Çünkü, sensör, robot, otomatik mekanik sistem, yazılım gibi bileşenlerin uyumunu depolarda test etmek daha net sonuçlara ulaşmak için ideal bir seçenek. İnsansız fabrikalardan önce ‘insansız depolar’ çoktan hayatımıza girdi bile. Barkodunu okuttuğunuz bir ürün insan yardımı olmadan ayağınıza geliyor artık.
Akıllı depo ve depolama, hem verimlilik hem de iş güvenliği sağlıyor. Şu an yatırım maliyetleri yüksek gibi görünse de yakın gelecekte geri dönüş maliyetlerinin düşeceği öngörülüyor. Zamandan, işgücünden, alandan tasarruf sağlamak tüm depo işletmecilerinin hayali. Bu hayalin gerçekleşmesi için doğru teknoloji yatırımları şart. Bu yatırımlar tercih edilirken araştırma ve karar süreçleri dikkatli takip edilmeli, işinde uzman kişilerle çalışılmalı. Aksi halde yatırım maliyetlerinin artması söz konusu olabilir.
Yeni yönetmelikte depo şartı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 82 maddelik yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği, lojistik sektörünü harekete geçirdi. Yeni yönetmelikte kapıdan kapıya taşımacılık yapanlara depo bulundurma zorunluluğu getiriliyor. Özellikle İstanbul’un fiziki şartları göz önüne alındığında bu düzenlemenin uygulamada sıkıntılar yaratacağı düşünülüyor.
Teslimat sektöründe niş hizmet veren firmalar hızla çoğalırken bu firmaların önemli bir kısmı küçük ölçekte. Yeni düzenlemeye göre 1.500 metrekare asgari depo bulundurma zorunluluğu gelecek. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili durumun belirginlik kazanması bekleniyor.
Raf sektörü yeni depolarla büyüyor
Türkiye perakende sektöründe büyüdükçe raf sektörünü de büyüttü. Güçlü demir-çelik altyapımız ile gelişen lojistik sektörüne de global çapta çözümler sunmaya başladık. Raf sistemleri alanında hızla büyüyen firmalarımız dünya çapında ülkemizi temsil eder oldular. Yıllık 750 milyon dolarlık bir pazar oluştu ve 250 milyon dolar civarında bir ihracatın gerçekleştiği tahmin ediliyor.
Çözüm Makina İş Ve Endüstriyel Makinalara Katma Değer Sağlayan Yeni Teknolojiler Sunuyor
Çözüm Makina, 2013 yılından bugüne Orlaco Endüstriyel Görüntüleme Sistemleri’nin Türkiye Distribütörlüğü’nü yürütüyor. Yakın zamanda limanlarda kullanılan vinçlere, konteyner istifleyicilere yönelik farklı uygulamaları ile “BANNER” ve yol ve asfalt makinaları, iş makinaları ve tarım makinalarına yönelik ultrasonik sensörler, lazer sensörler, eğim sensörleri, 2D-3D iş takip sistemleri ile mobil tartım sistemleri sunan “MOBA” markalarının da distribütörlüğünü almış bulunuyor. Çözüm Makina’dan satış sorumlusu Kerem Mete sorularımızı yanıtladı.
Depo içi istif makinalarında kamera teknolojileri nasıl bir düzeye geldi? Ne gibi avantajlar sağlıyor?
Kamera sistemlerinin yanında yeni markaları neye göre seçerek bünyenize kattınız?
Orlaco ile forkliftler-reach trucklardan, yükleyiciler, kaya kamyonları, kule vinçlere kadar birçok farklı iş makinasına görüntüleme ve radar alan tarama çözümleri sunuyoruz. Farklı sektörlerle çalışmamız, müşterilerimizden gelen geri bildirimleri değerlendirmemiz kendimizi geliştirmek, ürün yelpazemizi ve dolayısıyla sunduğumuz çözümleri genişletmek adına bizim için bir avantaj oldu.
İlk olarak inşaat firmalarını ziyaretlerimiz, şantiyelerde gördüklerimiz sonrası kule vinçler için, kamera sistemlerinin yanına, özellikle birden fazla vincin çalıştığı şantiyelerde iş kazalarının önüne geçmek için Ascorel Kule Vinç Çarpışma Önleme Sistemleri Türkiye Distribütörlüğü’nü aldık. Birbirini tarayan vinçlerden birinin, diğer vincin halatına çarpması sonucu taşınan yükün düşmesi, halat değişim maliyeti, zaman kaybının önüne geçilmesi, iş güvenliği ve iş verimliliğinin artırılması anlamında kritik önem arz ediyor. Rüzgârgülü dışında standart olarak vinçlerde bulunmayan kamera sistemleri ve çarpışma önleme sistemleri ile kullanıcılara katma değer sağlamış oluyoruz.
Daha sonra limanları ziyaretlerimizde, endüstriyel kamera sistemlerinin dışında makinalar üzerinde eksik gördüğümüz, iş güvenliğini, iş verimliliğini artırmaya yönelik sistemlerin başında alan tarama, ikaz sistemleri geliyor. RTG, RMG, SSG gibi konteyner elleçlemede kritik öneme sahip vinçlerin yürüyüş yollarını radar sensörler ile tarayarak operatörü uyarıyor, vinçleri yavaşlatabiliyor ve durdurabiliyoruz. Yine çok sık yaşanan kazalardan, çekicilerin ve terminal traktörlerin vinçlere çarpmasını (RTG-Truck anti collision) sensör ve geliştirilmiş uyarı ışıkları kullanarak önleyebiliyoruz. Bu konuda yakın zamanda, sensör, indikatör, ışık, endüstriyel buton gibi ürünleri portföyünde bulunduran, alanında dünya lideri Amerikalı üretici “Banner” ile çalışmaya başladık.
Yol ve asfalt makinalarında temsilciliğini yaptığımız İtalyan üretici CEEİ ile tecrübemiz vardı. MOBA ise geniş ürün yelpazesi ve yenilikçi teknolojileri ile asfalt makinalarının yanında, iş makinaları ve tarım makinalarına da farklı çözümler sunuyor. Özellikle iş takip sistemi diyebileceğim XSite 3D seviyelendirme ve makine kontrol sistemi, iş verimliliğini artırmaya yönelik çok önemli bir uygulama.
Sunmuş olduğunuz ürün ve sistemlerin “endüstri 4.0” kavramındaki yeri nedir? Diğer teknolojilerle entegrasyonu konusunda bilgi verebilir misiniz?
Daha çok iş makinalarında operatörlere yardımcı sistemler üzerine çalışmalarımız olmasına rağmen teknolojinin otomatikleşme trendi bizleri bu yönde çalışmaya itti. Banner’ın sunduğu gelişmiş GPS modülleri sayesinde makinaların santimetrelerle ölçülecek hata payları ile takiplerini yapabiliyoruz. Yine Banner kablosuz veri aktarımı (transmitter-receiver) ile sensör verilerini, limanlarda kullanılan operasyon sistemlerine (TOS, SPS) veya operatör kabinine aktarımı sağlanıyor. Bu veriler, açı, titreşim, seviye ölçüm, yük hücresi vs. sensörlerinden gelen dijital veya analog veriler olabilir. MOBA’da ise yol ve asfalt makinalarında eğim, seviye sensörleri ile makine kontrollerinin yanında XSite Pro sistemi 3 boyutlu olarak operatörün çalışma yaptığı alanı eş zamanlı olarak takip etmesine olanak sağlıyor. Yani kullanıcı MOBA sistemleri ile kullanıcının elindeki makinayı yarı otomatik veya tam otomatik duruma getirebiliyoruz.
Yakın zamanda hangi teknolojileri sunmayı planlıyorsunuz ve sizin alanınızda ne gibi gelişmelerin olacağını öngörüyorsunuz?
Günümüzde maliyetleri düşürmenin önemli yollarından biri; çalışma sahalarında verimliliği sürdürülebilir hale getirmekten geçiyor. Otonom çalışan, robotize olmuş endüstriyel makinalar görmeye yavaş yavaş başlıyoruz. İnsansız lojistik operasyonlarının yapıldığı, kontrol odasından kumanda edilen makinalar, tamamen otomatik sistemler giderek artmakta. Bu sistemler iş verimliliği ve iş güvenliğini artırmaya yönelik önem arz ediyor. Çözüm Makina olarak temsilciliğini yaptığımız her markada önceliğimiz kalite olmuştur. Bu markaların, makine üreticileri ve son kullanıcılar tarafından kabul görmüş olması bizler en büyük kıstas. Bundan sonra da müşterilerimize son teknoloji ürünleri, kaliteli ve uygun maliyetlerle sunmaya devam edeceğiz.