Etis Lojistik’ten Yeşil Adım

İntermodal taşımada sektörün iddialı oyuncularından Etis Lojistik, özmal filosundaki araçlarını birer birer çevre dostu CNG’li motorlara çeviriyor.

İntermodal taşımada sektörün iddialı oyuncularından Etis Lojistik, özmal filosundaki araçlarını birer birer çevre dostu CNG’li motorlara çeviriyor.


Etis Lojistik, operasyonel gücünü şimdi çevre ve atmosfer dostu yeşil adımla takviye ediyor. Özmal filosundaki 50’ye yakın çekici bulunduran Etis, gerek piyasa kiralamaları gerekse özmal filosuyla karayolunda yarattığı yüksek trafiğin çevreye, doğaya ve insana olan olumsuz etkilerini azaltmak için önemli bir adım attı. Etis, özmal filosundaki Man Marka 2011 model çekicisini Şubat ayında NaturgelGaz tesislerinde CNG dönüşümünü tamamlatarak filonun öncü çevre dostu aracı haline getirdi.

Etis Lojistik Genel Müdürü Erdal Kılıç konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “1 haftalık detaylı bir montaj ve test sürecinden geçen Man çekici yüzde 100 başarı elde ederek monoyakıt sistemine geçti ve başarılı bir CNG dönüşümü gerçekleştirildi” dedi. 

Dönüşümle birlikte çekici aracın sadece CNG ile çalışabileceğini söyleyen Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “CNG motorunun testlerde ölçülen karbonmonoksit (CO) oranı, mazotlu araçlara göre yaklaşık yüzde 50 oranında düşük seyretti. Mazotlu bir aracın ortalama karbon emisyonu hacimsel olarak yüzde 0.12 iken dönüşüm sonrası CNG’li motorda bu yaklaşık yüzde 0.06’lara kadar düşüyor. Bu düşüşte günde 300 km yol yapan bir ticari araç için ayda yaklaşık 3 Kg karbonmonoksit (CO)’in atmosfere salınmaması anlamına geliyor.”

CNG Dönüşümü yapılan araçlarda önemli avantajlardan birinin de karbon emisyonunu azaltan total yakıt tüketim oranı olduğuna dikkat çeken Erdal Kılıç, CNG motorlarının yol koşulları performans ve sürüş etkisine göre yüzde 30 ortalama yakıt tasarrufu ile filo yönetimindeki yakıt harcamalarında tasarruf sağladığını ifade etti. Kılıç, “Etis’in dönüşüm yaptığı TGS 19.400 tipi 40 tonluk Man çekicisi dışında doğrudan CNG’li araç üreten Iveco ile de filo yenilemeyle ilgili temasları sürüyor. Yeni nesil CNG motorlar sessiz çalışması ve düşük emisyon değerleri ile atmosfer ve ozon dostu yakıt kullanan motorlar olarak biliniyor” diye konuştu.

Lojistik faaliyetlerini yönetirken verimliliği ve müşteri memnuniyetini hedefledikleri gibi çevre bilincinin gelişmesine de önem verdiklerini kaydeden Erdal Kılıç, bu doğrultuda CNG teknolojisini önemsediklerini ve yakından takip ettiklerini ifade etti. Kılıç, “Uygulama teknolojilerinin yaygın olmaması ve gerekli uzmanlığın bulunamamasına rağmen CNG dönüşümü konusunda öncü rol oynamakta kararlıyız. Servis sağlayıcılar ve CNG istasyonlarının hızla artabilmesi için buradaki kararlılığımızın önemli olduğuna inanıyoruz. Türkiye gibi enerji ithalatçısı olan ülkelerde, hepimiz düşük yakıt sarfiyatlı ve teknolojileri takip etmeliyiz. Böylece hem tasarruf sağlayarak hem de çevreyi koruyarak bütün paydaşlarımızı memnun edebiliriz” dedi.


25 Şubat 2014

Ticari Araçlarda İhracat ve Üretim Dengesi Sağlandı
Kolay Gelsin Filosunu FIAT ile Güçlendirdi