Hükümetin Meclis'e sunduğu yasa tasarısıyla Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın yeniden yapılandırılması ve havayollarında olduğu gibi özel şirketlerin de demiryollarında hizmet verebilmesi öngörülüyor.
Yasa tasarısına göre demiryolu ağları devletin malı olarak kalmaya devam ederken, Devlet Demiryolları’na trafiği yönetme ve altyapıyı idare etme görevi veriliyor. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) yolcu taşıma tekeli sona eriyor.
Tasarının kanunlaşmasının ardından özel şirketler, kendilerine ait demiryolu altyapısı inşa edebilecek ve trenleri işletebilecek. Ancak firmaların bu faaliyetleri gerçekleştirebilmeleri için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan lisans almaları gerekiyor.
Yasa tasarısının getireceği diğer yenilikler
Bu yasama döneminde yasalaşması beklenen tasarı başka birçok yeniliği de beraberinde getiriyor. Tasarı kanunlaştığında hayata geçirilecek uygulamalardan bazıları şunlar;
TCDD'nin hızlı tren ve diğer demiryolu altyapısının yenilenmesi ve iyileştirilmesi yatırımları yine bakanlık bütçesinden karşılanacak.
Düzenleme Demiryolu Taşımacılık Anonim Şirketi adlı yeni bir yapı oluşturulmasını da öngörüyor.
Demiryolu kazalarında, bakanlık, altyapı işletmecisi ve tren işletmecilerinden oluşan bir komisyon kaza tespit tutanağı düzenleyecek.
Altyapı inşa edecek şirketler, taşınmazların kamulaştırma bedelini ödeyecekler. Karşılığında 49 yıllığına bedelsiz olarak bu hattı işletebilecekler.
Demiryolu, karayolu ve benzeri yollarla kesişiyorsa demiryolu ana yol sayılacak ve geçiş üstünlüğü olacak.
Devlet Demiryolları'ndaki görevli personel ise emekliliğe teşvik edilecek. Bunun için personele fazla emekli ikramiyesi ödemesi yapılacak.