Devam Eden Ulaşım Projeleri Ticaretin Yolunu Açacak

Dev ulaştırma inşaatlarının yapımına başlayan Türkiye’nin taşımacılık altyapısı, bu projelerin hayata geçmesiyle tamamen değişecek.

Başta İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü, üçüncü havalimanı ve kuzey otoyolu projelerinin devam eden diğer otoyol ve demiryolu projeleriyle entegre edilmesiyle Avrupa-Asya arasındaki düğümler çözülecek.

Avrupa ile Asya ve Orta Doğu ülkeleri arasında stratejik bir bölgede yer alan Türkiye, dev bütçeli yatırımlara hız verdi. Türkiye’de ulaşımın çehresini değiştirecek bu projeler bölgenin artan taşımacılık taleplerine de cevap verecek.

Birbirleriyle entegre edilerek daha yüksek verim alınması beklenen bu projelerden ilki 29 Mayıs 2013 tarihinde temel atma töreni yapılan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yer alan ve İstanbul Boğazı 3’üncü Köprü inşaatı…

Projeyle İstanbul’daki transit trafik yükünün hafifletilmesi, araçların şehir içi trafiğine girmeden erişim kontrollü, yüksek standartlı, kesintisiz bir yol ile zamandan tasarruf edilerek transit geçişin sağlanması, diğer ulaşım modları ile entegrasyonun sağlanmasıyla İstanbul şehir içi trafiğinde yaşanan yoğunluğun azaltılması, yoğun trafikten kaynaklanan hava kirliliği ve çevre sorunlarının ortadan kaldırılması öngörülüyor.

Türk sanayisinin en yoğun bölgesi olan Marmara Bölgesi’nde yaşanan yük trafiğini yerleşim merkezlerinin dışına taşımayı hedefleyen proje, yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracattaki zaman maliyetini de azaltacak.

Dünyanın En Geniş Köprüsü Olacak

1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. Üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak

Ayrıca köprünün bir başka ilki ise 320 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması.

Köprünün Garipçe'deki iki ayağının teknik özelliklerine bakıldığında köprü ayakları 20 metre derinliğinde ve 20 metre çapında olacak. Ayrıca, köprü ayakları deniz seviyesinden 12 metre aşağıda olacak. 2015'te tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alıyor. Köprü üzerindeki raylı sistem Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosuyla entegre edilecek raylı sistemle Atatürk, Sabiha Gökçen ve yeni yapılacak 3. Havalimanı birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Boğaz Köprüsü yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek.

Proje hangi aşamada?

Bugüne kadar 49,4 milyon m3 kazı, 21,6 milyon m3 dolgu çalışması yapılmış, 102 adet menfez, 5 adet altgeçit ve 1 adet üstgeçit tamamlanmıştır. 31 adet viyadük ile 22 adet altgeçit, 2 adet dere köprüsü ve 28 adet üstgeçidin betonarme imalatları bitirilmiştir. 35 adet menfez ile Riva ve Çamlık tünellerinde çalışmalar sürdürülmektedir. 3. Boğaz Köprüsünde otomatik tırmanır kalıp sistemiyle kulelerin betonarme imalatları tamamlanmış olup, her iki yakada da deniz seviyesinden +305,00 m kotuna ulaşılmıştır. Kule semer döşemesi betonarme imalatı ise devam etmektedir. Betonarme tabliyede segment 1-5 arası tamamlanmış olup, segment 6’nın imalatları her iki yakada da devam etmektedir. Çelik tabliye ile eğik askı kablonun fabrika imalatları devam etmektedir. Eğik askı kablo sevkiyatları başlamıştır. Ana kablo fabrika imalatları tamamlanmış olup sevkiyat için beklemektedir.

Yeni havalimanı en büyüklerden biri olacak

Son yıllarda artan büyük artış gösteren havayolu yolcu ve yük trafiğindeki artış, İstanbul’da başka bir büyük projenin adımlarının atılmasını sağladı. Temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atılan İstanbul üçüncü havalimanı projesi Cumhuriyet tarihindeki en yüksek bedelli sözleşme olma özelliğini de taşıyor. İhaleyi 22 milyar 152 milyon Avro ile Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu) kazandı.

İstanbul’da yapımı devam eden otoyol ve köprülerle entegre edilecek olan havalimanı tamamlandığında, dünyanın yolcu kapasitesi en büyük havalimanı olacak. Yap-Işlet-Devret modeliyle yapılacak olan 3’üncü havalimanını yapan firma, 42 aylık yapım işlerinin tamamlanmasının ve havalimanının işletmeye geçmesinin ardından, 25 yıl süresince havalimanının işletmeciliğini yapacak. Belirlenen takvime göre, Istanbul Yeni Havalimanı’nın 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası 2017 yılında hizmete girmiş olacak. Tüm etapları tamamlandığında, 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak havalimanında, toplam 4 terminal binası 6 pist ve 8 kontrol kulesi bulunacak.

Proje Toplam 76 milyon m2 alana yayılan İstanbul 3. Havalimanı Projesi kapsamında; 6 adet birbirinden bağımsız pist, 4 adet apron ve 16 adet taksi yolunun yapımı, toplam 1,5 milyon m2 kapalı alana sahip 4 adet iç ve dış hatlar terminal binaları, her biri 85 m yüksekliğinde 3 adet Teknik Blok ve Hava Trafik Kontrol Kulesi ve 8 adet Apron Gözetleme Kulesi, DHMİ hizmet binası ve havalimanı için gerekli diğer tüm tesislerin (itfaiye binası, iş makineleri ve oto garajı, emniyet binası, regülatör binası, güç merkezi, ısı merkezi, su deposu, gümrük binası) yapımı gerçekleştirilecek.

Proje hangi aşamada?

İlk fazı 70- 90 milyon yolcu kapasitesi olan havalimanının temel atma töreni 2014 Haziran ayında gerçekleştirildi. Dev bir makine kamyon parkıyla başlayan çalışmalarda il etabın 2017 yılının son aylarında tamamlanması bekleniyor.

İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi

İstanbul ile İzmir'i birbirine bağlayacak olan otoyol proje geçtiği güzergahta bulunan Kocaeli, Bursa ve Balıkesir gibi önemli şehirler dikkate alındığında Marmara Bölgesi ile Ege Bölgesi arası önemli bir bağlantı yolu olacak.  Gebze-Dilovası bölgesinden TEM Otoyolu'ndan ayrılarak İzmit Körfezi'ni asma köprüyle (İzmit Körfez Köprüsü) geçerek Orhangazi'ye ulaşarak Bursa ve Balıkesir üzerinden İzmir'e ulaşması planlanıyor. "İstanbul-Bursa-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil  Otoyolu Yap-İşlet-Devret Projesi"nin uzunluğu, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometre olarak hesaplandı.  Yapımına devam edilen 252 metre kule yüksekliği ve 35,93 metre tabliye genişliğine sahip, bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyuyla dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada yer alan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü çalışmaları ise hızla devam ediyor.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu