Lojistik dünyasının aktörlerini bir araya getiren FIATA Merkez Toplantısı Zürih'te gerçekleştirildi. UTİKAD Heyeti de Zürih'te küresel lojistik sektörü temsilcileriyle bir araya gelerek, sektörün geleceğine yönelik yapılması gereken işbirliği çalışmaları hususunda değerlendirmelerde bulundu.
Dünya genelinde 40 binin üzerinde üyesi bulunan Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri Dernekleri Federasyonu FIATA, sektörün farklı alanlarındaki güncel konuları ve sorunları görüşmek üzere her yıl Mart ayında Zürih’te toplanıyor. Bu yıl da FIATA bünyesinde görev yapan enstitü, danışma kurulu ve çalışma grupları üç gün süren toplantılarda, lojistik dünyasının aktörleri ile çeşitli konularda bilgi alışverişinde bulundu.
Toplantılara, Türkiye’yi ve sektörü temsilen UTİKAD Başkanı, FIATA Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizyolu Çalışma Grubu Üyesi Turgut Erkeskin, UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve FIATA Havayolu Taşımacılık Enstitüsü Üyesi Emre Eldener, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve FIATA Karayolu Çalışma Grubu Üyesi Ekin Tırman, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve FIATA Lojistik Akademisi Mentor Üyesi Kayıhan Özdemir Turan, FIATA Karayolu Çalışma Grubu Başkanı Kosta Sandalcı ve UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur katıldı.
UTİKAD’ın ev sahipliğinde 13-18 Ekim 2014 tarihleri arasında ‘Lojistikte Sürdürülebilir Büyüme’ teması ile İstanbul’da düzenlenen FIATA 2014 Dünya Kongresi de toplantıların gündemindeydi. İstanbul’da gerçekleşen kongrenin şimdiye dek gerçekleştirilen en başarılı ve geniş katılımlı organizasyon olduğuna dikkat çeken FIATA yöneticileri ve üyeleri, UTİKAD’a bu başarılı ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederken, İstanbul’u ve Türk lojistik sektörünü yakından tanıma fırsatı bulduklarını belirttiler.
Türk lojistik sektörünün temsilcisi olarak, bu övgü dolu sözler karşısında büyük bir gurur duyduklarını belirten UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, dernek olarak kuruluşundan bu yana gerek yurtiçinde gerekse de yurtdışında sektörü geliştirmek ve lojistik kültürü oluşturmak için çalıştıklarını söyledi. FIATA Dünya Kongresi 2014 İstanbul’un da bu çalışmaların bir yansıması olduğunu ifade eden Erkeskin, UTİKAD’ın bu yıl gündeminde yer alan ‘Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’ ve ‘UTİKAD Akademisi’ çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Erkeskin: “Sürdürülebilir Lojistik Sertifikası’ projesi firmalara önemli kazanımlar sağladı”
Erkeskin, kongre sırasında ilk kez tanıtımı gerçekleştirilen ve sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak için Bureau Veritas işbirliğiyle hayata geçirilen ‘Sürdürülebilir Lojistik Sertifikası’ projesinin firmalara önemli kazanımlar sağladığını aktardı. Türkiye genelinde başarıyla yürütülen bu projenin FIATA nezdinde de yaygınlaştırılması konusunda görüşmeler yaptıklarını ifade eden Erkeskin, bu projenin tamamlanması ile lojistik sektöründeki sürdürülebilirlik algısının bir sektör politikası olarak belirlenmiş olacağını söyledi.
Kongre sırasında UTİKAD’ın, ‘FIATA Diploması’ eğitimi verme yetkisini alarak UTİKAD Akademi’yi kurma yolunda önemli bir adım attıklarını hatırlatan Erkeskin, bu yıl içinde eğitimlere başlanmak üzere yoğun bir çalışma içerisinde olduklarından söz etti.
Türk araçlarına Romanya sınırında yaşatılan sıkıntılar da FIATA Karayolu Çalışma Grubu’nun gündemindeydi. Başkanlığını, UTİKAD Eski Başkanı Kosta Sandalcı’nın yürüttüğü ve UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ekin Tırman’ın da üyesi olduğu çalışma grubunda, Romanya’daki mevzuat değişikliği sonrası özellikle ülkeyi transit geçiş için kullanan Türk plakalı araçlara sınırlarda uygulanan kontrollerin gecikmeleri artırdığına dikkat çekilerek, sorunun çözülebilmesi amacıyla ilgili ülke ile gerekli adımların atılması gerektiği belirtildi.
Dünyadaki sahte FIATA konşimento kullanımlarına ilişkin de FIATA aktif olarak devreye giriyor. UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’un da katıldığı FIATA alt çalışma komitesi önümüzdeki dönemde FIATA konşimento kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik tanıtım çalışmaları ile sahte doküman kullanımlarının önüne geçilmesi için çalışmalar yapacak.
Ayrıca UTİKAD, lojistik iş yapma biçimlerinin hızla değiştiği çağımızda FIATA’nın gelecek misyon ve vizyonunun belirlenmesi çalışmalarında da etkin biçimde katkısını sürdürecek.