AVRUPA’NIN önemli lojistik şirketlerinden ABX ile birleşen DSV Lojistik, lojistik zincirinin halkalarından biri olan antrepo yatırımını Beylikdüzü Kıraç bölgesinde gerçekleştirdi. DSV Lojistik Genel Müdürü Güzin Sürtal, antrepoların lojistik hizmetler açısından büyük önem taşıdığını ve maliyet açısından birçok avantaj sağladığı ifade etti.
Antreponun sahada olması gereken bir hizmet alanı olduğuna değinen Güzin Sürtal, kapıdan kapıya hizmetlerinin bir halkasını oluşturdukları yeni depoları ile yurt dışından gelen malların depo+dağıtım zincirini tamamlayarak hizmetin devamını sağlayan bir organizasyon yaptıklarını söyledi.
Sürtal, “Müşterilerinize vermiş olduğunuz hizmeti uluslararası taşıma ile sınırladığınızda diğer hizmet birimlerinde başka hizmet üreten ile muhatap olmak zorunda kalan müşteri, artan risk faktörleri ve farklı hizmet anlayışı karşısında hizmeti bir bütün olarak satın alacağı hizmet üretenleri tercih etmekte. Hizmet konsolidasyonunun fiyatlandırmada sağladığı esnekliğin gerek müşterimize gerekse bize olan avantajlar çerçevesinde hizmetimizi antrepo ve sonrası dağıtım şeklinde verebilmek adına altyapımızı oluşturmuş bulunmaktayız. Böyle olunca antrepoyu hayata geçirmenin zamanı geldi diye düşündük” dedi.
Güzin Sürtal, açılan depodan şu şekilde bahsetti: “Burada yapılandırdığımız yeni bir depomuz var. Toplamda 22 bin metrekare, üç katlı bir alan. 7 bin 500 metrekare olan birinci katında antrepo hizmetimizi vermekle beraber yine 7 bin 500 metrekare olan ikinci katımız dağıtım öncesi depolamalarımız yapıldığı gümrüksüz kapalı sahamızı oluşturmaktadır. 5 bin metrekareden oluşan üçüncü katı her ne kadar müşterilerimize depolama ve lojistik hizmet sağlayacağımız bir alan olarak düşündüysek de krizden dolayı bazı potansiyel müşterilerimizin projelerini geri çekmeleri, bu konudaki faaliyetimizi ve üçüncü kat inşaatını ertelemeye sebep olmuştur. Ancak potansiyel bir müşterinin gündeme gelmesiyle çelik konstrüksiyon 11 metre yükseklik ile hizmete almayı düşündüğümüz üçüncü kat bir ay gibi bir süre ile faaliyete hazır bulunmaktadır.”
Projenin antrepo kısmında Tetnak ve Turuncu ortaklığında kurulan GKS ile DSV arasında akdedilen çözüm ve kar ortaklığı ile hizmet zincirine gümrükleme ve antrepo hizmetini de ilave ettiklerini ifade eden Sürtal, böylelikle organizatör kimlikleri dahilinde kendi bünyelerine kattıkları bu yeniliklerle daha da güçlendiklerini ifade etti.
Sürtal: “Üç ana hat üzerinde gelişeceğiz”
2009 yılını zarar etmeden kapatmayı hedeflediklerini ancak karlı kapatmaya yönelik çabaladıklarını söyleyen Sürtal, şu şekilde devam etti: “Özellikle Avrupa’nın krizden ciddi etkilenmesi ve yurtdışı kontrollü bazı müşterilerimizin ihtiyacı ile bu yıl içinde Ortadoğu, Türki Cumhuriyetleri ve Arap Körfez ülkelerine yönelik hizmet vermeye başladık. Hizmet alanımız özellikle grupaj yüklemelere yönelik ve pazar hedefimiz Avrupa’da DSV grubu müşterilerinin bu ülkelere yönelik yükleridir.”
Antrepoda da transit işlemlerini yaparak grupaj mal taşımasını sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Sürtal, kendilerine üç ana hat belirlediklerini kaydederek bu hatlar hakkında şu bilgileri aktardı: “Birinci hattımız Körfez ülkeleri. Grupajda özellikle DSV Dubai hizmeti ile gümrükleme işlemi yapıldıktan sonra Körfez ülkelerine teslimat. İkinci hattımız Ürdün, Suriye gibi yakın Ortadoğu ülkeleri. Üçüncü hattımız ise Türk Cumhuriyetleri. Ancak buradaki amaç taşeron mantığıyla alt tedarikçi seçmek değil, DSV Grup’un bu ülkelere yönelik mallarını Türkiye’de toplayıp gerekli konsolidasyonu müteakip araçlarımızı çıkarmak. Geçen hafta itibari ile duyurusunu yaptık. Önümüzdeki günlerde startını vereceğiz. Onun için bu krizde Ortadoğu hedefli çalışıp Ortadoğu grupaj hedefli hareket etmek istiyoruz.”
Ortadoğu’daki proje yükleri için ciddi anlamda kollarını sıvadıklarını ifade eden Sürtal, onlara yönelik networklarını avantaj haline getirip organizatör kimliklerinden de uzaklaşmadan tüm sorumluluğu üstlenerek devam ettiklerini kaydetti. Ayrıca proje işlerini ve cirosal büyüklükleri doğru orantıda riske etmemek gerektiğini vurgulayan Sürtal, bunun da Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerde sorun olduğunu da söyledi.
2007’ye göre yüzde 100’e yakın büyüme
“DSV Türkiye olarak 2007’ye göre yüzde 100’e yakın büyüdük. Bunda satın almaların ve artan taşıma hacimlerinin de etkisi var” diyen Sürtal, 2008’i karlı geçirdiklerini ancak Eylül ayından sonra yeni planlar içinde yer alan depo maliyetinin eklenmesi ile net karlılığın, beklenenin altına düştüğünü ifade etti.
Sürtal, 2008 yazında yeni deponun inşaatını başlattıklarından bahsederek, “2008 Eylül ayından sonra maliyetler, yatırımın etkisi ile karlılığımızın düşmesine neden oldu, ancak zararla kapamadık. 2009 yılı için mevcut durumu korumaya karar verdik. Ancak bunu korumanın üzerindeyiz. Hava ve deniz olarak çok güzel bir büyüme gösterdi arkadaşlar. Mart ayında Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) birincisi oldular. DSV Türkiye olarak grup içerisinde büyüyoruz, sahada da tek yürek çalışıyoruz” dedi.
Lojistik iç dağıtıma soyundukları zaman projeye yönelik yakın bölgelerde belki 10 araçlık bir yatırımın uygun olacağını ifade eden Sürtal, Türkiye’deki akışın tek yönlü olmasından dolayı kapasiteyi verimli kullanmanın zor olduğunu söyledi. Sürtal, “Güney Doğu’dan İstanbul’a mal gelme durumu tabi ki vardır ama oranladığınız zaman bunun çok düşük olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla bölgesel olarak güçlü olan alt tedarikçileri bünyenize alıp, o bölgenin en güçlüsü ile o bölgeye en iyi hizmeti verip, yakın çevrelerde de belki kendi yatırımınızı sınırlı sayıda yaparak, hizmet kalitesinin artırılabileceği inancındayım” şeklinde konuştu.
Anadolu yakasında da antrepo girişimi
İstanbul’un Avrupa yakasında, lojistik faaliyetlerin göbeğinde kurulan antrepo yatırımının ardından Anadolu yakasında da benzer bir antrepo girişiminde olduklarını belirten Sürtal, bu yatırım için öncelikle Gebze’yi düşündüklerini orada böyle bir açığın olduğunu söyledi.