Dönme direncinin düşüklüğü ile dikkat çeken ve geçtiğimiz yıl İspanya’da ‘yılın lastiği’ seçilen HD Hybrid, hem uzun yol hem yurtiçi (kısa mesafe) hem de bölgesel nakliyeye uygun çok amaçlı bir lastik olma özelliğini taşıyor.
KargoHaber Dergisi için yaptığımız söyleşide HD Hybrid’i Türkiye’ye yavaş yavaş getireceklerini açıklayan Continental Türkiye Kamyon Lastikleri Satış Departman Müdürü Murad Bilginalp, pazara yavaş girmelerinin nedeni olarak da son iki yılda yaşanan talep artışına fabrikaların cevap verememesini gösteriyor.
Lastik pazarı hakkında da genel değerlendirme yapan Bilginalp, Continental Türkiye’nin hedeflerinden de söz ediyor.
Sayın Bilginalp, öncelikle ağır ticari araç lastik pazarı ile ilgili genel bir değerlendirme ile başlayalım.
Türkiye’de lastik yenileme pazarı geçtiğimiz yıl oldukça büyüdü ve bu yıl da aynı şekilde bu büyümesini sürdürüyor. Bu büyümeyi Avrupa pazarında da görüyoruz ancak Türkiye son iki yıldaki büyüme oranı ile kamyon ve otobüs lastikleri yenileme pazarına bakıldığında hemen hemen Avrupa’nın ikinci büyük pazarı haline geldi. Geçtiğimiz yıl bu segmentlerde Avrupa’da yenileme pazarında yüzde 20 üzerinde bir büyüme gerçekleştirmişti, aynı oranda olmasa da bu yıl da aynı oranlara yakın bir pazar bekleniyor.
Continental’de ağır ticari araç olarak bakıldığında, büyüme rakamını arttırmış durumda. Continental’in Avrupa pazarından aldığı ortalama pazar payı yüzde 20’nin üzerinde. Türkiye’de hedefimiz birkaç yıl içinde Avrupa’daki pazar payını yakalamak.
Bu büyüme ticari araç pazarındaki büyümeyle paralel gitti diyebiliriz sanırım.
Tabi ki. Ticari araç pazarının büyümesini öncelikli tetikleyen fabrikaların orijinal ekipman, yeni araç üretmeleriydi. Talebe bağlı olarak lastik üretiminde de büyük artış oldu. Ayrıca lastik zamanla eskiyen bir ürün ve belirli dönemler sonrasında yenileme pazarına bu talepler de yansıyor. Kriz döneminde de birtakım ertelenen talepler vardı. Gerek yeni araç alımı, gerekse yenileme pazarında bu ertelenen taleplerin de etkisi ile büyüme diğer yıllara oranla daha fazla oldu.
Continental, Türkiye için özel lastikler üreten bir marka. Bunun nedeni ve getirileri ile ilgili neler söyleyeceksiniz?
2002 yılında önce distribütör olarak Continental ile çalışmaya başladık ve 2008 yılında yüzde 100
Türkiye’de iklim koşullarının farklı oluşu, geçmişe göre azalmakla birlikte araçların taşıma kapasitesinin üzerinde yük alması, son yıllarda iyileşmeler olmasına rağmen yolların istenilen düzeyde olmayışı gibi koşullar lastiğin ömrünü etkiliyordu. Bu koşullar göze alınarak Extra Duty diye tabir ettiğimiz lastikler öncelikle Türkiye pazarında kullanılmak üzere geliştirildi ve ebat ebat bu lastikler devreye girdi. Şu anda Türkiye’de bu lastikler hem inşaat hem yük hem de kargo taşımaları yapan araçlarda kullanılıyor. Ayrıca bunların yeni çıkan versiyonlarını da devreye aldık. Örneğin 2 serisi versiyonlarımız 2009 ve 2010 yılından itibaren Avrupa’da çıkmaya başladı ve bunun hemen sonrasında Türkiye versiyonları da çıktı. Bu lastikler Türkiye’de başarılarını ispatladıktan sonra Türkiye’deki benzer iklime sahip -Kafkas ülkeleri, Kuzey Afrika, Ortadoğu- ülkelere de yavaş yavaş açılmaya başlayacak. Öncelikle bu ülkelere lastikler Avrupa’dan gidecek ancak ilerleyen zaman içerisinde bu bölgeler Türkiye’nin kontrol edeceği bölgeler olacak.
Daha önce Continental kullanan müşterilerimiz Türkiye’ye özel Extra Duty lastiklerini kullanmaya başladıklarında bu lastiklerin farklı olduğunu ve ihtiyaçlarını daha iyi karşıladığını görmeye başladılar. Türkiye koşullarına uygun oldukları için ömürleri daha uzun oluyor ve bu da ekonomikliği getiriyor.
Biraz da yeni ürünlerden söz edersek, piyasaya sunulacak yeni bir ürün gündemde mi?
Avrupa’da piyasaya sunulan ancak Türkiye’ye henüz gelmeyen ürünlerimiz var. Avrupa’da geçtiğimiz yıl pazara sunulan ve çok da başarılı olan lastiğimiz HD Hybrid’i Türkiye’ye getireceğiz.
Bu lastik hem uzun yol hem yurtiçi hem de bölgesel nakliyeye uygun çok amaçlı bir lastik. Ayrıca bu lastik hem yaz hem de kış kullanılabiliyor. HD Hybrid, dönme direncinin düşüklüğü, diş derinliği ve görevini eksiksiz yerine getirmesi ile anılan bir lastik. Geçtiğimiz yıl İspanya’da ‘yılın lastiği’ seçilen HD Hybrid’i Türkiye’ye yavaş yavaş getirmeye başlıyoruz. Bunun yavaş yavaş olmasının nedeni de tedarik sorunu. Ticari araç pazarındaki büyümeye paralel olarak fabrikalar kapasitelerini birden arttıramadılar, bu da tedarik sıkıntısı yaratıyor. Biz de bu nedenle Türkiye pazarına yavaş yavaş girmek durumundayız. Gelecek yıldan itibaren hızlanacaktır diye düşünüyoruz.
Ar-Ge çalışmalarınız ile ilgili de biraz bilgi aktarabilir misiniz? Türkiye’de de bu faaliyetleri yürütüyor muzsunuz?
Continetal’ın şu an piyasadaki ağır vasıta lastiklerinin yaklaşık yüzde 75-80’i üç yıldan yeni. Bu durum Continental’in kendi içindeki bir kalite değerlendirme sürecinin bir parçası. Yeni çıkan lastiklerin de bir yıl sonra Türkiye versiyonu yapılıyor ve Türkiye’ye geliyor.
Continental’in 10 ülkede kamyon lastiği üreten fabrikası var. Ar-Ge merkezi de şirketin merkezi olan Honnover’de. Bu fabrika neredeyse tamamen Ar-Ge ile uğraşır durumda. Bine yakın Ar-Ge mühendisi yeni lastikler üzerinde çalışıyor. Ayrıca sırt hamuru, daha çevreci lastikler, dönme direncinin düşürülmesi, gürültü kirliliğinin azaltılması ve ıslak zeminde tutunma gibi konular üzerinde çalışıyorlar.
Bizim yerel Ar-GE’ye ihtiyacımız yok. Bu anlamda Türkiye’yi araştırmak istediklerinde mühendisler Türkiye’ye geliyorlar. Ayrıca Hannover’deki Ar-Ge merkezi için Türkiye’de araştırma yapan üç de Türk mühendis var.
Giderek büyüyen bir lastik kaplama pazarı var. Continental bu alanda neler yapıyor?
Bilindiği gibi lastiğin üç ömrü var. İkinci ömrü diş açma, üçüncü ömrü ise kaplama. Continental’in, Avrupa’da geçtiğimiz yıldan itibaren sunmaya başladığı Conti LifeCycle konsepti var. Bu konsept ile Continental lastiklerinin de kaplanabildiği müşterilerimize ifade ediliyor. Zaten böyle olmasa pazar payımız artmazdı.
Türkiye’de de lastiklerimizi kanıtladık ve artık bizim de Avrupa’da olduğu gibi Conti LifeCycle’ı devreye almamız gerekiyor. Şu an onun çalışmalar içindeyiz.
Filo sahipleri ürünü kıyaslarken artık minimum kilometre maliyetine bakıyorlar, dolayısıyla lastik firmaları da ürünlerinin kaplanabilirliğini oluşturmak durumunda. Biz de özellikle kaplama ayağından başladık. Yine Türkiye şartlarına uygunluk açısından testler yaptık ve bu testler başarılıydı. Şimdi bunun ikinci fazını devreye alacağız. Faz faz genişlemeyi planlıyoruz. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda kaplamacılar ve bayilerimiz kanalıyla bu hizmeti vereceğiz. Bu alanda daha gelişecek noktalar var.
Biraz da endüstriyel lastiklerden söz edelim…
Continental’in endüstriyel lastikler pazarında da önemli bir yeri var. Örneğin forklift lastikleri havalı ve kauçuk lastikler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Continental bunların hepsinde birden var. Fabrikaları ve lojistikçileri tek tek ziyaret ediyoruz. Sadece endüstriyel lastikler üzerine odaklanmış 30 civarında bayiimiz var. Kimya ya da gıda sektöründe hizmet veren firmaların tercih ettikleri iz bırakmayan beyaz lastiklerimiz mevcut. Bu konuda da Continental önemli bir yere sahip.
Ayrıca, Continental havaalanlarına özel lastikler çıkarttı. Şu anda Türkiye’de önemli üç havaalanı yer hizmeti veren şirket ile çalışıyoruz ve bu lastiklerin tedarikini sağlıyoruz. Yine limanlara özel Simex adlı lastiklerimiz de var.
Son olarak bayi yapılanmanız ile ilgili bilgi aktarır mısınız?
Şu anda Türkiye’de Continental’in 300 civarında bayisi var. Bunlardan yaklaşık 200 tanesi ağır vasıta lastikleri satan bayilerimiz. Bayi yatırımları da bir yandan devam ediyor. Geçtiğimiz yıl aramıza yeni bayiler eklendi yine bu yıl da yeni bir bayimiz hizmete girdi. Uygun görülen, ihtiyaç duyulan bölgelerde yeni bayiliklerimizi oluşturuyoruz.