Hasanbey Lojistik Merkezi 1,4 Milyon Ton Taşıma Kapasitesi Sunacak

Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın katılımıyla 19 Mart 2014 tarihinde törenle açıldı.

Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın katılımıyla 19 Mart 2014 tarihinde törenle açıldı.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi açılışı töreninde yaptığı konuşmada, Eskişehir-Ankara ve Eskişehir-Konya Yüksek Hızlı Tren hatlarıyla sadece Türkiye'de değil, dünyada yüksek hızlı trende marka yaptıkları Eskişehir'e, bugün bir ilki daha kazandırmanın, Türkiye'nin en donanımlı, en modern lojistik merkezlerinden birini yaparak hizmet sunmanın mutluluğu içinde olduğunu söyledi.

Elvan, "Şimdi Bursa-Gemlik demiryoluyla Eskişehir'i Gemlik limanına, Adapazarı-Karasu demiryoluyla Eskişehir'i Karasu limanına, Eskişehir bağlantılı İzmir Yüksek Hızlı Tren projesiyle Eskişehir'i Alsancak limanına, Konya-Karaman-Mersin-Adana hızlı tren projesiyle Eskişehir'i Mersin limanına bağlıyoruz. Eskişehir'i Marmara, Karadeniz, Akdeniz ve Ege denizine bağlıyoruz" dedi.

Lütfi Elvan: “Çekirdek Yüksek Hızlı Tren ağını Eskişehir merkezli oluşturduk”

Eskişehir'i dünyada parmakla gösterilecek, Roma'yla, Paris'le, Berlin'le yarışacak Yüksek Hızlı Tren şehri yaptıklarını ifade eden Elvan, şöyle konuştu: "2009 yılında hizmete sunduğumuz Ankara-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattına, 2011 yılında Konya-Ankara'yı, 2013 yılında Eskişehir-Konya'yı ekleyerek çekirdek Yüksek Hızlı Tren ağını Eskişehir merkezli oluşturduk. İşe gider gibi, okula gider gibi, Eskişehirli hemşerilerimiz, buradan Konya'ya, buradan Ankara'ya günübirlik seyahat ediyor, işini görüyor. Sadece Konya değil sadece Ankara değil sadece İstanbul değil, şu anda yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren projeleriyle Bursa, Kocaeli, İzmit, Afyon, Uşak, Manisa, İzmir, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Erzincan da Eskişehir'in merkezde olduğu yüksek hızlı tren ağına bağlanacak. Eskişehir'imizi de Yüksek Hızlı Tren ağıyla bu illerimize bağlamış olacağız."

“Eskişehir'in iki tarafını birbiriyle buluşturduk”

Elvan, Yüksek Hızlı Tren hattının yer altına alınmasıyla ilgili projenin incelendiğini hatırlatarak, orada yüklenici firmanın ve TCDD'nin yaşadığı zorlukları anlattı. Özellikle su seviyesinin yüksekliğinden ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını anlatan Elvan, "Kent merkezinin bir yakasını diğer yakasından ayıran bölümü ortadan kaldırdık. Artık, iki tarafı birbiriyle buluşturduk. Güzel bir çevre düzeniyle o mekanı çok daha yaşanabilir, Eskişehirli hemşehrilerimizi çok daha mutlu edebilecek bir düzeye getireceğiz" diye konuştu.

Konuşmasında, Eskişehir'in Milli Yüksek Hızlı Tren'i üreteceğine değinen Bakan Elvan, şöyle devam etti: "Milli Yüksek Hızlı Tren'in tasarım çalışmaları tamamlandı. Milli projemizi, tamamıyla Türk mühendislerinin, Türk işçilerinin, emeği olarak üretilecek bu Milli Yüksek Hızlı Tren'imizi hep birlikte göreceğiz. 10 yıl önce lojistik merkez neydi bilir miydiniz? Türkiye'de herhangi bir lojistik merkez var mıydı? İşte dünyadaki gelişmelere, dünyadaki değişim ve dönüşüme en hızlı ayak uyduran ülkelerden birisidir, Türkiye. Eğer biz, bugün bu gelişmeyi, bu büyümeyi, güçlü bir ekonomiyi oluşturmuşsak, dünyayı çok iyi okuyabilmemiz, dünyadaki değişim ve dönüşüme çok hızlı ayak uydurabilmemiz sayesinde olmuştur. 19 farklı yerleşim yerinde lojistik projelerimizi başlattık. Bu merkezler sanayicilerimizin rekabet gücünü artıracak, çok daha hızlı şekilde bir noktadan başka bir noktaya yüklerimizin taşınmasına imkan sağlayacak, sanayicilerimizin taşımacılık maliyetini önemli ölçüde düşürecek. Eskişehir'imiz böyle güzel bir merkeze kavuşuyor” dedi.

1,4 milyon ton taşıma kapasitesi, 541 bin metrekare lojistik alan…

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise Eskişehir'in son 11 yıldır Türkiye genelinde yaşanan istikrardan ve kalkınmadan hak ettiği payı aldığını vurguladı. İlk lokomotifin ve ilk Yüksek Hızlı Tren'in hep Eskişehir'e nasip olduğunu anlatan Avcı, Eskişehir'in bir demiryolu kenti olduğunu bildirdi.

Yüksek Hızlı Tren'lerle seyahat sürelerinin kısalmasının şehirlerin birbirlerinin adeta banliyösü haline getirdiğini belirten Avcı, şunları söyledi: "İnsanların seyahat alışkanlıkları değişti. Evinden dışarıya çıkmayan insanlar günü birlik şehirlerarası yolculuğa başladı. Çok yakın zamanda günübirlik Konya, Ankara seyahatlerine, İstanbul seyahatleri de eklenecek. Eskişehir, Yüksek Hızlı Tren sayesinde turizm alanında çok ciddi bir mesafe kat etti. Bölgenin ve Türk dünyasının ilgi odağı oldu. Hasanbey Lojistik Merkezi'nin açılmasıyla insanımız, burada üretip, satmak istediğimiz veya ihtiyaç duyduğumuz malları kısa zamanda nakletme imkanına da sahip oluyor. 100 milyon liralık dev bir yatırımla bitirilen Hasanbey Lojistik Merkezi, şehrimize 1,4 milyon ton taşıma kapasitesi 541 bin metrekare lojistik alan, ilk etapta 500 kişilik istihdam kazandıracak."

Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı projesi

Avcı, Eskişehir'de YHT Demiryolu Geçişinin Yer Altına Alınması Projesi'nin, Türkiye'de ilk, dünyada da ikinci proje olduğunu anımsatarak, konuşmasını şöyle tamamladı:"Bu geçişle birlikte iki hemzemin geçit ve iki üst geçit ortadan kaldırıldı. Trafiği rahatlatmanın yanı sıra can ve mal güvenliği de büyük ölçüde üst seviyeye taşınmış oldu. Eskişehir Gar sahasında Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğinin yürütülmesi için yapılan yeni Eskişehir Garı ve çevresi bir cazibe merkezi haline dönüşecek. Alışveriş, otel, eğlence, iş merkezi gibi farklı fonksiyonlarla alan canlanacak, Eskişehirli'nin, gar ve çevresini sosyal ve kültürel etkinlikler için kullanabilmesi için Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı yakın zamanda bütün hemşerilerimizin hizmetine sunulacak. Proje tamamlandığında, Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı'nda günlük 20 bin kişilik bir sirkülasyon sağlanacak. Yeni gar binasıyla birlikte şehrimiz bambaşka bir kimlik kazanacak."

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Eskişehir Hasanbey Lojistik Merkezi kentin sanayisinin kargo sorununa adeta ilaç olacağını ve Türk dünyasının merkezi olan kentin lojistiğin de merkezi olacağını bildirdi.

Süleyman Karaman: "Modern İpek Demiryolu koridoru oluşturuyoruz "

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da Eskişehir Lojistik Merkezi'nin sadece Eskişehir için değil bölge iller ve Türkiye için lojistik bir üs olacağına değindi. Devletin, hükümetin son 11 yılda demiryolları ne yaptıysa Eskişehir'e de aynısını hatta daha fazlasını yaptığını vurgulayan Karaman, sözlerine şöyle devam etti: "Eskişehir ilklerin şehri oldu. Türkiye, Yüksek Hızlı Tren ile tanıştı. İlk Yüksek Hızlı Tren gelen şehir, Eskişehir oldu. Türkiye'deki mevcut demiryollarını yeniledik, Eskişehir sınırlarındaki demiryollarını da yenilemekle kalmadık, yeni demiryolları da yaptık. Milli Yüksek Hızlı Tren Eskişehir'de yapılıyor. Doğudan batıya, Asya'dan Avrupa'ya Modern İpek Demiryolu koridoru oluşturuyoruz, bu koridorun en önemli kavşaklarından biri Eskişehir oluyor. 18 ilde planladığımız 19 lojistik merkezinin en önemlilerinden birini Eskişehir'e yaptık, bitirdik. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesini de en kısa zamanda demiryollarına bağlıyoruz. Demiryolunda her yenilik önce Eskişehir'den başlıyor. Eskişehir'e, 100 milyon lira harcayarak, toplam 541 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip, benzerleri sadece gelişmiş Avrupa ülkelerinde görülen modern bir lojistik merkez inşa ettik."

Daha sonra açılışı gerçekleştirilen Hasanbey Lojistik Merkezi’nden ilk tren, İskenderun'a uğurlandı.


20 Mart 2014

DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı