CASTROL, Türkiye şartları için geliştirdiği ve Türkiye’de alanında bir ilk olan Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü’nü nakliye sektörünün hizmetine sundu. Castrol tarafından filolar için geliştirilen Filozof / Akılcı Filo Yönetim Sistemi hizmet paketine eklenen Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü, karayolu taşımacılığında maliyet girdilerinde önemli bir düşüş sağlayacak, kaza riskini azaltacak.
Filo sahiplerinin ve nakliye firmalarının üst düzey yöneticilerinin hazır bulunduğu Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü’nün tanıtım toplantısında konuşma yapan BP Türkiye Ülke Başkanı Tahir Uysal, bu proje ile karayolu taşımacılığında yaşanan sorunlara çözüm getirmeyi hedeflediklerini söylerken sözlerine şu şekilde devam etti: “Uluslararası rekabetin Türkiye için oldukça önemli olduğu ortada. Bu çerçevede Castrol olarak, Filozof akılcı çözüm olarak, filo kaynaklarında emniyetli ekonomik çözümler üretecek projeler yaratıyoruz. Günümüzde araç maliyetleri yükselirken rekabet ortamında operasyonlarda elde edilen karlılık giderek azalmaktadır. Simülatör ile birlikte verilecek eğitimlerde sürücülerden aynı yolu daha az yakıt üreterek kat etmelerini desteklemekteyiz. Aynı yol gidilecek ama beklenti daha az yakıt tüketimi olacak. Çevreye de daha az emisyon sağlayacak. İklim değişikliği konusu küresel politika gündemin üst sıralarında yer almakta. Bizde BP ve Castrol olarak süreçlerin olumluya dönüştürülebilmesi anlamında bu anlamda yer almaya çalışıyoruz.”
Uysal, ekonomik araç kullanımının temelinde sürdürülebilir olmasının önemini ve üzerlerine düşeni yerine getirip genişlettiklerinin de altını çizdi.
Filozof’a Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörü dahil edildi
Castrol Madeni Yağlar Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül ise yaptığı konuşmada, “Filo müşterilerimiz ile yaptığımız görüşmeler sonrasında ihtiyaçları belirledik. Giderek artan ve hassaslaşan rekabet ortamının, iş ortaklarımız tarafından hızla ve kolayca aşılabilmesi için çözümler hazırladık. Bu anlayışla 2 yıl önce hayata geçen Filozof’a Ekonomik ve Emniyetli Sürüş Simülatörünü dâhil etmenin gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Yetkin, ekonomi kapsamında kendileri ile çalışan müşterilere emniyetli ve ekonomik araç kullanım eğitimleri verdiklerini dile getirirken sürücünün kaza halini önlemek ve yakıt ekonomisine katkısının büyük olduğunu ve ücretsiz yol yardımı ve sağlık hizmeti sunduklarını belirtti.
İdeal sürücü testi ile sürücülerin işe alım sürecinde kişilik problemi belirlenmesi anlamında destek verdiklerini söyleyen Yetkin, “Biliyoruz ki filo yönetimlerinin tüm işe alımlarda sürücülerin davranış problemleri belirlemek için desteğe ihtiyaçları var. Sürücü performans ödül töreni ile sürücülerin ödüllendirilmesine destek veriyoruz. Çünkü doğru araç kullanım standartlarını uygulayan kişilerin bu konularda ödüllendirmeleri ile motivasyonlarının artacağına inanıyoruz. Uydu araç takip sistemi ile aracın ne zaman nerede olduğu yolda kontağı ne zaman kapadığı anlaşılıyor” dedi.
Yetkin: “Simülatörün tüm Ar&Ge çalışması Meteksan tarafından geliştirildi”
Yetkin, simülatörü geliştirirken uzman kuruluşlarla yaptıkları çalışmalardan da şu şekilde bahsetti: “Biliyoruz ki her işin uzmanıyla çalıştığınız zaman gelişme daha kolay olacaktır. Simülatörün tüm Ar&Ge çalışması Meteksan Sistem tarafından geliştirildi. Meteksan Sistem, Türkiye’nin bilişim sektöründeki en büyük firmalarından biri ve sistem entegratörüdür. Simülatörün kullanım içeriği 12 binin üzerinde binek araç, 15 binin üzerinde ağır vasıta sürücüsüne içerik bilgisi verdi.”
“ODTÜ’nün yapmış olduğu araştırmalar neticesinde, örnekler üzerinde sürücüler öncelikle simülatöre alıştıktan sonra kullandılar. Ortalama bir yakıt tüketimi ortaya çıktı. 100 km’de yaklaşık rakamın 33. 8 litre olduğunu gördük. Simülatörü kullandıktan sonra, eğitim olarak, kullanış sistemi olarak tekrar simülatörü kullandıklarında çıkan yakıt tüketimi 30.1 litre idi. Bunu çok daha geniş tabanlı, katılımlı, filo merkezli yapılan eğitimlerle de daha geniş tabana yayarak daha net oranlara ulaşmaları mümkün.”
ODTÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Veysi İşler Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile ortak kurulan bir merkezinde başında olduğunu vurgularken ekonomik ve emniyetli sürüş simülatörü ile ilgili sınıfını belirlemeye ve ölçmeye yönelik bir bilimsel araştırma gerçekleştirdiklerini kaydetti.
İşler, yapılan araştırmaları, nasıl sınıf belirlediklerini şu şekilde anlattı: “Simülatörün geliştiricilerinden alınan bilgiler, dokümanlar dinamik model değerlendirilmesi sonucunda elde edilen bulgular tamamlanarak simülatörün sınıfı belirlenir. Ayrıca bilimsel literatürdeki sürüş simülatörlerinin sınıflandırma yaklaşımları dikkate alınmıştır. Bu simülatörlerde görsel zemin çözünürlük daha düşüktür. Araç üstünlüğü ile oldukça uygundur. Yapılan gözlemler, anketler sonucunda simülatörün ekonomik ve çevreye duyarlı olduğu, araç kullanımı sağlamak amacıyla ağır vasıta şoförlerine verilecek eğitimlerde ne kadar başarılı olabilecekleri konusunda tutarlılık gösterdikleri gözlemlenmiştir. Çevre için bu denli önemli bir projede bulunmaktan ve katkıdan dolayı oldukça şanslıyız.”
En önemli özellik gezici olması
Castrol Madeni Yağlar Bölge Digital Pazarlama Müdürü Tolga Önder, simülatörün en önemli özelliklerinden bir tanesinin gezici olmasını, Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilere en iyi şekilde eğitim verilmek için düzenlendiğini ve eğitimin istedikleri kadar yetki ve verimli olması için eğitim alacak şoförlerin gerçek bir kamyon kabini olduğunu hissettirmelerinin ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.
Önder, kamyon kabininin haricinde hareketlerini de şoförlere hissettirmek gerektiğini düşündüklerini ve simülatörü hareketli platformun üzerine monte ettiklerini söyledi.
Önder son olarak geliştirdikleri ayna yazılımlarından da şu şekilde bahsetti: “Gerçek bir kamyondaki geniş görüş açısını ele almamız gerekiyordu ve bunun için 120 derecelik görüş açısı oluşturan 3 adet yüksek çözünürlükte ekran kullandık. Simülatörde gerçek hayattaki yolların çok benzeri bir şekilde 23 kilometrelik bir parkur düzenledik. Bu parkurda şehir içi şehir dışı tek ve çift yönlü yollar, otobanlar, rampalar, inişler, kavşaklar yayalar aklınıza gelebilecek bütün elementleri simülatöre yükledik. Hatta biraz daha ileri giderek hava durumumuzu trafik yoğunluğumuzu ve yük miktarımızı da ayarlayabiliyoruz. Hava durumlarında yol durumlarında simülatörü ölçmek için oldukça bilimsel veriler alabilmek adına alt yapı oluşturmuş olduk.”
Simülatörün, kaza olması durumunda otomatik olarak kaza anından 10 sn geriye sararak bütün kazayı tekrar göstermekte ve eğitmeninde kazanın nedenlerini sürücüye göstermekte olduğundan bahseden Önder, sürücülerin hayatları boyunca böyle bir eğitimi alamayacağını ve bu nedenle hayat kurtaracak kadar önemli olduğunu vurguladı.
Aslı Yetkin: “Simulatöre Olan İlgi Artıyor”
FİLOZOF’UN ciddi ilgi toplaması, filoların yönetim sistemlerinin değişmesi ve gitgide profesyonelliğe doğru yol alması sonucunda Castrol Madeni Yağlar Ağır Vasıta Pazarlama Müdürü Aslı Yetkin Karagül’ün düşüncesi simülatöre olan ilginin artması yönünde. Filozof’a dahil olan firma sayısının her geçen gün arttığına değinen Yetkin, “Araçlarda yakıt tüketimi de takip edilebiliyor. Bugün ki simülatör de buna katkı olarak geliştirdiğimiz bir proje ve filozof kapsamında olacak. Simülatör ile ilgili vermiş olduğumuz teorik eğitimlerde şununla karşılaştık. Teorik eğitimlerde 20 kişiye ulaşabiliyoruz. Ve bu da herkesin çalışmadığı günler dolayısıyla Pazar günü oluyor. Hafta içi istesek dahi o eğitimleri veremiyoruz. Simülatör tek tek ele aldığı için bu imkâna ulaşıyoruz. İlk iki ay için önce İstanbul’da, sonra Marmara dışında da eğitimlerimiz olacak. Biz bunu filolara duyurunca talepleri alıyoruz, sonra değerlendiriyoruz. Açıkçası Castrol’ün bütün sektörlerdeki sunumlarıyla da bağdaşlaştırılabilir. Biz daha çok birebir tüketici ve kullanıcıların ihtiyaçlarına odaklanıyoruz. Bakarken madeni yağ satıyoruz diye bakmıyoruz. Sloganımız da zaten “Castrol Yağın Ötesinde”. İlgi oldukça büyük. 90’ın üzerinde şirkete ve yaklaşık 6 binin üzerinde araca hitap ediyoruz. Sayı her gün değişiyor. Filozof başından beri geliştirildi.”
Tolga Önder: “Filozof’un Kapsamındaki Eğitim Daha da Geliştirildi”
SİMÜLATÖRÜN, Filozof kapsamındaki eğitimin yeterli görülmeyip daha da kapsamlı geliştirilen bir proje olduğundan bahseden Castrol Madeni Yağlar Bölge Digital Pazarlama Müdürü Tolga Önder, zaten teorik eğitimin yapıldığını ve Castrol ekibinin TIR’ın içerisinde tüm Türkiye’yi gezdiğini söyledi. Simülatörün o eğitimler sırasında verimi yükseltmek için geliştirilen bir proje olduğunu belirten Önder, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Sıfır riskle, sıfır maliyetle kaza olmadan yakıt yakmadan çevreye daha duyarlı bir şekilde 30-40 kişiyi de eğitiriz. Meteksan Sistem daha önce orduya askeri araç simülasyonları yapıyordu. Biz de ODTÜ’den duyduk ve projeyi geliştirdik. Ekonomik modülde birlikte çalıştık. Ekonomiklik sağlayan kuralların konulması bizden geldi, onların da yazılım alt yapısı vardı ve böylelikle gelişti. Bir de İngilizce dil desteği ekledik, soldan sürüş bile eklemek üzereyiz. Çünkü yurt dışından talep var. İlk defa 60’ın üzerinde Castrol ülkesinde bu proje Türkiye’den dünyaya yayılıyor gözüküyor. Önümüzdeki aylarda yurt dışından global menajerleri gelip simülatörleri görecekler. İş Türkiye’den çıktı yurt dışına yayılmaya başladı.”