Ekol Global Forwarding Genel Müdürü Mehmet Özal: “Fuar Lojistiğinin Her Adımında A’dan Z’ye Hizmet Sunuyoruz”

Ekol, deneyim sahibi olduğu fuar ve etkinlik lojistiği kapsamında müşterilerine; sigorta, gümrüklü-gümrüksüz depolama, fuar alanı danışmanlığı, dağıtım ve yükleme, ihracat/ithalat gümrükleme, uluslararası taşımacılık,

fuar alanına ithalat- ihracat prosedürleri de dahil stand teslimi vb. konularda A’dan Z’ye hizmet sunuyor.

“Fuarlar uluslararası ticaretin ve küresel ekonominin öne çıkan unsurlarından biri olarak uluslararası pazara açılmaya fırsat sağlayan önemli etkinlikler.” diyen Ekol Global Forwardıng Genel Müdürü Mehmet Özal; filoları, yük takip ve izleme olanağı sağlayan teknolojik altyapıları, yüksek hizmet kaliteleri, dünya çapındaki geniş acente ağları ile fuar ve etkinlik konusunda müşterilerine rekabet avantajı sağladıklarının altını çizdi.

Fuar Lojistiği hakkında bilgi verir misiniz? Şirket olarak ‘‘Fuar Lojistiği’’ stratejinizin temellerini neler oluşturuyor?

Öncelikle bu iş kolunun isimlendirilmesi Dünya literatüründe "Etkinlik Lojistiği’’ olarak geçiyor. Ticari fuarların yanı sıra: uluslararası spor müsabakaları, konserler, her türlü uluslararası kongre, firmaların kendi içlerinde düzenledikleri workshoplar, marka ve ürün lansmanları, sanat sergileri için verilen lojistik hizmetler de etkinlik Lojistiği kapsamında değerlendiriliyor.

Fuarlar ise uluslararası ticaretin ve küresel ekonominin öne çıkan unsurlarından biri olarak uluslararası pazara açılmaya fırsat sağlayan önemli etkinlikler. Ekol olarak biz de müşteriye özel çözümlere ihtiyaç duyulan fuar organizasyonlarında katılımcı firmalara, stant imalatçıları, fuar ve sergi düzenleyicilerine hizmet sağlıyoruz.

Fuar lojistiğinin her adımında A’dan Z’ye hizmet sunuyoruz. Sektörümüzde 32 yıllık birikimimizle deneyim sahibi olduğumuz fuar ve etkinlik lojistiği kapsamında müşterilerimize; sigorta, gümrüklü-gümrüksüz depolama, fuar alanı danışmanlığı, dağıtım ve yükleme, ihracat/ithalat gümrükleme, ulusal ve uluslararası taşımacılık (kara, hava, deniz, intermodal), fuar alanına ithalat- ihracat prosedürleri, boş ambalajların fuar süresince depolanması ve elleçlenmesi de dahil stant teslimi hizmetlerinde çözüm ortağı oluyoruz.

Müşteri odaklı organizasyon yapımızla entegre lojistik hizmeti veriyoruz. Filomuz, yük takip ve izleme olanağı sağlayan teknolojik altyapımız, yüksek hizmet kalitemiz, dünya çapındaki geniş acente ağımız ile fuar ve etkinlik konusunda uzman ekibimiz ile müşterilerimize rekabet avantajı sağlıyoruz.

Aynı zamanda Uluslararası Fuar Lojistik Derneği (IELA) üyeliğimiz sayesinde dünya genelinde sergi lojistiği ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz.

Diğer taşıma türlerinden farklı olarak fuar ve etkinlik lojistiğinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Fuar lojistiğindeki en önemli süreçlere değinir misiniz?

Fuar lojistiğinde en önemli konu zamanlamadır. Fuar katılımcıları için bir etkinliğe katılmak, tüm rakipleri ve potansiyel/mevcut müşterilerinin önünde marka ve ürün göstermek ve bunu bir-iki senede bir yapabilmek, daha da ötesi belirli bir zaman dilimi içinde sorunsuz yapabilmek çok ciddi bir önem arz ediyor.

Katılımcıların en büyük korkusu standın fuar alanına geç gelmesi ya da gümrükte takılması gibi olası problemler ile fuara yetişememesidir. Bunun bilinciyle hareket eden biz hizmet sağlayıcılar için her taşımayı ayrı bir proje olarak değerlendirmek ve buna göre uygun yükleme zamanı ve tabii ki uygun taşıma aracını seçmek, yol üzerinde olası gecikme unsurlarını önceden kestirmek çok önemli. Zamanında gitmesi kadar tabii ki doğru evraklarla, hasarsız ve eksiksiz fuar alanına ulaşması da diğer önemli unsurlar arasında yer alıyor.

Ekol olarak yurtiçindeki müşterilerimize hizmet verdiğimiz gibi yurtdışından Türkiye’deki etkinliklere katılım gösteren yabancı acente ve müşterilerimize de hizmet veriyoruz.  Fuar amaçlı giden ya da gelen eşyalar geçici ithalat/ ihracat kapsamında taşınıyor ve gümrükleniyor. Süreç olarak çift yönlü bir trafik olarak düşünebiliriz. İhracat fuarları kapsamında bu süreç yükün kabulü ve yüklenmesi, Türkiye’de geçici ihracat gümrük işlemleri, fuar şehrine uluslararası taşıma, fuar alanı geçici/ kati gümrükleme işlemlerinin yapılması, ön depolama yapılarak ya da direkt olarak standa teslim, gerekiyorsa boş ambalajların/paketlerin ara depolaması ve fuar sonu akşamı iadesi, fuar sonrası geri yükleme organizasyonun yapılması, re-export gümrükleme işlemleri, menşeine geri taşınması, Türkiye için yeniden ithalat gümrükleme işlemleri, müşteri adresine iç taşıma ile teslim edilmesi şeklinde özetlenebilir.

İthalat fuarlarında da süreç yukarıdaki sürecin tam tersi olarak işlemektedir.

Uluslararası fuarlar açısından yaşanan hareketlilik fuar taşımacılığına nasıl etki ediyor?

Pandemi sonrası uzun ara verilmiş olan etkinlikler 2021 sonu ve 2022 başı itibarıyla tekrar başladı. Fuar alanlarının yoğun takvimleri ile biriken talep  halihazırda karşılanmaya çalışılıyor. İptal edilen fuarların yeni tarihlere konulması, fuar söküm ve montaj sürelerinin daha önceki yıllara göre daha kısa tutulması,  pandemi dönemindeki hizmet sağlayıcı şirketlerin personel politikaları dolayısıyla bir hayli yoğun bir dönem geçirdiğimiz söylenebilir.

Bu lojistik hizmetini verirken ne tür evrak ve belgeler kullanılıyor?

Geçici ihracat beyannamesi, e-fatura, fuar katılım yazıları, ayniyat tutanakları, ATR, ata karnesi temelde kullanılan evraklardır.

Bu hizmeti sunarken ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

Uluslararası taşıma sürecinde tüm lojistik firmalarının yaşadığı problemleri bizler de doğal olarak hissediyoruz(sınır kapılarındaki yoğunluklar, evrak kayıpları, özellikle denizyolu taşımasında ekipman ve gemilerde yer bulma problemleri v.s.) Bunun haricinde iç piyasanın korunması amaçlı özellikle bazı gıda ürünlerinin ihracatına uygulanan kısıt ve yasaklar, gıda fuarlarına katılan firmalar için ayrı bir zorluk olarak karşımıza çıkıyor.

DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı