Ford Yeniköy Fabrikası’nda Dünya Pazarı İçin Courier Üretimine Başladı

Ford Otosan, yarım milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen ve yıllık 110 bin adet üretim kapasitesine sahip olan Ford Otosan Yeniköy Fabrikası’nın açılışı ile birlikte

dünya pazarları için yalnızca Türkiye’de üretilecek olan Ford’un yeni hafif ticari aracı Tourneo Courier ve Transit Courier’nin hattan iniş törenini gerçekleştirdi.

Çevreci, engelli dostu, teknolojik ve kompakt bir tesis olarak inşa edilen Yeniköy Fabrikası’nda üretilen Tourneo Courier ve Transit Courier yatırımının prototipten üretime kadar tüm aşamaları Ford Otosan mühendisleri tarafından gerçekleştirildi. Yeni Transit ile toplam 106 ülkeye ihracat hedefleyen Ford Otosan’ın yeni hafif ticari aracı Courier 46 ülkeye ihraç edilerek, Türkiye ekonomisine katkıda bulunacak.

Ford Otosan’ın İnönü ve Kocaeli’nden sonra dünya pazarları için üretim yapacak olan ve yarım milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen Yeniköy Fabrikası’nın açılışı; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Ford Motor Company Başkanı William Clay Ford, Jr, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding CEO’su Turgay Durak ile Koç Holding, Ford Motor Company ve Ford Otosan üst düzey yöneticileri ile çalışanlarının ve çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle gerçekleşti.

Bill Ford: “Türkiye’de yaptığımız yatırımlardan hepimiz kazançlı çıktık” 

 

Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı William Clay Ford, Jr törende yaptığı konuşmada; “Doksan yıla yakın bir süredir Ford ile Koç arasındaki ilişki hız kesmeden güçlenmeye devam etti. Bu iki şirket arasında ortaklıktan öte bir şey var, o da; her ikisi de en baştan güçlü bir gelecek vizyonuna sahip iki büyük aile işletmesinin bir araya gelmesi. Bu, otomotiv endüstrisinde duymaya alışık olmadığımız uzun soluklu ve başarılı bir ortaklık. Bu başarı ancak güven ve saygı ile elde edilebilecek bir birliktelik. Türkiye’de yatırımlar yaptık ancak bunun da ötesinde sağlam bir dostluğa yatırım yaptık ve bundan hepimiz; Ford, Koç ve Türkiye, kazançlı çıktık” dedi.

Ford markasının global vizyonundan bahseden Ford ayrıca şunları söyledi: “Bugün Ford Otosan’ın hikayesinin bir sonraki bölümünü, yepyeni Yeniköy Fabrikası’nın açılışını kutlamak için buradayız. Yeniköy Fabrikası’nda, dünyanın her yerindeki Ford tesislerinde kullanılan, en ileri ve çevre dostu üretim teknolojileri kullanılıyor. Aynı zamanda iki yepyeni Ford modelinin, Ford Tourneo Courier ve Ford Transit Courier’in de hattan inişini kutluyoruz. Her iki model de sadece burada, yeni Yeniköy Fabrikası’nda üretilecek. Kocaeli Fabrikası’nda üretilen Transit, Transit Custom ve Tourneo Custom modelleri gibi, Courier modelleri de birçok farklı ülkede müşterilerin beğenisini toplayacak. Ford Motor Company’de, global One Ford stratejimiz ile, dünyanın her yerindeki ürün lansmanlarımızın hızını arttırıyoruz. Dünyanın her yerinde, aynı planı izleyen ve aynı hedefe ulaşmaya çalışan tek vücut bir takım olarak, müşterilerimize arzu ettikleri araçları sunabilir ve bütün paydaşlarımız için karlı büyüme sağlayabiliriz.”

Ali Y. Koç: “Geçmişimiz de yarınımız da Türkiye”

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç ise “Koç Topluluğu olarak bugünümüzü ve geleceğimizi inşa ederken, bize ışık tutan, yol gösteren, en temel ilkelerimizden biri, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un ‘Ülkem varsa ben de varım’ sözüdür” diyerek başladı.  Ali Y. Koç, konuşmasına şöyle devam etti: “Kurucumuzdan miras kalan bu felsefe ile ilk günden bu yana ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek ana düsturumuz oldu. Her zaman uzun vadeli bir bakış açısı ve Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güven ve inançla, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklandık. Ülkemizin kalkınması, üretimi, ihracatı, Ar-Ge faaliyetleri ve vergi sıralaması içinde aldığımız payı ve öncü rolümüzü hep daha da ileri taşımak için çalışıyoruz.  Şirketlerimizin, sürekli olarak bu alanlarda listelerin ön sıralarında yer almaları ve aldıkları ödüller bizi hem gururlandırıyor hem de motive ediyor. Koç Topluluğu olarak daima ‘geçmişimiz de yarınımız da Türkiye’de’ dedik. Her zaman kısa vadeli dalgalanmalar yerine, uzun dönemli hedeflere odaklanmaya özen gösterdik. Tarihimizin en büyük yatırım dönemini yaşarken, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Bu doğrultuda, Koç Topluluğu olarak 2012 yılında 4,9 ve 2013 yılında 6,4 olmak üzere iki yılda toplam 11,3 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Aynı dönemde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge yatırımlarımız 1,25 milyar TL seviyesindedir. Tüm otomotiv şirketlerimize yaptığımız yatırımlar ise, 2010 yılından bu yana, 10 milyar TL’yi bulmuştur. Bu rakamlar, Türkiye otomotiv sektöründe yapılan en büyük yatırımlardır. Gelecek yıllarda da, halihazırda onaylanmış projelerimiz ile yatırımlarımızı aynı hızda sürdürmeyi hedefliyoruz.”

“Ford Otosan Ar-Ge üssü haline geldi”

 

Katma değeri artıracak Ar-Ge çalışmaları ve büyük ölçekli stratejik yatırımlar için hükümetin desteğiyle sağlanan teşviklerin yatırım yolunda sanayi kuruluşlarının önünü açtığını vurgulayan Ali Koç, açılışını gerçekleştirdikleri Ford Otosan Yeniköy Fabrikası ve bu fabrikada üretilip 46 ülkeye ihraç edilecek Ford Courier hafif ticari aracın, bu desteklerin en canlı örneği olduğunu sözlerine ekledi.

Ford ile 86 yıldır tüm dünyaya örnek olan bir ortaklık sürdürdüklerine de dikkat çeken Ali Y. Koç, Ford Motor Company ve Ford Ailesi’nin, dünya otomotiv sektörünün kurucusu ve en önemli üreticilerinden biri olduklarını belirtti. Ford Otosan’ın ise her zaman Ford’un en başarılı fabrikalarından biri olduğunu belirten Ali Koç, şöyle devam etti: “Şirketimiz, Türkiye’de otomotiv pazarının 12 yıldır pazar lideridir. Ford Otosan ayrıca ihracat liderliğiyle yetinmeyerek, dünya otomotiv sanayinin beşiği olan Amerika’ya Transit Connect ile ihracat yapan ilk Türk otomotiv şirketi olmuştur. Bugün Ford Otosan, üretimde tescillenmiş mükemmelliğine ilave olarak, üstün mühendislik faaliyetleri ile dünya şirketlerine lisans vererek ihracat yapan bir Ar-Ge üssü haline gelmiştir. Yılsonuna kadar, Türk otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge merkezini açarak, bu alandaki gücümüzü daha da perçinliyor olacağız. Ford Otosan’ın ilk üretime geçtiği 1960 yılında, günde 4 otomobil montaj kapasitesi vardı. Kocaeli fabrikamız 2001’de açıldığında toplam kapasitemiz yılda 140 bin araç idi. Bugün ise kapasitemizi toplam 415 bin araca çıkarıyoruz, yani dakikada 1,5 araç üretiyoruz. İhraç ettiğimiz araç sayısı ise 5.800 adet iken geçen sene 230 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu yeni proje ile ihracatta 300 bin seviyelerini hedefliyoruz. Bu başarı, Türk insanın, ülkemizin başarısıdır ve Topluluğumuz adına büyük bir övünç kaynağıdır.”

Haydar Yenigün: “Geleceğe doğru yolda ilerliyoruz”

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye otomotiv sanayi için yarattığımız ve geleceğe bir iz daha bırakacağına inandığımız eserimizi hizmete açmaktan gurur duyuyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Ford Otosan bugün 11,5 milyar TL ciro yapan, 3,8 milyar dolar ihracat yapan, 10 bin kişiye ulaşan çalışan sayısıyla Türkiye’nin en büyük otomotiv firması, ihracat lideri ve Türkiye’nin en büyük ikinci büyük sanayi şirketi haline gelmiştir. Ford Otosan son 5 yılda toplam 1.9 milyar dolar net ihracat fazlası ile Türkiye’nin cari açığını kapatma konusunda önemli bir katma değer yaratmaktadır” dedi. Yenigün, “Kocaeli fabrikamız ve İnönü fabrikamızın ardından Türkiye’nin bir numaralı otomotiv şirketi olarak şimdi de Yeniköy Fabrikası ve yeni hafif ticari aracımız Courier’in üretimi ile yatırımlarımıza devam ediyoruz. 2011 ve 2014 yılları arasını kapsayan 4 yıllık süreçte, toplam 1.6 milyar dolar yatırım ile geleceğe sağlam adımlarla ilerliyoruz. Bugün resmi açılışını yaptığımız Yeniköy fabrika yatırımımız ile yeni hafif ticari aracımız Courier için yarım milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Ford Otosan olarak bu yatırımı gerçekleştirirken, hayata geçirdiğimiz her yeni projede yan sanayide büyük yatırımlar yapılmasını da sağlıyoruz. Son 4 yıllık süreçte yan sanayimizin 500 milyon dolar yatırım yapmasını sağladık. Yarattığımız bu önemli sinerji sonucunda Courier’in daha ilk günde yerlilik oranını yüzde 60’a getirdik. Önümüzdeki kısa dönemde bu oranı yüzde 70’in de üzerine çıkararak global anlamda daha da rekabetçi noktaya gelmiş olacağız.”

Türk mühendislerinin eseri; Tourneo Courier ve Transit Couirer

Courier modelinin geliştirilmesi ve Yeniköy Fabrikası’nın kurulumunun Ford Otosan mühendisliğinin bir eseri olduğunun altını çizen Yenigün, Ford Otosan’ın mühendislik gücüne de dikkat çektiği konuşmasında; “Temellerini 1961 yılında attığımız Ar-Ge faaliyetlerinde bugün itibarıyla Türkiye’de marka haline geldik. O tarihte 10 mühendisle başlayan Ar-Ge yolculuğumuz 2007 yılında 365’e, bugün ise bin 300 Ar-Ge mühendisine ulaştı. 436 patent başvurusu yaparak Türkiye’nin Ar-Ge devleri arasındaki yerimizi aldık ve bu sayede otomotivdeki liderliğimizi sürdürüyoruz. Otomobil, orta ve hafif ticari, ağır ticari ve dizel motorlarının mühendislik merkezi olarak Ford’un dünyadaki 3. en büyük Ar-Ge merkezi olduk” dedi ve bu başarılarının hayata geçirme aşamasında verdikleri destekten ötürü başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’na ve TÜBİTAK’a teşekkürlerini iletti.

“Biz her konuda 2023’e hazırız”

Konuşmasında, Courier projesinin 40 ayda, Yeniköy Fabrikası’nın da eş zamanlı olarak sadece 16 ayda tamamlanmasının, Ford Otosan’ın başarısı olduğunu vurgulayan Yenigün, Yeniköy Fabrikası’nın Courier araçlarının dünyadaki tek üretim merkezi olacağını ve fabrikanın içinde yer alan limandan 46 ülkeye ihraç edileceğini de belirtti. Yenigün, sözlerini şöyle tamamladı: “1959 yılından Kocaeli Fabrikası’nı kurduğumuz 2001 yılına kadar geçen sürede bizlere ev sahipliği yapan İstanbul fabrikamızda yılda ortalama 25-30 bin araç üretirdik. Kocaeli’ne taşınmadan önceki son yılda ise 40 bin civarında araç üretmiştik. Kocaeli fabrikamızın kuruluşundan bugüne kadar geçen 13 yılda üretim kapasitesini yılda 415 bin araca çıkartarak 10 kattan fazla bir büyüme gerçekleştirdik. Yeniköy Fabrikası istihdam ve ekonomiye katkısı ile Türkiye’nin 2023 hedefine tam olarak hizmet veren bir yatırımdır.”


23 Mayıs 2014

Ticari Araçlarda İhracat ve Üretim Dengesi Sağlandı
Kolay Gelsin Filosunu FIAT ile Güçlendirdi
Türk İhracatı ‘Lojistik Sektörü’ İle Yükseliyor