Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nün Yeni Kompleksinin Temeli Atıldı

Yap-İşlet Devret modeli ile Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan ve 2014 yılında tamamlanması beklenen Halkalı Gümrük Müdürlüğü Yeni Tesisleri’nin (Lojistik Merkezi) temeli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı bir

Yap-İşlet Devret modeli ile Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan ve 2014 yılında tamamlanması beklenen Halkalı Gümrük Müdürlüğü Yeni Tesisleri’nin (Lojistik Merkezi) temeli, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı bir tören ile atıldı.


Yap-İşlet Devret modeli ile Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü Yeni Tesisleri’nin (Lojistik Merkezi) temel atma töreni; Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, milletvekilleri, bürokratlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’de artan dış ticaret hacmi nedeniyle gümrük kapılarının modernizasyonuna büyük önem verdiklerini belirterek, Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün ihtiyaçları karşılayabilmek adına Büyükçekmece'ye taşınacağını söyledi.

Halkalı Gümrük İdaresi'nin yap-işlet-devret modeliyle Büyükçekmece'de, toplam 217 bin 202 metrekarelik alan üzerine inşa edileceğini anlatan Yazıcı, “Proje yüklenicilerle gerekli görüşmeleri yaptık. Umuyorum ve diliyorum ki 2014 yılında burada görkemli bir açılış töreni gerçekleştireceğiz" dedi.

Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün, 1983 yılında Sirkeci Gümrük Müdürlüğü’nün Halkalı’ya taşınmasıyla faaliyete başladığını anımsatan Yazıcı, “Ülkemizden Avrupa’ya kara ve demiryolu ile taşınan eşyanın büyük bölümünün gümrük işlemleri Halkalı Gümrük Müdürlüğünden gerçekleştirilmektedir. 2011 yılında 376 milyar dolarlık toplam dış ticaret hacmimizin 40 milyar doları, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden yapılmıştır. 2012’de ise 389 milyar dolarlık toplam dış ticaretimizin 38 milyar doları Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nden gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar ülkemiz toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlasının Halkalı’dan yapıldığını göstermektedir” bilgisini verdi.

Hayati Yazıcı: “Her yönüyle çağdaş ve modern bir tesis olacak”



Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün şehir içinde kalması nedeniyle şehir trafiğinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini anlatan Yazıcı, şunları söyledi: “Halkalı’ya gelen ve giden TIR’ların gümrük sahasına giriş ve çıkışlarında fiziki koşullar artık ihtiyaca cevap verecek düzeyde değildir. Ayrıca TIR'ların şehir trafiğine çıkış saatleriyle ilgili olarak belediyenin yaptığı zorunlu düzenlemeler taşıyıcı firmalarımızın iş akışını etkilemektedir. Tüm bu şartları göz önüne alarak Halkalı Gümrük Müdürlüğümüze yeni tesisler kazandırmak amacıyla yola çıktık. Bu tesislerin günümüzün ihtiyaçlarına olduğu kadar gelecek 10 yıllarda hızla büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçlarına da en iyi biçimde cevap vermesini dikkate aldık. Bugün ülkemizin ticaret hacmi en yüksek gümrük müdürlüklerinden biri olan Halkalı’nın önümüzdeki yıllarda ticaret kapasitesi daha da artacaktır. Halkalı Gümrük İdaresi bugün temelini attığımız tesislere taşınmasıyla tüm ithalat ve ihracat hizmetlerinin topluca karşılanacağı bir lojistik merkez haline gelecektir.”

Kompleks içinde idari ve ticari binalar, geçici depolama alanları, tasfiyelik eşya ve kaçak eşya ambarları, soğuk hava deposu ve sosyal alanlar, kapalı devre kamera sistemi, araç tarama sistemi ve bagaj tarama ünitesi gibi uygulamaların bulunacağını belirten Yazıcı, "Kompleksimiz her yönüyle çağdaş ve modern bir tesis olacaktır” dedi.

Halkalı'da demiryolu taşımacılığına gümrük hizmeti vermek üzere Halkalı Gar Gümrük Müdürlüğü'nü tesis edeceklerini de açıklayan Yazıcı, "Oradaki Gümrük Müdürlüğü, Avrupa'ya özellikle demiryoluyla yapılan taşımalarda gümrük hizmetini vermeye devam edecek. Böylece demiryolu ile gelen eşyaya verilen gümrük hizmetlerinin devamlılığı sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

Rifat Hisarcıklıoğlu: “İstanbul’a yakışan yepyeni bir gümrük inşa ediyoruz”



Daha sonra kürsüye gelen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise, İstanbul’a ve Türkiye’ye yakışan yepyeni bir gümrük inşa ettiklerini söyledi.

Halkalı Gümrüğü’nün, Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir yeri olduğunu anımsatan TOBB Başkanı, “30 yıldır ihracatçımıza, ithalatçımıza, lojistikçimize hizmet veriyor. Günde yaklaşık 700 TIR işlem yapıyor. Geçtiğimiz yıl 152 milyar dolar ihracatın 21 milyar doları, 237 milyar dolar ithalatın da 17 milyar doları Halkalı Gümrüğü’nde gerçekleşti. Yani Türkiye'nin toplam dış ticaretinin yüzde 10’undan fazlası buradan geçiyor” dedi.

30 yılda Türkiye’nin çok değiştiğini anlatan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: “Halkalı Gümrüğü büyüyen ve gelişen İstanbul’un içinde kaldı. Hem lojistikçilerimiz için hem de ihracatçı ve ithalatçılarımız için çekilmez bir yer haline geldi. Her gün 5 km trafik kuyruğu oluşuyor. Bu durum bölgede yaşayan vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor. İşte bu yüzden TOBB olarak harekete geçtik. 2023 hedeflerimizin altyapısını sağlamlaştırmak için Halkalı Gümrüğü’nü Büyükçekmece Çatalca Bölgesi’ne taşıyoruz.

2005 yılından bu yana gümrük kapılarını modernize eden iştirakimiz Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. olarak Halkalı Gümrüğü’nü yap-işlet-devlet modeli ile yeniliyoruz. Yeni Halkalı Gümrük Müdürlüğü Kompleksi 60 bin m2’si kapalı olmak üzere 220 bin m2’lik bir alanda hizmet verecek. İşleyişin hızlı olması için ihracat ve ithalat sahalarının birbirinden bağımsız inşa ediyoruz. Lojistikçilerimizin, ihracatçılarımızın ve ithalatçılarımızın ihtiyaç duyduğu her türlü yapının yer aldığı bir kompleks yapıyoruz. İstanbul’a yakışan, dünyanın büyük gücü Türkiye’ye yakışan yepyeni bir gümrük inşa ediyoruz. Bu yatırıma 154 milyon TL harcayacağız. Mart 2014’te yani 6 gibi kısa bir sürede tamamlayarak ihracatçılarımızın ve ithalatçılarımızın hizmetine sunacağız.”


ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti