CILT Türkiye Başkanı Berna Akyıldız, Çin’in Langfang Kentinde Düzenlenen Uluslararası CILT Kongresi'nde Türkiye'yi Başarıyla Temsil Etti"

Lojistik ve taşımacılık sektörünün en prestijli etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Uluslararası CILT Kongresi, bu yıl 16-18 Haziran 2024 tarihleri arasında Çin'in Langfang kentinde gerçekleştirildi.

Langfang, Çin'in Hebei eyaletinde bulunan ve hızla gelişen bir sanayi ve ticaret merkezi olarak bilinir. Kongreye, CILT Türkiye Başkanı ve WiLAT Global Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız da katıldı.

Her yıl farklı bir ülkede düzenlenen kongre, dünya genelinde hükümet yetkililerini, sektör uzmanlarını, akademisyenleri ve girişimcileri bir araya getirerek, lojistik ve taşımacılık sektörünün gelişimi için önemli bir platform sağlıyor. Bu yılki kongre, CILT China ve Çin Cumhuriyeti İletişim ve Ulaşım Bakanlığı’nın ev sahipliğinde "Lojistik ve Taşımacılıkta Küresel Sürdürülebilir Kalkınmanın Liderliği" temasıyla düzenlendi.

Etkinlik boyunca düzenlenen ana forum, atölye çalışmaları ve Küresel En İyi 50 Lojistik İşletme’nin ödül töreni ile sektöre dair önemli konular masaya yatırıldı. Kongre, katılımcıların deneyimlerini paylaşarak işbirliklerini güçlendirmeleri ve sektördeki yenilikçi çözümleri keşfetmeleri için önemli fırsatlar sundu.

Berna Akyıldız, Türkiye’yi temsilen kongredeki önemli görevlerinden biri olan Küresel En İyi 50 Lojistik İşletme’nin seçildiği jüri üyeliğinde yer aldı. Çin Hükümeti'nin davetlisi olarak katıldığı bu görevde, Türkiye'nin lojistik sektöründeki potansiyelini ve bölgesel önemini vurguladı. Akyıldız ayrıca, Çin resmi makamları tarafından Langfang fuarının açılışına da davet edildi.

Berna Akyıldız konuşmasında Türkiye'nin lojistik önemine vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:

Türkiye coğrafi açıdan doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir köprü özelliği ile eşsizdir. Deniz, hava,demiryolu,karayolu ve multimodal taşımalar ile ulkemiz bir transit merkez olma özelliği taşımaktadır.

Türkiye, yaklaşık 70 ülkeye ve 1.6 milyar insana sadece 4 saatlik uçuş mesafesindedir. Tüm taşımalar Avrupa'nın en büyük havaalanlarından biri olan İstanbul Havalimanı üzerinden çok modlu taşımacılığa uygun hale getirilmiş durumdadır.

Kara bağlantıları açısından, ülke genelindeki köprüler, tüneller, demiryolları ve otoyolların çoğu tamamlanmış ve operasyonlara açılmıştır. Avrupa ve Asya arasındaki yeni yol ve demir yolu bağlantılarına yapılan yatırımlar da altyapı projelerine öncelik veriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,2053'e kadar bağlantıyı ve yük kapasitesini artırmayı hedefleyen Masterplan 2053 adlı bir kalkınma planı belirledi. Bu planın Türkiye'nin büyük bir lojistik merkezi haline gelmesine önemli ölçüde katkıda bulunacağına inanıyorum”.

Akyıldız, Kuşak Yol Projesi'nin önemi üzerinde değerlendirme yaparak, Türkiye'nin güçlü altyapısı ve stratejik konumu sayesinde bu projenin Ortadoğu bölümünde kilit bir rol üstleneceğini belirtti.

Akyıldız, "Kuşak Yol Girişimi,  Asya, Afrika ve Avrupayı birbirine bağlayan ve iş birliğini artırmayı amaçlayan bir projedir. Kuşak Yol Projesi 2049 yılında tam olarak hayata geçirildiğinde, Türkiye'den her saat başı yük trenlerinin geçmesi planlanıyor. Bu sayede Türkiye ekonomisinde kilit rol oynayan şehirlerimizin lojistik merkezler haline gelmesi ve dijital dünyaya tam olarak entegre olması hedefleniyor”dedi.

Kongre kapsamında ayrıca CILT’nin kadın kanadı olan WiLAT ve Gelecek Nesil (Next Generation) forumları düzenlendi. Bu forumlar ve diğer etkinlikler, katılımcıların diyalog kurması ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmesi için geniş zaman aralıkları sağladı.

Konferansın üçüncü gününde, delegelere Daxing Uluslararası Havalimanı ve yerel lojistik işletmelerini ziyaret etme imkanı sunuldu. Bu ziyaretler, katılımcıların Çin’in lojistik altyapısını ve operasyonel süreçlerini yerinde görmelerine olanak tanıdı.

Berna Akyıldız, Çin Ulusal Kanalı CCTV’de gerçekleştirdiği röportajda, CILT konferansının önemi ile Orta Koridor ve Türkiye'nin bu konudaki rolü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Akyıldız, bu etkinliğin, Türkiye'nin küresel lojistik ve taşımacılık sahnesinde oynadığı rolü güçlendirmek ve uluslararası işbirliklerini artırmak açısından büyük bir adım olduğunu belirtti.

Bu önemli katılım, Türkiye'nin küresel lojistik ve taşımacılık sektöründeki pozisyonunu sağlamlaştırmak ve sektördeki yenilikçi gelişmeleri takip etmek adına büyük bir fırsat sunuyor.

Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı Kontrol
DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi