Daron Acemoğlu'na Ekonomi Nobeli

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İktisat Profesörü Daron Acemoğlu, kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki araştırmaları nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları açıklandı. Bildiride, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin yaptıkları çalışmalar nedeniyle Türk Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile İngiliz Prof. Dr. Simon Johnson ve İngiliz Prof. Dr. James Robinson'un ödüle layık görüldüğü belirtildi.


Acemoğlu: “Tedarik Zinciri Çok Desteklenmeli”

Korona salgını sırasında zoom üzerinden görüşlerini aktaran ve ‘salgının etkileri çok derin olabilir’ diyen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, bunun temel nedenli olarak, salgın nedeniyle üretim ve tüketimden çekilerek ekonomiye katkısı azalan insan sayısı ve tedarik zincirindeki kırılmayı gösterdi. Daron Acemoğlu’nun salgın döneminde konuya ilişkin olarak dile getirdiği ve dergimizin 256’ncı sayısında yer alan haberde geniş olarak yer verdiğimiz görüşlerinin özeti şöyle:

“Salgının ekonomik etkileri çok derin olabilir. Salgına yakalanan insanların ekonomiye katkısı kayboluyor. Sadece ekonomik açıdan kırılgan şirketler değil, tedarik zincirindeki zayıf halkalardan etkilenen diğer şirketler de batmaya başlıyor.

Küresel politik ve ekonomik sistemin değişmemesi artık mümkün değil. Özelde sağlık sisteminin, genelde ise tüm devlet sisteminin etkin çalışmadığı görüldü ve de devletin müdahalesi çok arttı.

Bu salgın aynı zamanda küreselleşmenin boyutunu da ortaya çıkardı. Bu kadar küreselleşmiş bir dünyada olmasak bu virüs iki ay içinde İtalya’ya gidemezdi.

Fed’in politikaları, 2008 krizinden bu yana süregelen bir stratejinin parçası. Para politikasına kısa değil, orta vadeli bakmamız lazım.

Krizi aşmanın yolu, sadece para politikasında değil. Reel ekonomide, tedarik zincirinin çok desteklenmesi gerekiyor.

Türkiye’nin sıçraması için yapması gerekenler, Avrupa ve Amerika’dan farklı değil. Sağlık sistemini güçlendirmeli. Şirketlerin ve işgücünün üzerindeki baskı azaltılmalı.”

Canpolat Taşımacılık, Tırsan ile Filoyu Güçlendirdi
Gratis Adana'da Yeni Lojistik Merkezinin Temelini Attı
Renault Trucks 6'ncı Kez Altın Ecovadis İle Ödüllendirildi