Capital Taşımacılık 2023 Yılı Büyüme Hedeflerine Odaklandı

Faaliyetlerine 2007 yılında Romanya’da başlayan Capital Uluslararası Taşımacılık, kısa sürede lojistik sektöründe önemli bir konum elde etti.

Şirket 2018 yılından bu yana Türkiye, BDT Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri arasında kara, deniz ve havayolu taşımacılığı hizmeti veriyor. Capital Taşımacılık Türkiye Şubesi CEO'su İrina Kapsamun, sundukları hizmetleri, planlanan yeni yatırım ve projelerini KargoHaber’e anlattı.

İrina Kapsamun, 2018 yılı itibariyle Rusya’nın en büyük lokal kurye şirketlerinden Pony Express in Türkiye Temsilciliğinin satın alınması ile birlikte Türkiye’nin herhangi bir noktasından B2C ve B2B express paketlerini kapıdan alarak resmi işlemler doğrultusunda havayolu ile taşıdıklarını kaydetti.

Deneyimli kadrosuyla Türkiye ile Rusya, BDT Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri arasında bir köprü oluşturduklarını belirten Kapsamun,  “Capital olarak Romanya, Moldova ve İstanbul’ da merkezlerimiz bulunuyor. Kara, Hava ve Denizyolu ile intermodal taşımacılık, depo yönetimi, gümrükleme dış ticaret çözümleri ile ilgili alanlarda sektörden gelen talepleri karşılıyoruz. AB normlarına sahip araç filolarımız ile gıda, tekstil ve kimya başta olmak üzere birçok sektöre zamanında ve güvenli hizmet sunuyoruz.

Parsiyel Taşımacılığın sorunlarını biliyor; Rusya, BDT Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerindeki networklerimiz sayesinde hızlı çözümler üreterek taleplere anlık cevaplar verebiliyoruz.  Türkiye’nin yoğun ticaret yaptığı Rusya, BDT Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri arasındaki taşıma sürelerini 7-9 günde gerçekleştiriyoruz. Ağırlığımız Rusya, BDT Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri olsa da Tüm Avrupa Ülkelerine yönelik taşımalarımızda gün geçtikçe iş hacmimizde önemli bir paya sahip oluyor” dedi.

Yaptıkları yatırımlar ile tüm taşıma modlarında ve depolama hizmetlerinde faaliyetlerini sürdürdüklerini söyleyen Kapsamun, “Capital, sorumlu oldukları görev sahalarında gümrük kanunlarına hakim, bölge dillerini konuşabilen kadrosu ile gümrüklü ve gümrüksüz depolama hizmeti ve danışmanlık sunuyor.

Romanya, Moldova’ da ki depoları ve Türkiye’nin farklı noktalarındaki diğer anlaşmalı depolarında Türk ihracatçılarına öncelik tanıyoruz. Tekstil, gıda, otomotiv ve kimyasal madde ürünlerini teslimata kadar güvenli ve hijyen kurallarına uygun şekilde depoluyoruz” diye konuştu.

Express taşıma ve e-ticaret lojistiği alanında gerçekleştirdikleri operasyonlar hakkında bilgi veren Kapsamun sözlerine şöyle devam etti: “Pandemiyle birlikte e-ticaret taşımalarının hız kazanması ile birlikte bu alanda danışmanlık hizmetlerimiz her geçen gün arttı.  2018 yılından beri uluslararası ekspres kurye hizmet sağlayıcılarından biri olan Pony Express’in Türkiye temsilciliğine sahibiz. Pony Express Rusya merkezli bir ekspres kurye taşımacılık ağı. Dünya üzerinde 224 ülkede kendi ofisleri var. Türkiye’de temsilcisi biziz. Şu an ağırlıklı olarak Rusya, BDT Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerine hizmet veriyoruz.  Capital - Pony Express ortaklığı ile e-ticarette hizmet veren markaların işlerinin tüm aşamalarında yanlarında olup, ihtiyaçlarına uygun özel çözümler sunuyoruz. Lojistik ihtiyaçlarının büyüklüğü, hacmi ne olursa olsun, E-Commerce paketlerinde markanıza uygun çözüm mutlaka var.

Zaman hassasiyeti bulunan gönderileriniz için Türkiye’nin dilediğiniz noktasından Rusya başta olmak üzere Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Pribaltık ülkelerinden Letonya ile Litvanya ülkelerinin dilediğiniz noktasına 3-4 iş günü içerisinde teslimat gerçekleştiriyoruz.”

Pandemi süreci, insanların sosyal yaşamlarında olduğu gibi tüketim alışkanlıklarında da değişime neden oldu. Bu durum lojistik sektöründe de farklı bir hareketliliğe sebep oldu. 2022 yılında, hem lojistik sektörünün hem de ithalat ve ihracat yapan şirketlerin mevcut konumlarını korumaya odaklandıklarını vurgulayan İrina Kapsamun,  “Bizde bu dönemde şirketlere rekabet avantajı sağlayabilecekleri navlun bedelleri sunmaya odaklandık. Abartılı büyüme hedefleri yerine daha gerçekçi bir büyüme stratejisi benimsiyoruz. Bu bağlamda 2022 yılını yüzde 10’luk bir büyüme ile kapatıyoruz. Hedeflerimize daha dengeli ve emin adımlarla yürüyoruz” dedi.

2023 yılında taşıma hacimlerini artırmayı, mevcut müşterilerine hizmet vermeye devam ederken aynı zamanda yeni müşteriler kazanmayı hedeflediklerini ifade eden Kapsamun, sözlerini şöyle tamamladı: “2023 büyüme hedefimizi yüzde 20-25 olarak belirledik. Büyüme planlarımız içinde Avrupa pazarındaki payımızı, taşımalarımızı ve depolama hacimlerimizi artırmak istiyoruz.  Bu doğrultuda gerekli planlamaları şimdiden hazırladık. Pazar fırsatlarını göz önüne alarak farklı yatırım planları üzerinde çalışıyor, sektördeki açıkları iyi bildiğimiz için bir çok şirkete özel çözümler sunmayı hedefliyoruz.”

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu