Çobantur Boltas olarak, sürücü sorununa yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Çobantur Boltas Türkiye Filo Direktörü Murat Kunduracı, “Konuyla ilgili, Sürücü Okulu kurma projesi üzerinde çalışıyoruz. Uzun yol sürücüsü olmak isteyen ancak bilgisi, tecrübesi ve gerekli belgeleri olmayan gençlerimize sürücülük mesleğini sevdirerek, ilgili eğitimleri vererek sektöre kazandırmayı amaçlıyoruz. Sürücü Okulu çalışmalarımızın dışında da genç sürücülere olabildiğince fırsat veriyoruz. Mevcut tecrübeli sürücülerimiz, genç sürücülerimizin eğitilmesini sağlıyor ve bu şekilde şirketimizin sürücü ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.
“Şirketimizin insan kaynakları politikası fırsat eşitliği ilkesini esas alıyor” diyen Kunduracı sözlerine şöyle devam etti: “Buradan hareketle kadın istihdamına önem veriyor ve kadınların her alanda olması gerektiğine inanıyoruz. Şu an için ülkemizde kadın sürücülerin sektöre katılabilmesi için gerekli altyapının eksik olduğu kanaatindeyiz.
Çobantur Boltas olarak bu eksiği tamamlamak adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Burada konuya sadece araç sürmek olarak bakılmaması önemlidir. Öncelikli olarak mola yerleri, yükleme boşaltma ve park alanlarında gerekli düzenlemeler yapılarak, kadın sürücülerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak ortamın oluşturulması gerekmektedir.”
Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında ticari amaçlı yük ve yolcu taşımacılığı yapan, mesleki yeterlilik belgesi sahibi sürücüler için, yaş şartının 69’a çıkartılması ile ilgili kararın geçici bir çözüm olduğunu belirten Murat Kunduracı, kararın yalnızca mevcut çalışan sürücülerin hizmet sürelerinin uzamasını sağladığını, kalıcı çözüme ulaşmak içinse asıl amacın uzun yol sürücülüğü mesleğini özendirmek ve yeni sürücüler yetiştirmek olması gerektiğini kaydetti.
Murat Kunduracı sözleri şöyle sürdürdü: “Çobantur Boltas olarak hedefimiz eğitimini başarıyla tamamlayan ya da staj sürecindeki öğrencileri hayata hazırlayarak kariyer yollarında fark yaratmaktır. Stajyer öğrencilerin geleceğine ışık tutacak, potansiyellerini keşfetmelerine destek olacak uzun ve yaz dönemi staj programları gerçekleştiriyoruz. Yeni mezunları ise MT çalışmaları ile profesyonel iş hayatına ideal başlangıç yapabilmeleri için alanında uzman çalışanlarımızın liderliğinde yetiştirmeyi hedefliyoruz.
Aynı zamanda üniversiteler ile yapacağımız iş birliğiyle yöneticilerimizin bilgi ve tecrübelerini öğrencilere aktarabilecekleri programlar yapmayı ve kariyer günlerine katılımı sağlayarak genç yetenekleri de ailemize katmayı amaçlıyoruz. “
Sürücü sorununun kalıcı olarak çözülmesi için sürücülüğün bir meslek olduğu, özellikle Türkiye’nin ihracatında önemli bir rol aldığı gerçeğinin benimsenmesi gerektiğini ve genç neslin bu konuda eğitilerek mesleğe özendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kunduracı, lojistik sektörünün yoğun emek gerektiren, yatırım maliyetinin yüksek fakat karlılığının düşük bir sektör olduğu söyledi.
Araç yatırımları teşvikleri verilen bu sektöre iyileştirme adına sürücü yetiştirilmesi için de teşvik verilmesi gerektiğini kaydeden Murat Kunduracı, “Devlet destekli sektör dernekleri ve üniversitelerin iş birliği ile öncelikle pilot illerde sürücü okulları kurulmalı, bu okullardan eğitim alan sürücüler sektör şirketlerinde staj veya çalışma imkanı bulmalıdır. Bu eğitimi alan sürücülerin istihdamını sağlayan şirketlere vergi ve SGK teşviki verilmesi de katma değer yaratacak ve sürecin iyileştirilmesine destek olacağını düşünüyoruz” dedi.