Bosch Türkiye’den Dünyaya 1,10 Milyar Avro İhracat

Bosch Türkiye cirosu 2013 yılında 1,53 milyar avro oldu. Bosch Türkiye 2014 yılında, şu ana kadar yaptığı 2 milyar Avro’luk yatırımın üzerine 135 milyon Avro daha ilave edecek.

Bosch Türkiye cirosu 2013 yılında 1,53 milyar avro oldu. Bosch Türkiye 2014 yılında, şu ana kadar yaptığı 2 milyar Avro’luk yatırımın üzerine 135 milyon Avro daha ilave edecek.


Bosch, düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılı değerlendirmesinin yanı sıra, Bosch teknolojilerinin gelecekte tüketicilerin hayatlarına getireceği kolaylık hakkında bilgi verdi. Bosch Grubu, 2013 yılında global satışlarını yüzde 3.1 artırarak cirosunu 46.1 milyar Avro’ya yükseltti. 2013 yılı cirosunun yüzde 10’unu, yani yaklaşık 4.5 milyar Avro’sunu Ar-Ge’ye ayıran Bosch Grubu, günde 20, haftada 95 ve yılda 5 bin adet patent başvurusunda bulunarak, 42 bin 800 kişilik Ar-Ge kadrosuyla teknolojiye liderlik ediyor.

Bu yıl cirosunda yüzde 11 oranında artış bekleyen Bosch’un 2013 cirosu 1,53 milyar Avro oldu. 2013 yılında gerçekleştirdiği yatırımları 155 milyon Avro’yu bulan Bosch Türkiye’nin 8 bin 200’ün üzerinde  çalışanı bulunuyor.  2013 ihracat rakamı 1,10 milyar olan Bosch, ihracatta bu yıl yüzde 11 oranında artış öngörüyor.

Türkiye’ye 135 Milyon Avro yatırım daha

Türkiye’de ilk Bosch Fabrikası’nın hizmete girmesinden bu yana 42 yıl geçtiğini belirten Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, “2014 yılında, 2 milyar Avro’luk yatırımın üzerine 135 milyon avro daha ilave edeceğiz. Bu yıl yatırımlarımızın aslan payı Bursa’daki otomotiv fabrikalarımıza ait. Gerçekleştirdiğimiz tüm yatırımlar sonucunda Türkiye, Bosch’un en önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi” dedi.

Bosch’un Türkiye’den 5 kıtaya ihracat yaptığını belirten Steven Young, “Türkiye’de bulunan 8 fabrikamızdan 5 kıtada, 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Ülkemizin yıllık ihracatının yüzde 1’i Bosch’tan geliyor” şeklinde konuştu.

Young sözlerine “Bosch olarak ciromuzun yüzde 60’ı otomotivden geliyor. Dünyada 30’dan fazla araç markası Bursa Fabrikalarımızda ürettiğimiz dizel ve benzinli enjeksiyon sistemlerini kullanıyor. Dünyada üretilen her beş dizel motorlu araçtan birinin enjektörünü Bursa’da üretiyoruz” dedi.

Geleceğin ısı ve soğutma teknolojisi olan ısı pompaları da dahil 24 cihaz ailesi için, 800’den fazla tipte üretim yapılan Bosch Termoteknik Manisa Fabrikası, 2013 yılında 600 bin kombi üretti. Sanayi teknolojileri alanında faaliyet gösteren Bosch Rexroth ise 2014 yılında 1 milyon adet hidrolik pompa üretmeyi hedefliyor.

Bursa’da temelini attığı yeni fren sistemleri fabrikasıyla Bosch; üretiminin yüzde 70’ini Türkiye pazarına yaparken, Hindistan, Brezilya, İtalya, İspanya ve Rusya’ya ihracatına devam edecek.

Bosch Türkiye’nin 3 yıllık Ar-Ge bütçesi 66 milyon Avro

Türkiye’deki 3 Ar-Ge merkeziyle dünya çapındaki gelişmelere öncülük eden, Amerika’dan Japonya’ya kadar 13 ülkeye Ar-Ge ihraç eden Bosch Türkiye, son üç yılda Ar-Ge’ye 66 milyon avro harcadı. Bosch Türkiye, 3 Ar-Ge merkezinde çalışan 339 personeliyle sadece 2013 yılında 75 adet patent başvurusunda bulundu.

Enerji verimliliğini çalışmalarının merkezine yerleştiren Bosch Türkiye, son iki yılda bu yönde yürüttüğü çalışmalarla yaklaşık 3 milyon avro tasarruf etmenin yanı sıra, 750 bin ağacın 1 yılda temizleyebileceği oranda karbondioksit salımı azalttı.

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young gelecek teknolojileriyle ilgili olarak, “Yaşam için teknoloji vizyonumuza yeni bir yaklaşım getirmemizi zorunlu kılıyor. Mikromekanik sensör teknolojisinde global pazar lideri olarak yazılım ve donanım uzmanlığımızı bir arada kullanıyoruz. Geçen yıl 1 milyardan fazla sensör ürettik. Dünyada her iki akıllı cep telefonundan birisi Bosch sensörüyle donatılmış durumdadır. Bu da teknoloji ve servis sağlayıcısı bir firma olarak bizim için büyük bir fırsat teşkil ediyor” dedi.

Bosch’tan İstanbul trafiğine teknolojik çözümler

Sıfır kazaya giden yolda 2020 yılında yüksek derecede otonom sürüş ve 2025 yılı itibarıyla da tam otonom sürüş dediğimiz sürücülerin yolcu olacağı döneme girilecek. 2025 vizyonu çerçevesinde otonom sürüşe giden yolda önemli aşamalar kaydeden Bosch’un 0-60 km arasında, yarı otonom sürüş imkanı sağlayan ‘yoğun trafik destek sistemi’ne sahip otomobiller 2015 yılında trafikte olacak.

Volkswagen AG ile birlikte Braunschweig, Oxford ve Parma üniversitelerinin işbirliğiyle Bosch’un üzerinde birlikte çalıştığı otonom sürüşe giden yolda önemli bir adım vale parking projesi önümüzdeki yıl tamamlanıyor ve 10 yıl içinde hayata geçmesi planlanıyor. Yollarda ‘Bağlanabilirlik’ sadece verimlilik ve konforu değil, aynı zamanda güvenli sürüşü sembolize de ediyor.

Otomobil teknolojilerinde yaşanan tüm gelişmelerin temel amacının sıfır kazaya ulaşmak olduğunu söyleyen Steven Young, “İstatistiklere göre yılda 1.2 milyar insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Bu kazaların yüzde 90’ının sebebi ise sürücü hataları. Yani tam otonom sürüş teknolojisi insanların hayatlarını kurtaracak” diye konuştu.


3 Haziran 2014

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti