Dünya Otomotiv Konferansı'nda Geleceğin Trendleri Konuşuldu

Dünya Otomotiv Konferansı, 21-22 Eylül tarihlerinde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan’ın katılımlarıyla online olarak gerçekleştirildi.

Bu yıl online olarak 8’incisinin düzenlendiği Dünya Otomotiv Konferansı (WAC)’nda, pandemi süreci ve sonrası için ekonomik beklentiler, sektöre yön veren firmaların vizyonu, Otomotiv sektörünün içinden geçtiği dönüşüm, tedarik zinciri ve satınalma süreçleri başta olmak üzere firma süreçlerinde beklenen dijitalleşme uygulamaları, robot teknolojileri, Endüstri 4.0, elektrikli araçlar, yapay zeka, otomasyon gibi mega trendlerin geleceği, yeni trendler ve sektörün değişime adaptasyonu gibi önemli konular ele alındı.

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptığı açılış konuşmasında, “ Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler hayatımızda pek çok alanda teknolojik dönüşümü de beraberinde getiriyor. Teknoloji ile birlikte iş süreçlerimiz değişiyor. Artık her sektör için bilgi ve iletişim teknolojileri gelişme ve ilerlemede baş aktör durumunda. Ulaşımdan, sağlığa, sanayiden, enerji, Eğitim'den sosyal hayata kadar her alanda giderek artan bir şekilde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanıyoruz ve bugün haberleşme altyapılarının dokunmadı bir sektörden bahsetmek neredeyse imkansız hale geldi. Teknoloji yaşamımızın tüm alanlarını sirayet ederken bu dönüşümden şehirler ve şehir yönetimleri de payını alıyor. Hareketlilik ve ulaşım ekonomik büyümenin unsurlar arasında yer alıyor, Dünya nüfusunun şehirlerde yaşam oranına bakıldığında bu oran 2050 yılında Yüzde 67’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Şehirlerdeki nüfus artışı özellikle çevre altyapı ve Ulaşım konusunda yeni çözüm arayışlarını da beraberinde getiriyor. Bu noktada akıllı şehirler yaklaşımının yaşamda akıllı çözümler üretme potansiyeline sahip olması nedeniyle ülkelerin politika metinlerinde de yer aldığını görüyoruz “dedi.

Hiçbir endüstri kolunun birbirinden bağımsız ilerlemediğini söyleyen Sayan sözlerini şöyle sürdürdü; “Özellikle bilişim teknolojileri tüm endüstrilerin odağında yer alıyor. Daha önce de gündeminde mekanik tabanlı gelişmeler bulunun otomotiv endüstrisi de artık büyük oranda bilişim sektöründeki gelişmelerle şekilleniyor. Akıllı araçlar, fiziki görünüşleri, motor güçleri kadar kullanıcısını ve araçta diğer bulunanlara sağladığı elektronik güvenlik sistemleri ve eğlence sistemleri, kontrol sistemleri gibi akıllı araç kullanımlarıyla adeta birbirleriyle yarışıyor. Son yıllarda muazzam bir ivme kazana çalışmalar neticesinde artık birçok ülkede tam elektirikli araçları yollarda görmek mümkün hale geldi. Otonom araçlar konusunda da dünyanın önde gelen teknolojik otomotiv şirketlerinin çalışmaları sürüyor.”

Türkiye’de ulaşım sistemlerindeki teknolojik gelişmelerden en üst düzeyde istifade edilebilmesi adına bakanlık olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Sayan, ulaşımda teknolojik imkanları en üst düzeyde tutup, konfor ve güvenliği yükselterek çevre ve enerji kaynakları bakımından da verimliliğin arttırılması hedeflediklerini kaydetti.

Zirvenin , moderatörlüğünü gerçekleştiren Spinn Eğitim Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül yaptığı konuşmada, “Dünya Otomotiv Konferansı aracılığıyla ve sektörünün her alanında konuşmacılarımızın değerli fikirleri ile bizi önümüzdeki dönemde nelerin beklediğini gerek teknolojik, gerek sektörel anlamda görmeye ve sizlere göstermeye çalışacağız” dedi.

Gerçekleşen organizasyonda; ABB, Universal Robots, Mercedes Benz Otomotiv, Omsan Lojistik, Biggloyalty, Novimod Hızlı İmalat Teknolojileri, Togi Teknoloji, Patika Robotics, Spinn Consulting, Kansai Altan, Wagner Kablo gibi sektörün önemli firmaları yer aldı. 

Prometeon Türkiye ve TGL, İş Birliğini 4 Yıl Daha Uzattı
Ekol Satışı İptal
Atlas Lojistik Ödülleri Kurumsal Başvuru Süresi Uzatıldı
Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış Bayileriyle Buluştu
Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten Alıyor
Grimaldi Grubu Trieste-Ambarlı RO-RO Hattını Genişletiyor