Buna göre, TCDD'ye 3.9 milyar lira, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek diğer demiryolu projelerine 3.1 milyar lira, TCDD Taşımacılık AŞ'ye 495.5 milyon lira olmak üzere demiryolu ulaştırmasına bu yıl toplam 7.5 milyar liralık yatırım yapılması öngörülüyor.
Bu yıl TCDD'ye ayrılan yatırım bütçesinin önemli bir bölümü yüksek hızlı tren ve hızlı tren projelerine gidecek. Söz konusu projeler içinde en fazla ödenek, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattı için ayrıldı. Ankara- Sivas YHT hattına, bu yıl 1 milyar 30 milyon lira yatırım yapılması planlanıyor.
Proje tutarı 21.4 milyar lira olan Ankara, İstanbul Hızlı Tren hattı için de bu yıl 353 milyon 989 bin lira ödenek ayrıldı. Yerköy-Kayseri YHT hattı ile Gebze-Sabiha Gökçen-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Halkalı demiryolu projeleri için ödeneğin yer aldığı yatırım programında, 106 yüksek hızlı tren seti projesi için ayrılan kaynak ise 377.8 milyon lirayı buluyor.
Demiryolu yük taşımacılığı artacak
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Lojistik merkezleri yaparak, demiryolu kaynaklı taşıdığımız yük miktarını artırarak ülkenin gelirini artırmak istiyoruz" dedi.
Arslan, "Marmaray ile denizin altından iki kıtayı bağladık, Bakü-Tiflis-Kars ile Çin'e kadar kesintisiz gidebilir hale geldik. Ülkede lojistik merkezleri yaparak, demiryolu kaynaklı taşıdığımız yük miktarını artırarak ülkenin gelirini artırmak istiyoruz. Bunun bir başka önemli ayağı da organize sanayi bölgelerinin fabrikaları, özellikle iltisak hatlarıyla ana hatta bağlamak için önemli bir çalışma başlattık. Lojistik master planı diye ülke genelinde master planı yapıyoruz. Ülkenin bu tip yerlerin hepsini hızlı tren ağına, normal tren ağına bağlayacağız ki toplu taşımayı teşvik etmiş olalım. Bununla ilgili çalmayı da yapmış olacağız."
Demiryollarının serbestleşmesi ile ilgili konuşan Arslan, “Bu sene içinde demiryolları ile taşınan yük miktarı 28 milyon tona yükseldi. Bu rakam bizim gönlümüzden geçen rakam değil ama bunun başlıca sebebi hem mevcut hatların standardının yükseltilmesi çalışmaları; hem elektrikli hem de sinyalli hale getirilmesi çalışmalarımız devam ettiği için birçok hat şuan da işletmede değil. Haliyle yük miktarı istediğimiz şekilde artmasa bile yine de yüzde 10-12’lik bir artış söz konusu. Özel sektör de artık demiryolu ulaşımında yük taşımacılığına başladı. Özel sektörün de hatlardan faydalanması adına önemli bir adımdı ve bu sebeple demiryollarının özelleştirilmesi kapsamında 5 tren işletmecisine lisans verdik” diye konuştu.