Exepto Krizden Karlı Çıkacak

TEKNOLOJİ kullanımı, şirketlerin verimliliğini ve hızını artırmada en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Kriz ortamında lojistik firmalarının daha verimli olmaları adına teknolojiye yatırım yapması gerektiğini belirten Exepto Genel Müdürü Jean Devrim,

TEKNOLOJİ kullanımı, şirketlerin verimliliğini ve hızını artırmada en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Kriz ortamında lojistik firmalarının daha verimli olmaları adına teknolojiye yatırım yapması gerektiğini belirten Exepto Genel Müdürü Jean Devrim, şirketler teknolojiyi ne kadar çok kullanırsa ciro ve karlılıklarının o oranda artacağına dikkat çekti. Exepto’nun geliştirdiği yazılım paketlerinden bahseden Devrim, sektörün şu anki durumunu ve hangi bakış açısıyla hareket ettiklerini KargoHaber Dergisi ile paylaştı.

> Sayın Devrim, Exepto faaliyetlerine başladıktan itibaren bu zamana kadar sektörde lojistik ile ilgili yazılım çalışmaları ve teknolojiye bakış ne oranda gelişti? Bu süreçte nasıl bir politika ve iş planı ile hareket ettiniz?

- Bizim ve bazı firmaların bakışında radikal bir değişiklik oluştu. Eskiden lojistik yazılımdan bahsederdik. Artık bu kavramı değiştirip lojistik teknolojilerinden bahsediyoruz. Lojistik yazılımı, tek başına ihtiyacı karşılamıyor. Lojistiğin kendisi birden fazla birimin biraraya gelerek çalışmasından oluşuyor. Yapılan işin kayıt altına alınmasının ötesinde proaktif davranıp yapılan işin doğru planlanmasını, yani iş bittikten sonra maliyetlerin denetim altına alındığı bir modelde iş başlamadan önce maliyetlerin en efektif kaynakların kullanılmasını sağlayan bir modele geçmeyi planlıyoruz. Bir takım imkânlarımız, araç takip sistemlerimiz ve harita altyapıları ile taşımacılığı yapmadan önce daha iyi dağıtım yaptığımız teknolojiler var. Bütün bunları biraraya getirerek daha iyi planlama unsurları kurabiliyoruz. Yapılan işin yapılırken verisinin otomatik toplamasını sağlıyoruz. Network oluşturup donanım, yazılım, altyapı gibi birimleri biraraya getirip bu network sayesinde işin hem daha düşük maliyette yapılmasını, hem daha doğru yapılmasını hem de daha iyi denetlemesini sağlayan bir ürün ailesinden bahsediyoruz. Lojistik yazılımlarla ilgili bugüne kadar algılamamız, bu çözümlerin bu ürünlerin sadece lojistik sektörünün işi olduğu yönündeydi. Önceden lojistik yazılımını depo işleten firma satın alır, taşımacılık yazılımını taşımacı firma satın alır diye bakardık. Bu yönde kendimizi şekillendirdik. Asıl işveren başka bir firma. Daha üst seviyede o firmaya bunu taşıması emrini veren bir firma var. İki anlamda bu firma asıl müşteri konumuna geldi. Firma kendi işlerini daha doğru denetleyebilir hale geldi. O firmaya hangi yoldan gitmesi gerektiğine dair yollar geliştirdik. Böylece lojistik yazılımı, hizmeti satın alan firmanın kullanımına sunmuş olduk. Bu da çok pozitif sonuçlar üretti. Çeşitli müşterilerimizde başarılı bir takım neticeler elde ettik. Son dönemde gerçekleşen en önemli farklar bunlar. Özellikle ekonomik daralmadan bahsettiğimiz dönemde daha düşük maliyetle, daha az kaynak harcayarak, daha önemli iş yapmak çok daha önemli. Bunu sağlayabilmek için de daha fazla teknoloji kullanıp, daha akıllı işler kullanıp, daha az bilgi girerek daha çok veri üretebileceğiniz bir takım yöntemler oluşturmaya çalışıyoruz. Aracın nereden nereye gittiğini araç takip sistemiyle kendiliğinden bilginin gelmesini sağlayabiliyoruz. Bir harita yazılımı sayesinde aracın hangi yoldan giderse daha verimli çalışabileceğini söyleyebiliyoruz. En sonunda da, yapılan kilometre, harcanan motorin gibi hangi işin karlı ya da karsız olduğunu takip edebiliyoruz. Bundan sonra da bu bakış açısıyla hareket etme arzusundayız.


> Sektörde bu bakış açısına olumlu yanıt verecek kapasitede firmalar var mı?

- Mevcut müşterilerimizle bu bakış açısını paylaştık ve son derece pozitif yanıtlar aldık. Akaryakıt sektörünün lider kuruluşları, bizim hak ediş ve planlama yazılımlarımızı kullanmaya başladı; üzerlerinde çalışıyorlar. Daha düşük maliyetle dağıtım yapacaklarını onlar da gördüler. Akaryakıt sektörü 2006’dan bu yana bizim yazılımlarımızı kullanıyor. Son olarak dağıtımdan önce planlama yapan bir yazılımı akaryakıt ve gaz dağıtım sektörünün kullanımına sunduk ve 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren proje çalışmaları devam ediyor. Birçok şirket bizim araç takip ürünümüzü özellikle kullanıyor. Mobiliz’in araç takip Türkiye dağıtıcılarından bir tanesiyiz. Örneğin IBM’in yan kuruluşu olan Seri Ltd. Şti., 120 den fazla servis aracında bizim yazılımımızı kullanıyor. Bu otomobillerin mesai saatleri dışında kullanılıp kullanılamadığını denetliyorlar. Böylece 120 tane maliyetini denetim altına aldığınız aracın gerçekten çalışma saatleri dışında kullanılıp kullanılmadığını her gün toparlayabiliyorsunuz. Shell Gas, Doğuş Çay gibi müşterilerimiz ürünlerimizi kullanmaya başladılar.

 

> Lojistik şirketi ile üreticiyi entegre ederek yapılan projeler var mı?

- Bu anlamda birkaç dalda projemiz var. Birinci başlıkta müşterimiz Alışan’ın birçok müşterisini, direk kendi raporlarını kendisi alır hale getirdik. Antrepodaki ürünün beyanname numarasını öğrenmek için kimse kimseye telefon etmiyor. Herkesin bir kullanıcı adı, şifresi var. İnternetten bunu girip istedikleri bütün bilgileri görebiliyorlar. Bütün faturaların detaylarını görebiliyor, kendi maliyetlerine yansıtabiliyorlar. Araç takip sisteminde, bütün müşterilerimize kullanıcı adı şifre verebiliyoruz. Sadece kendi yüklerinin nerede olduğunu takip eder hale gelebiliyorlar. Bu da lojistik firmasının daha dürüst çalışmasını sağlıyor, hem de müşteri memnuniyetini artırıyor. Birileri sürekli mail göndermek zorunda kalmıyor. En nihayetinde ofiste çalışan personelin de onun kaynaklarının da bir verimliliği olmalı.

 

> Planlama sistemleri, dağıtımlar modül olarak mı çalışıyor? Onlardan biraz bahsedebilir miyiz?

- Ana modülümüz uluslararası nakliye, depolama, yurt içi dağıtım, antrepo, garaj ve deniz taşımacılığı. Nakliye modüllerimizle birlikte nakliye ile entegre çalışan hak ediş yazılımımız var. Hak ediş yazılımımız, alt yükleniciye yaptırılan işlemin ay sonunda ne kadar maliyeti olduğunu hesaplıyor. Böylece o ay boyunca firma 5 bin tane taşıma yaptırdıysa hangi maliyet yöntemini kullandıysa kullansın sefer başına, kilometre başına sürücüye verilen özel prim, sürücünün SSK primine kadar hesaplayıp kendilerine şu kadar liraya fatura kesmelidir diyor. Yapılan işlemin hesaplamasını sağlıyor. Bunun yanında otomatik planlama modülümüz var. Otomatik planlama modülü, yükler ve araçları kendisi eşleştirerek en düşük mesafede en az kilometre ile en yüksek dağıtım oranını tutturmaya çalışıyor. Bu insana göre yüzde 20-30 arasında planlama yapıyor. Bunun dışında da otomatik planlama sonuçları hak ediş yazılımız entegre çalışıyor.

 

> Sizin sunduğunuz çözümleri firmaya özel mi sunuyorsunuz?

- Bizim standart bir altyapımız var. Lojistik sektöründe gördük ki belli ölçeğin üzerindeki bütün şirketler operasyon yapılarına göre kendilerini şekillendirmek zorundalar. Kimsenin benim çalışma yöntemim, ben şöyle sipariş alırım deme lüksü yok. Bizim yazılımlarımız paket olarak çalışabilir durumda, ancak herkesin müşterisine göre üzerine çalışabilir yeni modüller geliştirebiliriz. Örneğin normal operasyonların çok dışında promosyon yapan bir müşteri için depo yazılımımızı özelleştirdik. Onların ihtiyaçlarına göre promosyon dağıtımı konusu ile ilgili çok güzel çalışıyor ve hizmet veriyor.

 

> Bu sene firmalardan aldığınız geri dönüşler nasıl? Böyle bir dönemde teknoloji yatırımlarını rafa mı kaldırıyorlar yoksa tam tersi teknolojiye yatırım mı yapıyorlar?

- Tam tersi bütün müşterilerimiz verim artışı için teknolojiye yatırım yapıyor. Eğer benim araç takip sistemim yoksa, taşımacılık için araç filom varsa, denetliyor hale gelmem gerekiyor. Filonuzun daha az akaryakıt tüketmesini sağlayabiliyorsanız, yaptığınız yatırımın daha fazlasını alıyorsunuz demektir. Kriz döneminde teknolojiye yatırım artar. Bu dönemlerde teknolojinin raporlama anlamında da çok ciddi önemi var. Çünkü bulunduğu durumu, aracın nereye gittiği, hangi operasyonda olduğunu ölçemeyen şirketler ciddi anlamda güçlük çekerler. Oysa verisi olan, bu veriye göre karar verebilen şirketler rapor verebilir, hangi konularda yatırım yapabileceklerini hangi fiyatı vermeleri gerektiğini iyi analiz edebilirler.

 

> Taşımacılık-lojistik sektörü çıkış noktanızdı. Bunlara başka hangi sektörleri ekleyebiliriz?

- Enerji sektörüne yönelik çözümlerimizle oldukça güzel sonuçlar alıyoruz. Lojistik sektörü dışında birkaç tane ürünümüz var. Fiyat açısında da avantajlar sağlıyoruz.

 

> İleriye dönük hedefleriniz nelerdir? Ortaklık veya satın alma gibi bir projeniz var mı?

- Lojistik sektörü için ürünlerimizin daha iyi hale gelmesini beklemek istiyoruz. Bir takım teklifler var. Kısa vadede ortak almak gibi bir düşüncemiz yok. Ürün dışındaki çözümlerin lojistik teknolojisinde daha kapsamlı çözümler üreten daha fazla para kazanmasını sağlayacak çözümler üretmeye çalışıyoruz. Örneğin akaryakıt dağıtımı yapan bir müşterimizde dolum ve boşaltım kapaklarının nerede açıldığını takip eden bir yazılım gerçekleştirdik. Böylece depo kapağı dahi açılsa mesajla uyarılıyor müşteri. Sektör eminyet ve güvenliğe daha çok önem vermeye başladı. Bizim yazılımımız firmaların daha güvenli taşımalar yapmasını da sağlıyor. Doğru taşımaları sağlayacak, doğru araç sürüşü yapılıp yapılmadığını denetleyecek bir takım unsurlarda içeriyor. Örneğin yol risk değerlendirme sistemi içerisinde doluyken ya da boşken aracın hız limitlerini ayrı ayrı takip edebiliyorsunuz. Bunu yapabilen çok az yazılım var. Ürünümüzü kullanan bir lojistik şirketi bütün hepsini kapsayacak bir pakete sahip olacak.

 

> 2008 hedeflerinizi tutturabildiniz mi? 2009’dan beklentileriniz nelerdir?

- 2008 hedeflerimizi gerçekleştirdik. 2009 yılı, teslim ettiğimiz, gelmekte olan projeler anlamında oldukça iyi başladı. Daralma beklentisine rağmen biz 2009’da 2008’i geçeceğimizi düşünüyoruz.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti