyor. Daha fazla yakıt tasarrufu potansiyeline imkan tanıyan start-stop işlevi, özellikle şehir içi dağıtım yapan araçlara entegre edilebiliyor.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti