CHEP Yasadışı Kullanılan Paletlerin Yarattığı Ekonomiyle Hukuk Mücadelesi Veriyor

CHEP, satışı ve izinsiz kullanımı yasak olan patentli mavi CHEP paletlerinin yasadışı yollarla üçüncü şahıslar tarafından kullanıldığını tespit ettiği takdirde, uyarılara kulak asmayan kişi ve firmalara karşı yasal yollara başvuruyor.

Tüketim malları, taze ürün, içecek ve otomotiv gibi sektörlerde palet havuzlama çözümleri sunan CHEP, satışı ve izinsiz kullanımı yasak olan patentli mavi CHEP paletlerinin yasadışı yollarla üçüncü şahıslar tarafından kullanıldığını tespit ettiği takdirde, uyarılara kulak asmayan kişi ve firmalara karşı yasal yollara başvuruyor. CHEP, bugüne kadar yalnızca Avrupa ülkelerinde yasadışı palet kullanımına karşı açtığı 30 davanın 30'unu da kazanmış durumda.


CHEP, geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de benzer çalışmalar yürütmüş, tüm uyarılara rağmen CHEP logolu paletleri iade etmeyen ve izinsiz şekilde mavi palet kullanımını alım-satım yoluyla teşvik eden beş farklı noktayı tespit ederek yasadışı CHEP paleti bulunduran kişi ve şirketler hakkında yasal işlem başlattı.

Yasadışı palet kullanımı, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa perakende ve lojistik sektörlerinde yeraltı ekonomisine dönüşmüş, yinelenen bir sorun. CHEP gibi palet havuzlama çözümleri sunan firmalar, ürünlerin tedarik zincirinde sevkiyatını sağlamak için, müşterileriyle kiralama yöntemi üzerinden çalışıyor. Kurulduğu günden bu yana, Avrupa'daki palet tedarikçileri ve tedarik zinciri operatörleriyle sağlam ilişkiler kuran CHEP, mavi paletlerin mülkiyet hakkının CHEP'te olduğu, bu nedenle paletlerin CHEP'e iade edilmesi gerektiği konusunda müşterilerinin büyük bölümüyle anlaşmaya varmış durumda.

Ancak tedarik zincirindeki bazı operatörler ve palet satıcıları, mavi paletlerin CHEP patentli olduğunu bilmelerine rağmen, CHEP logolu ekipmanları yasadışı yollarla satmayı tercih ediyor. Avrupa mahkemeleri ise her seferinde, bu tür girişimlerin yasadışı olduğu ve bazı durumlarda suçun ceza kovuşturması kapsamına alınması yönünde karara varıyor. Gizli palet ekonomisiyle mücadele etmek adına CHEP'in bugüne kadar yasadışı palet kullanımlarına karşı Avrupa'da açtığı 30 davanın 30'u da CHEP’in lehinde sonuçlandı.

CHEP Türkiye Genel Müdürü Emir Güçlü, konuyla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “CHEP’in palet havuzlama sistemi, tedarik zincirinin her aşamasında hem verimliliği sağlıyor hem de çevre dostu özelliğiyle doğayı korumaya katkıda bulunuyor. Paletlerin hızla toplanması, elden geçirilmesi ve ekipmanımızın yeniden kullanılabilir hale getirilmesi, havuz sisteminin randımanını artırarak tedarik zincirinde yer alan tüm aktörlerin avantajlı hale gelmesine yardımcı oluyor. CHEP’in mülkiyet haklarına saygı duyan tedarik zinciri operatörleriyle iş yaptığımızda, bu tür sorunların çözümünde konuyu mahkemeye taşımaya gerek kalmıyor tabii. Ancak maalesef, bazı durumlarda bize başka seçenek bırakmadıkları için, biz de CHEP olarak havuz sistemimizin ve müşterilerimizin zarar görmemesi için yasal yollara başvurmak zorunda kalabiliyoruz.”

Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi’nin 7’ncisi Düzenleniyor
ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti