Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, ticari araç pazarının durumu ve Ford Trucks olarak 2022 yılı için öngörülerini ve planlarını değerlendirdi.
2021 Türkiye ticari araç pazarının durumunu değerlendirebilir misiniz?
2021 yılı, global olarak belirsizliklerin hakim olduğu bir yıldı. Buna rağmen Türkiye’de ticari araç pazarı açısından beklentilerin üzerinde satışların gerçekleştiği ve pazarın büyüdüğü bir dönem geçirdik. Çünkü ticari faaliyetlerin artması sektörümüzü de olumlu yönde etkiledi. Özellikle kamyon ve çekici talebi, pandemideki sağlık ihtiyaçları ve çevrimiçi alışverişlerdeki artışa bağlı olarak yükseldi. Bu gelişmeler ışığında ağır ticari araç pazarı da büyüdü.
Ağır Ticari Araçlar Derneği’nin 2021 yılı Ocak-Aralık dönemi verilerine göre toplam endüstri, 26 bin 614 adet araç satışına ulaştı ve bir önceki yıla göre yüzde 63 artış ile kapattı. Çekici segmentindeki büyüme 18 bin 712 adetlere ulaştı ve toplam satışların yüzde 68’ini oluşturdu.
2021 Ford Trucks için özellikle satış anlamında nasıl geçti? Gerçekleşen satışlar 2021 yılının beklentilerini karşıladı mı?
Genel olarak geçen sene otomotivde pandeminin etkileri ve küresel çip krizine bağlı olumsuzluklar devam etse de ağır ticari endüstrisinin toparlanmasına bağlı olarak Ford Trucks açısından başarılı bir seneyi geride bıraktık. İç pazarda 7 bin adet araç satarak yüzde 26,3 pazar payı elde ettik. İhracattaki satışlarımızın iki katına çıkması ile Eskişehir fabrikamızda tüm zamanların en yüksek üretim adedi olan 12 bin 761 araca ulaştık.
Özellikle tedarik problemini ciddi olarak yaşadığımız ve otomotiv endüstrisindeki sorunların global çapta devam ettiği bir yılda, bu rakamlara ulaşmamız Ford Trucks’ın küresel arenada geldiği noktayı göstermesi açısından bizim için motive ediciydi. Özetle sektörümüzde önemli oyuncular arasında yer aldığımızı kanıtladık ve zorlukların üstesinden gelmeyi başardık.
2021 yılında sunmaya başladığınız yeni araçlar, yeni teknolojiler, hizmetler, kampanyalar vs. yeniliklerden bahseder misiniz?
2021’de Ford Trucks olarak yeni araçlar üretmeye ve Avrupa’da büyümeye devam ettik. Türkiye’de ürettiğimiz kamyon ve çekicilerimiz, Belçika, Lüksemburg ve Batı Avrupa’nın en büyük pazarları olan Almanya ve Fransa dahil olmak üzere, 2021 yılında 43 ülkeye ulaştı.
İhracatta yakaladığımız bu başarımıza ek olarak Ford Trucks olarak müşterilerimizin nabzını tutmaya ve onların beklentilerine uygun ürünler geliştirmeye devam ettik. Özellikle burada geçtiğimiz yılın başında, ‘Geleceği Birlikte Yüklüyoruz’ mottosuyla gerçekleştirdiğimiz lansmandan bahsetmek istiyorum. Ocak ayında düzenlediğimiz lansmanda iki yeni ürünümüz ve bağlantılı araç teknolojilerindeki geliştirmelerimiz görücüye çıktı. 250 adet üretilen, koleksiyon niteliğindeki ‘F-MAX Blackline’ ve ‘F-MAX L’ müşterilerimizle buluştu.
F-MAX Blackline’da ITOY ödüllü kamyonumuz F-MAX, özel serilere ilgi gösteren ve farklı bir stil arayan müşterilerimiz için yepyeni bir görünüme büründü. ‘F-MAX L’de ise müşterilere tek depoyla 5 bin km’ye varan menzil imkanı öne çıktı. Ayrıca yine müşterilerimizin beklentilerine uygun olarak F-MAX’te standart olarak sunulacak ve yakıt tasarrufu sağlayan “Eco+ Mode” uygulamasını geliştirdik. Müşterilerimiz My Ford Trucks uygulamasından bu sayede tek tuşla yüzde 5’e varan yakıt tasarrufu olanağı buldular.
Yine geçtiğimiz sene, daha önce “Dünyanın neresinde olursa olsun aracınız parmağınızın ucunda” diyerek geliştirdiğimiz ConnecTruck uygulamasını ihtiyaçlar doğrultusunda güncellerken; şehir içi kullanıma yönelik modellerde de “9 ileri otomatik şanzıman” ve “dümenlenebilir arka aks” opsiyonlarını da müşterilere tanıttık. Özellikle 9 ileri otomotik şanzıman sayesinde verimliliği ve performansı yükseltip dur kalk sonucu artan yakıt tüketimi maliyetini düşürdük. Dümenlenebilir arka aks ile de hem en dar sokaklarda maksimum manevra kabiliyeti hem de üst düzey sürüş konforu sağladık.
Ekim ayında da markamız açısından bir başka heyecan verici gelişme yaşadık ve Eskişehir Fabrikamızda, Türkiye’nin ilk ve tek yerli şanzımanını sunduk. Ecotorq şanzıman ile Ford Otosan; motor, şanzıman ve aks olarak tüm aktarma sistemlerini beraber üretebilen dünyanın sayılı otomotiv markalarından biri oldu. Ülkemizin ağır ticari araç üretimindeki rekabet gücünü artıracak, yan sanayi ve tedarik ekosisteminin gelişmesine katkı sunacak bu başarının arka planında, 200’den fazla Ford Otosan mühendisinin emeği, 58 milyon Avro yatırım ve TÜBİTAK'ın 13,5 milyon TL tutarında Ar-Ge teşviki önemli rol oynadı.
2022 yılı için öngörüleriniz ve planlarınız nelerdir?
Ford Trucks markamızla 2022 yılında yeni iş birlikleri ile global yolculuğumuza devam edeceğiz. Ülkemizde ürettiğimiz kamyon ve çekicilerimizin Ford Trucks markasıyla 2024 sonuna kadar 3 kıtada 55 ülkede yollarda olmasını hedefliyoruz ve planlarımızı da bu hedefimize uygun şekilde yapıyoruz. Önümüzdeki yıl ağır ticari araç pazarının büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Segment bazında ise çekicideki artan talebin devam etmesi bekleniyor.
Ford Trucks olarak iş ortaklarımız için daha verimli ürünler sunabilmek amacıyla sürdürdüğümüz alternatif yakıtlı araç çalışmaları, otonom sürüş teknolojileri, filo takibi, uzaktan yazılım güncelleme gibi bağlanabilirlik teknolojilerimizle birlikte birçok projeyi eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Özellikle AB Yeşil Mutabakatı’na paralel olarak sektörümüzdeki elektrifikasyon talebinin farkındayız. Bu doğrultuda; Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği'nin (ACEA) Ağır Vasıta Yol Haritası Ortak Açıklaması kapsamında 2040 yılına kadar ağır ticari araç üretimimizi “0 emisyon” hedefiyle gerçekleştireceğimize söz vererek bu ortak açıklamaya imzamızı attık. Önümüzdeki dönemde de bu gelişmeler ışığında müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda ürünler geliştirmeye devam edeceğiz.