Hafif Ticari Araçlar İhracata Damga Vurdu

Bütün dünyayı etkileyen salgın önlemleri kapsamında sınır geçişlerinde uygulanan kısıtlamalar ve TIR kuyrukları 2020 yılında dış ticaret şirketlerini taşımacılıkta hafif ticari araçlara yöneltti.

Intermax Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çelikel, ihracatçı ve ithalatçıların salgın nedeniyle ortaya çıkan engelleri aşmak için yoğun ilgi gösterdiği hafif ticari araç seferlerinin yüzde 80 arttığını belirtti.

Salgın tedbirleri, uluslararası ticarette hem aksamalara hem de değişikliklere yol açtı. Ülkelerin uyguladıkları kısıtlamalar sınır kapılarında TIR kuyruklarını, hava trafiğinde ise düzensizlikleri beraberinde getirdi. Dış ticarette zaten azalan siparişlerin zamanında teslim edilebilmesi büyük önem taşıyor. İhracatçı ve ithalatçılar bu engelleri hafif ticari araçlarla taşımacılık seçeneğiyle aşmaya çalışıyor.

Intermax Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Çelikel, salgının uluslararası lojistik operasyonlarında alışılagelmiş düzende ciddi değişikliklere neden olduğunu vurguladı. Tüm dünyada uygulanan kısıtlamalar, gümrüklerdeki yoğunluk ve hava trafiğindeki düzensizliklere dikkati çeken Çelikel, dış ticaret firmalarının 1.300 kiloya kadar acil yükleri için minivan taşımacılığına artık çok daha fazla ilgi gösterdiğini söyledi.

Hafif Ticari Araçlarla Taşımacılık Hizmeti İhracatçıya Can Simidi Oldu

Hafif ticari araçlarla yapılan taşımaların salgın döneminde ihracatı ayakta tutan etkenlerden biri olduğunu dile getiren Çelikel, “Dış ticarette minivan taşımacılığı, pazar kaybının önüne geçilmesi açısından ihracatçımız için de adeta bir can simidi haline geldi. Bu küçük araçlar ihracatta büyük iş çıkardı.” dedi.

Çelikel, minivan araçlarla sınır kapılarındaki yoğunluğa takılmadan Avrupa ülkelerine ulaşılabildiğinin altını çizerek, “Bu araçların 1.300 kiloya kadar yük kapasitesi var. Özellikle aciliyet arz eden parça yükleri olan ihracatçı ve ithalatçılarımız bu hizmeti daha fazla tercih ediyor. Bu servislerimize talep geçtiğimiz yıl yüzde 80 arttı.” diye konuştu.

Uçaktan Hızlı Teslimat İmkanı

Avrupa ile Türkiye arasındaki taşımalarda hafif ticari araç operasyonlarının çoğu kez havayolundan da hızlı olabildiğini belirten Çelikel, “Havaalanında uçağa yükleme, boşaltma, ardından transfer aracı bekleme gibi zaman kaybına neden olan süreçler, teslimatı bazen 2 güne çıkarabiliyor. Minivan araçlarla ile taşıma süresi ise Türkiye’ye en yakın Avrupa ülkelerine 24 saate kadar düşebiliyor. Almanya, Hollanda, Belçika, İtalya, İspanya ve Polonya başta olmak üzere bütün Avrupa’ya 48-72 saat içerisinde kapıdan kapıya teslimat yapabiliyoruz.” bilgilerini paylaştı.

İhtiyaç Yeni Yılda da Sürecek

Çelikel, uluslararası taşımacılıkta hafif ticari araçlara talebin önümüzdeki yıl boyunca devam edeceğini söyleyerek, “Hafif ticari araç ihtiyacı yeni yılda da sürecek. Salgın etkilerinin azalmasıyla dış ticarette ciddi bir toparlanma bekleniyor. Dolayısıyla ithal ve ihraç mallarının teslimatındaki gecikmeleri aşmak için minivan seferleri önemli bir alternatif olmayı sürdürecek.” öngörüsünde de bulundu.

Scania, Alp Lojistik’in Tercihi Olmaya Devam Ediyor
Türkiye Lojistik Hizmet İhracatında Liderliği Hedefliyor
Iveco S-Way Euro Truck Simulator 2’de
Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı Kontrol
DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu