Yeni nesil CF ve XF kamyonlarını piyasaya süren DAF, araçların tanıtımını Hollanda’da yaptı. Türk basını için gerçekleştirilen tanıtım ve test sürüşlerinde araçlarda yapılan değişiklikler detaylı olarak anlatılırken araçların sunduğu yüzde 7’ye varan yakıt tüketimi ve sürücü konforu öne çıktı. DAF Türkiye Genel Müdürü Gregor Van Der Mark’ın da katıldığı organizasyonda şirket tarihinde gerçekleşen en büyük yakıt tüketimindeki düşüş olduğunun altı çizilirken sınıfındaki en iyi tüketime de ulaşıldığı vurgulandı.
Organizasyonda, yüzde 7'ye kadar daha düşük yakıt tüketiminin yeni motor teknolojisi, yeni tahrik hatları ve aerodinamik optimizasyonlar sayesinde elde edildiği ifade edilirken araçların tedarikine ise Yeni CF ve XF Temmuz ayından itibaren başlanacağı kaydedildi.
Yeni CF ve XF serileriyle ilgili olarak sunumu yapan DAF Test Proje Müdürü Raoul Wijnands, taşımacılıkta düşen karlılık ve artan maliyetler nedeniyle yakıt tüketiminin en önemli unsur haline geldiğini vurgulayarak kendilerinin de bu konuya odaklandıklarını açıkladı.
Düşük devirde yüksek tork
PACCAR MX-11 ve MX-13 motor yeniliklerine dikkat çeken Wijnands, daha yüksek yakıt tasarrufunu düşük devirlerde daha fazla güç ve tork üreterek başardıklarını söyledi. Wijnands konuşmasına şöyle devam etti: “Sınıfındaki en yüksek yakıt tasarrufu, diğer özelliklerin yanı sıra motor, egzoz son işlem sistemi, şanzıman ve arka dingiller arasında en iyi etkileşimi sağlayan tamamen entegre ve yenilikçi tahrik hattı ile elde ettik. PACCAR MX motorları; hava yönetimi, yeni ve daha da verimli bir turbo şarj, yeni bir EGR sistemi ve yeni bir valf çalıştırma sistemi kullanarak daha da geliştirildi. Daha yüksek sıkıştırma oranı ile yeni pistonlar, enjektörler ve enjeksiyon stratejileri olan yeni bir yanma sistemi geliştirilerek verimi arttırdık. Ayrıca en yüksek mekanik verimliliği sağlamak amacıyla, yeni yüksek verimli değişken devirli soğutma, direksiyon ve yağ pompaları kullandık. Motorun devrini düşürmek için PACCAR MX-11 ve MX-13 motorların maksimum tork değeri büyük oranda düşürüldü ve 900 dev/dak'dan itibaren elde edilebiliyor. Ürün portföyünün en güçlü üyesi olan 390 kW/530 hp PACCAR MX-13 motor, 1000 dev/dak'da 2600 Nm tork üretiyor.”
Motorun yanı sıra yeni nesil TraXon otomatikleştirilmiş şanzımanlar, yeni CF ve XF serisinde standart olarak sunulmaya başlanıyor. 12 ileri vitesli model standart olarak sunulurken özel uygulamalar için kullanılan 16 vitesli model isteğe bağlı olarak alınabiliyor. Yeni CF ve XF serisinde sağlanan verimliliğin bir diğer ayağı olan arka dingil tasarımlarında da tahrik hattı özelliklerine bağlı olarak yalnızca 1000 - 1040 dev/dak'da 85 km/saat seyir hızlarında 2,05:1'e kadar devir düşürme imkanı sunuluyor.
Tüm yeni motorlardaki tork değeri motorun güç değerine göre 50 Nm ila 200 Nm artırılmış. Ayrıca, yeni nesil DAF CF ve DAF XF kamyonlarda kullanılan "Çoklu Tork" sayesinde DAF, en yüksek viteste tahrik hattının verimini en üst düzeye çıkabiliyor. Çoklu Tork sayesinde ise en yüksek viteste 100 Nm ile 150 Nm arasında ekstra tork elde edilerek kamyonun bu viteste mümkün olduğunca çok sürülebilmesi sağlanmış.
Tamamen yeni bir elektrik ve elektronik yapıya kavuşan yeni CF ve XF serisi için yeni bir kontrol ünitesi de eklenerek sistemlerin birbirine entegre olarak kusursuz çalışması sağlanmış. Bu ünitede Dynamic Cruise (Dinamik Seyir) gibi gelişmiş EcoRoll ve Hız Sabitleyici işlevleri bulunuyor. Dynamic Cruise Control, akıllı bir şekilde daha güçlü ve yumuşak bir sürüşle tırmanışa başlarken hafif bir tork birikimiyle tasarruf sağlarken, yokuş inişlerinde de torku azaltarak verimlilik sağlıyor. Geliştirilen Eko Modu ise yakıt tüketimini etkileyen başka bir önemli unsur olarak özellikle boş araçların seyrinde faydasını hissettiriyor.
PACCAR motor freni performansı
Motor performansının yanı sıra, PACCAR motor freninin performansı da geliştirildi. PACCAR MX-11 motorun maksimum frenleme gücü 320 kW’tan 340 kW’ya çıkarıldı. 1000 ile 1500 dev/dak'daki frenleme kuvveti ise yüzde20 arttırılmış. MX-13'ün maksimum frenleme gücü 360 kW üzerinde ve önemli bir aralık olan 1200 - 1500 dev/dak arasında frenleme gücü yüzde 30'a çıkarılmış.
Daha aerodinamik daha hafif
Yeni CF ve XF'teki aerodinamik özellikleri yeni güneşlik ile geliştirilmiş. Ayrıca yeni XF'te kamyon çevresinde, motor bölmesine kadar ve motor bölmesi de dâhil olmak üzere en iyi aerodinamik özellikleri sağlamak için ızgaranın arkasında tekerlek davlumbazı uzantıları ve akış kanalları yer almış.
DAF yeni CF ve XF için tamamen yeni ve kompakt bir Egzoz Son İşlem Sistemi (EAS) geliştirerek alt katman teknolojisiyle, EAS ünitesinin toplam hacminin yüzde 40 azaltılmasını sağlamış. EAS ünitelerinin kompakt yapısı sayesinde, özel uygulamalar için DeNOx katalitik konvertör ve Dizel Partikül Filtresi ayrı tutulmamış. EAS ünitesinin başka bir avantajı ise 50 kg daha hafif olması olarak öne çıkarken motor ve şasi ağırlık optimizasyonları gibi ek önlemler sayesinde yeni CF ve XF'in araç ağırlığı toplam 100 kg azaltılmış.
Servis aralığı 200 bin kilometreye çıkıyor
Yeni DAF CF ve XF'in servis aralıkları 150 binden 200 bin kilometreye çıkarılmış. Yeni EAS ünitesinin özellikleri sayesinde kül temizleme aralığı ise 500 bin kilometreye kadar uzayabiliyor.
Şasinin arka ucundaki yeni tasarım örneğin yük kapakları ve kasalı konteynır ve vinç plakalarının hazırlanmış montaj plakalarının kolayca takılabilmesini sağlar ve gelişmiş Kasa Bağlantı Yöntemi en kısa yapılandırma süresini sağlar.
DAF Connect, operatöre araçlarının ve sürücülerinin performansı hakkında gerçek zamanlı bilgiler isteğe bağlı olarak sağlayabiliyor. Aracın konumu, yakıt tüketimi, toplam kilometresi, filo kullanım oranı ve rölanti süresi hakkındaki bilgiler, müşterilerin ihtiyaçlarına göre yapılandırılabilen çevrimiçi panoda açık bir şekilde gösteriliyor.
Yeni sıcaklık ve klima kontrolü
Yeni DAF CF ve XF'te sürücünün son derece kolay bir şekilde çalıştırabileceği tamamen yeni, otomatik sıcaklık ve klima kontrol sistemi (HVAC) bulunuyor. Sistem akıllı kontrollü klima sisteminin maksimum soğuk ve sıcak havayı karıştırmak yerine yalnızca istenen sıcaklığa erişmek için gereken miktarda havayı soğutarak en yüksek yakıt tasarrufunu da sağlıyor. Gereksiz hava soğutmayı engellemek için evaporatör de akıllı bir şekilde kontrol ediliyor. Molalarda veya geceleri kabini ısıtmak için yeni tam otomatik HVAC kontrol sistemi motordan artan ısıyı kullanarak, yakıt tasarrufunu artırıyor.
Gelişmiş Sürücü Bilgileri ve kullanım kolaylığı
Daha çağdaş ve çekici bir görünüm ile okuma kolaylığı için gösterge paneli yeni yazı tipi ile yeniden tasarlanmış. Sürücü Bilgi Paneli gibi işlevler geliştirilmiş ve sürücüye kalan sürüş ve dinlenme sürelerini göstermek için bir takograf sayacı bulunuyor.
Bu özellik ve sürücünün panodaki anahtarları isteğine göre yerleştirebilmesini sağlayan sürücü tarafından ayarlanabilir anahtarlar (MUX), konfor ve verimliliği artırır. MUX anahtarları aynı zamanda üstyapının çalışması ile ilgili ek işlevlerin veya soğutma cihazı ve vinç ayağı destekleri gibi bileşenlerin yerleştirilebilmesini sağlıyor.
Yeni iç aydınlatma anahtarı "gece sürüşü" ve "dinlenme" modları için ışığı kısma imkânı ile kullanım kolaylığı sunar. Hızla ilgili tüm işlevler (hız sabitleyici, tahmini hız sabitleyici ve uyarlanabilir hız sabitleyici dâhil) artık direksiyonun sağ tarafında mükemmel ve mantıksal bir şekilde gruplar haline yerleştirilerek pratik bir kullanım sağlıyor.
Genel Bir Bakış
Daha çok teknik geliştirmelerin öne çıktığı yeni CF ve XF modellerinde genelde aeordinamik katkısı yapan bazı dış değişiklikler de yapılmış. Örneğin yeni güneşlikte şekil daha modern hale gelirken ön cama çok daha yakın konumlandırılmış. XF'teki far panellerinin ve ızgaranın üst kısmı üstündeki boşluklar yalıtılarak ızgaradan geçen ve soğutma sistemine giden hava akışının yeni hava deflektörleriyle optimize edilmiş.
Yeni güneşlik ve tamponlarında alüminyum görünümlü süslemeler ve CF'in ızgarasına yerleştirilen XF'teki gibi krom şeritler ve alüminyum görünümlü ızgara petekleri de aracın dış kısmındaki bazı değişiklikler olarak göze çarpıyor.
Aracın içine girildiği zaman etkisi hissedilen fonksiyonellik ve ergonomi gerçekleştirdiğimiz sürüşle birlikte kendini konfora bırakıyor. Düşük devirde elde edilen yüksek gücün şanzımanla ve güç aktarımın diğer unsurlarıyla uyumu aracın anlatılan özelliklerini somut hale getiriyor. Düşük ses seviyesi ve birçok fonksiyona sürüş konsantrasyonu bozulmadan ulaşmak konforun dışında yol güvenliği açısından da önemli bir unsur olarak dikkat çekiyor. Yeniden tasarlanmış gösterge paneli, hız sabitleyici, uyarlanabilir hız sabitleyici, tahmini hız sabitleyici ve yokuş aşağı hız kontrollerinin direksiyonun sağ tarafında yerleştirilmesi de bu durumu destekliyor.
Geniş kabinde sürüş fonksiyonlarının yanı sıra dinlenme fonksiyonlarının da uygun bir mimariyle konumlandırılarak kolay ulaşılabilir olması dikkat çeken önemli özellik.
DAF Truck Türkiye Genel Müdürü Gregor Van Der Mark:
Bütün ağır ticari araçlar birbirine benziyor. DAF olarak biz düşük yakıt tüketimi düşük bakım maliyetleri ve sürücünün beklentilerine odaklanarak gelişimimizi sürdürüyoruz. Rekabette öne geçebilmek için daha düşük maliyetlerle aracı daha iyi hale getirmek bizim amacımız. İlk Euro 6’da önemli bir rakibimizle yakıt tüketiminde başa baş gidiyorduk. Ancak yeni geliştirmelerle birlikte öne geçmiş olduk.
Avrupalı büyük taşımacılık şirketleri toplam sahip olma maliyetlerini çok ince hesaplarla yaparak var olabiliyorlar. Bizde motor gücümüzü arttırarak bunu verimli bir şekilde optimize ederek motor şanzıman ve arka aks geliştirmelerle müşterilerimize yüzde 7’llik yakıt tasarrufu sunarak katkıda bulunuyoruz.
Türkiye pazarında çekicilerle başlamak üzere birlikte bütün modellerimiz zamanla Türkiye pazarında yer bulacak. Türk müşterilerimiz ve sürüler de bu yeni araçlarımızı çok sevecekler. Hem bu araçlardan oluşmuş bir filonun sağlayacağı maliyet avantajları hem de sürücülerin yaşayacağı üst düzey konfor Pazar payımızı arttıracak. Türkiye’de profesyonel lojistik şirketleri de Avrupalı meslektaşları gibi araç yatırımlarında değerlendirmelerini hesaplar üzerinde yapıyorlar.