Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan: “Türkiye ağır ticari araç endüstrisinin 2020 yılında bir önceki yıla göre büyümesini öngörmekteyiz.”

Ford Trucks, 2019 sonu itibarıyla yüzde 31’i aşan ağır ticarideki pazar payını 2020’de koruyarak emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyor. Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, ağır ticari araç pazarını ve markalarının performansını değerlendirdi.

2019 Türkiye ticari araç pazarının durumunu değerlendirebilir misiniz? 2019 Ford Trucks için özellikle satış anlamında nasıl geçti?

2019 yılında 16 ton ve üzeri ağır ticari araç endüstrisi önceki yıla kıyasla yüzde 37 oranında daralarak 7 bin 500 adet seviyelerinde kapandı.

Son 10 yılda yaptığımız ve devam eden Ar-Ge ve ürün yatırımları ile 2008 yılından bugüne toplam pazar payımızı iki katı seviyesine getirmeyi başardık. Araçlarımız, İstanbul Yeni Havalimanı, 3. Köprü gibi Türkiye’nin mega projelerinde çalıştı, Çanakkale Köprüsü gibi projelerde çalışmaya devam ediyor. 2019 sonu itibarıyla yüzde 31’i aşan ağır ticarideki pazar payımızı 2020’de koruyarak emin adımlarla ilerlemeyi hedefliyoruz.

Ford Trucks olarak, 2019 sonu itibarıyla Türkiye ağır ticari pazarı, yol kamyonu segmentinde geleneksel liderliğimizi yüzde 63 pay ile sürdürürdük.

Bu satışları bir önceki yıla göre değerlendirebilir misiniz? (Yaşanan düşüşün etkileri, hareketli veya yavaş iş alanları vs.)

2019 yılı, 2018 Ağustos ayında hissedilmeye başlanan döviz kuru ve faiz oranı artışlarının etkileri ile başladı ve bu ekonomik durumun etkisi ilerleyen aylarda hissedildi diyebiliriz. 2018 Kasım ayında başlayıp 2019 Haziran sonuna kadar devam eden KDV ve ÖTV indirimleri ve 2019 Ekim ayında başlayan TCMB faiz indirimleri 2019 satış adetlerine pozitif etki yaratsa da, ekonomik durum belirsizliğinin tüm yıl geneline hakim olmasının etkisiyle, son 18 yılın en düşük ağır ticari araç pazarı gerçekleşti.

2019 yılı yerel seçimler öncesi ve sonrası gerçekleşen kamu satışları, yılın ikinci yarısına pozitif etki olarak yansımış ve 6 bin 300 adet seviyelerinde beklenen toplam pazarın 7 bin 500 adet seviyelerine gelmesinde etkin rol oynamıştır.

2019 yılında bir önceki yıla göre daralan Türkiye ağır ticari araç endüstrisinin 2020 yılında bir önceki yıla göre büyümesini öngörmekteyiz.

2019 yılında sunmaya başladığınız yeni araçlar, yeni teknolojiler, hizmetler, kampanyalar vs. yeniliklerden bahseder misiniz?

60 yıla yaklaşan kamyon üretim serüvenimizin bugün geldiği noktada sadece ürünlerimize değil, test ve üretim tesislerimize de sürekli yatırım yapıyoruz. Daha güvenli, verimli, çevreci ve otonom taşımacılığa yönelik teknolojileri araştırmaya ve geliştirmeye devam ediyoruz. Bu çalışmalarımızdan öne çıkanAr-Ge projemiz “Platooning – otonom konvoylar” teknolojisi. Donanım, yazılım ve simülasyon testlerini başarı ile gerçekleştirdiğimiz bu teknolojiyi 2019'da yolda da başarı ile test ettik. Projemizin sonraki safhasında yani uzun vadede “SAE-Seviye 4 Platooning” fonksiyonun devreye girişi ile Uçtan-Uca (Hub-to-Hub) Otonom Otoban Taşımacılığının yapılmasının önü açılacak. Şu an, otonom kamyonlar üzerinde çalışan, bu alana yatırım yapan ve en önemlisi gösterimini yapabilecek bir prototip ürüne sahip olan dünyadaki sayılı kamyon üreticilerinden biri konumundayız. Türkiye’de bir ilk olan bu Ar-Ge projesi, karbon emisyonu ve maliyetleri azaltacak. Güvenliği artıracak ve otonom ve birbirine bağlı (bağlantılı) araçlar konusunda önemli bir temel oluşturacak.

2021 yılından itibaren kamyonlarımızda kullanacağımız yerli üretim şanzıman için çalışmalarımıza ve yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu doğrultuda ağır ticari araçlarımız için Avrupa’daki tek test merkezini de Eskişehir'deki fabrikamızda devreye aldık. Bu sayede, Avrupa’da yaptığımız birçok testi artık kendi tesislerimizde gerçekleştirebiliyoruz.

Tüm bunların dışında, uluslararası çapta rekabeti değiştirecek çekicimiz F-MAX, “2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY)” ödülüne layık görülmesiyle bizlere ayrıca büyük bir gurur yaşattı. Bu ödülün hemen ardından 2019’da Rusya, Avusturya ve Slovenya’da ‘Yılın Kamyonu’ seçilen F-MAX’e Avrupa’dan gelen yoğun taleple birlikte büyüme planlarımızı da erkene çektik. Bu doğrultuda 2019’da Polonya, Litvanya, Portekiz ve İspanya pazarlarının ardından yoğun talep gördüğümüz pazarlardan biri olan İtalya’daki yapılanmamızı da başlattık.

Bunun yanı sıra ülke ve bölge bazında yaptığımız atamalarla Avrupa’da kalıcı bir büyüme gerçekleştirmek için hızla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Servis yapılanmasında değişiklik oldu mu?

Ford Trucks olarak, yurtdışı pazarlarda servis ağımızı geliştirmeye devam ediyoruz. 2020 itibariyle 250’den fazla servis lokasyonumuz ile müşterilerimize tüm uluslararası rotalarda kesintisiz hizmet sunacağız.

2020 yılı için planlarınızdan bahseder misiniz?

2020'de uluslararası pazar operasyonlarımızı, özellikle de Batı Avrupa pazarları için bayi ağı ve organizasyon geliştirme çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdüreceğiz. Satış ve satış sonrası hizmetleri destekleyecek sistemleri devreye almak da bu çalışmalara dahil. Portekiz, İspanya ve İtalya’daki yapılanmamızı tamamladık. Hedefimiz tüm Avrupa’ya yayılmak; sırada Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg var.. Ukrayna, Romanya gibi ülkelerde elde ettiğimiz çift haneli büyüme rakamlarını Avrupa ve diğer pazarlarda da yakalamayı hedefliyoruz.

Ayrıca, müşterilerimizin F-MAX ile ilgili beklentilerine göre farklı motor gücü seçenekleri için çalışmalarımıza devam ediyoruz. F-MAX’te motor gücü ve tork açısından müşteri beklentilerini büyük ölçüde karşılıyoruz. F-MAX'in farklı kabin uygulamaları ve kullanımları için öncelikli odağımız, Avrupa'da yaygın olan ve uzun mesafelerde kullanılan 6x2 tam römork uygulamaları olacak. Alternatif yakıtlar açısından ise çalışmalarımızı Avrupa Komisyonu’nda yeni kabul edilen CO2 düzenlemesinden bu konuda yoğunlaştırdık. Mevcut motorlarımızın ve araçlarımızın yanı sıra elektrikli ve CNG özellikli araçlar hakkında da çalışmalarımız olacak.

Özetle, 2020 yılında da Ford Trucks olarak hız kesmeden, tüm çalışmalarımıza büyük bir heyecanla devam ediyoruz.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor