Hava Kargo İyileşme Sinyalleri Veriyor, Haziran’da Talep Düşüşü Mayıs’a Göre Daha Sınırlı Kaldı

IATA tarafından açıklanan Haziran ayı küresel hava kargo taşımacılığı verileri iyileşme sürecinin devam ettiğini gösterse de diğer öncü göstergelerdeki gelişmelere bu toparlanma hızının daha yavaş bir tempoda olduğuna işaret ediyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verileri kargo ton-kilometre (CTK'ler *) cinsinden ölçülen küresel talebin Haziran ayında bir önceki yıla göre% 17,6 (uluslararası operasyonlar için% -19,9) düştüğünü gösteriyor. Ancak Haziran ayı verisi Mayıs ayında kaydedilen yıllık% 20.1'lik düşüşe kıyasla daha olumlu bir rakam olarak kabul ediliyor. Mevcut kargo ton-kilometre (ACTK) cinsinden ölçülen küresel kapasite ise  Haziran ayında bir önceki yıla göre% 34,1 (uluslararası operasyonlar için  33,9%) daralırken, bu rakam Mayıs ayındaki yıllık% 34.8 düşüşle aynı seviyelerde bulunuyor.

Uluslararası hava kargoları için gövde  kapasitesi, COVID-19 pandemisi nedeniyle  yolcu hizmetlerinin geri çekilmesi nedeniyle Haziran ayında bir önceki yıla göre% 70 azaldı. Mevcut kargo uçaklarının genişletilmiş kapasiteleri sayesinde kapasitedeki % 32'lik bir artışla kapasite kaybı kısmen dengelendi.

Talepte Henüz Büyük Bir Artış Yok

Verileri değerlendiren IATA Başkanı Alexandre de Juniac “Hava kargo açık arayla yolcu pazarlarından daha sağlıklı bir tablo sergiliyor, ancak iş yapma ortamı istisnai haller dışında son derce zorlayıcı bir durumda. Ekonomik faaliyet büyük çaplı kısıtlama ve karanti uygulamalarından sonra yeniden başlasa da, talepte büyük bir artış olmadı. COVID-19’a karşı kişisel koruyucu ekipmanlarını (KKD) pazara sunma telaşı, tedarik zincirlerinin düzenli hale gelmesiyle azaldı ve ihracatçı kuruluşların daha ucuz görünen deniz ve demiryolu seçeneklerini kullanmalarına fırsat yarattı. Kapasite sıkıntısı devam ediyor, çünkü yolcu operasyonları çok yavaş iyileşiyor”.

Tüm Bölgelerde Düşüş Var

IATA verilerine göre tüm bölgeler hava kargoda  Haziran ayında düşüş kaydetti. Avrupa ve Güney  Amerika'daki havayolları toplam hava taşımacılığı hacimlerinde yıllık artışta en keskin düşüşlere maruz kalırken, Asya-Pasifik ve Orta Doğu'daki havayolları biraz daha az dramatik düşüşler yaşadı. Kuzey Amerika ve Afrika'daki havayolları diğer bölgelere göre daha ılımlı düşüşler gördü.

Asya-Pasifik havayolları Haziran 2020'de uluslararası hava kargo talebinin bir önceki yılın aynı dönemine göre% 20 azaldığını gördü. Bu, Mayıs ayındaki % 18.8'lik düşüşe kıyasla hafif bir bozulmayı temsil ediyor. Bölgede üretimin başlamasına rağmen, hava kargoya  talep KKD'nin hava yoluyla sevkiyatındaki azalmadan etkilendi. Uluslararası kapasite ise % 32,3 azaldı.

Kuzey Amerika En İyi Durumda

Kuzey Amerikalı taşıyıcılar Haziran ayında uluslararası kargo talebinde bir önceki yıla göre% 8,8'lik bir düşüş bildirdi. Bu, tüm bölgeler içinde en küçük oranlı gerileme oldu. Uluslararası kapasite ise % 30.7 azaldı.

Avrupalı hava kargo taşıyıcıları , Haziran ayında uluslararası kargo hacimlerinde yıllık% 27.6 düşüş bildirdi. Bu, Mayıs ayındaki % -29,5'lik performansa kıyasla küçük bir iyileşmeye işaret etse de tüm bölgeler içinde ikinci en zayıf bölge konumunda bulunuyor. Avrupa bölgesinde uluslararası kapasite% 40,7 azaldı.

Orta Doğu'daki taşıyıcılar , Haziran ayında talepte yıllık % 19.1 düşüş kaydederken  Mayıs ayındaki % 24.9 düşüşe kıyasla bir toparlanma gerçekleşti. Uluslararası kapasite yüzde 25.8 azalsa da tüm bölgeler içinde en iyi performansı temsil ediyor.

Güney Amerika Pazarı Zorlanıyor

Güney  Amerikalı havayolu şirketleri Haziran ayında uluslararası talepte% 29,4 düşüş kaydetti. Bu, tüm bölgelerin en zayıf performansı oldu. Uluslararası kapasite% 43.6 azaldı ve bu da büyük bir kapasite krizine işaret ediyor. COVID-19 krizi, sıkı karantina  önlemleri nedeniyle Güney  Amerika merkezli  havayolları için şu anda özellikle zorlayıcı bir tablo sunuyor.

Afrika bölgesi  havayolları Haziran ayında% 13,8 daralma kaydetti. Bu, Mayıs ayında gerçekleşen % 7,3'lük  talep düşüşüne karşın daha yüksek oranlı bir düşüşe işaret ediyor. Küçük Afrika-Asya pazarı ise Haziran ayında% 20.1 artmaya devam etti. Ancak, bölge pandeminin Haziran ayında şiddetlenmesi nedeniyle daha fazla etki altında bulunuyor. Bu bölgedeki uluslararası kapasite % 46,2 azaldı.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti