UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, Emirates'in yeni dönemde navlun, yakıt ve güvenlik ek ücretlerini tek kalem altında toplayarak IATA acentelerine sunma kararını değerlendirdi.
Emirates'in yeni dönemde navlun, yakıt ve güvenlik ek ücretlerini tek kalem altında toplayarak IATA acentelerine sunma kararını sektör adına olumlu karşıladıklarını belirten Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, “Yakıt ve güvenlik masrafları dâhil tek navlun fiyat uygulamasını destekliyoruz ve bu uygulamaya başta Türk Hava Yolları olmak üzere tüm havayolu firmalarımız da bir an önce geçmeli” dedi.
Emirates'in yeni dönemde navlun, yakıt ve güvenlik ek ücretlerini tek kalem altında toplayarak IATA acentelerine sunma kararını değerlendiren Turgut Erkeskin, tüm havayolu şirketlerinin de tek navlun fiyat uygulamasına geçmelerini beklediklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Baz navlun fiyatının yanı sıra yakıt ve güvenlik adı altında uygulanan ek masrafların taşıyıcıdan taşıyıcıya, gidilen ülkeye veya havalimanına göre farklılık göstermesi ve bu ücretlerin de yıl içinde çeşitli defalar değişiyor olması büyük zorluklar getiriyor. Bu durum bir taraftan içinde yüzlerce fiyat olan bir navlun matrisini yönetmeyi gerektirirken, diğer taraftan da hata ve yanlışlara neden olmaktadır.Yapılan işlemlerde büyük açıklık ve kontrol edilebilirlik getirecek bu uygulama hava taşıma hizmetlerini kullanan müşterilerimiz ile ihracatçıların işlerini oldukça kolaylaştıracak. Qatar Airways, Etihad Airways, Silk Way Airlines ve Pegasus’un uzun zamandır uygulamakta olduğu bu yöntemi Emirates’in de uygulamaya almasından dolayı kendilerine teşekkür ederken, aynı uygulamanın başta THY olmak üzere diğer şirketlere de model olmasını bekliyoruz.”
“Tek navlun uygulamasına mutlaka geçilmeli”
İstanbul’daki 3’üncü havalimanının tamamlanmasıyla Türk hava kargo sektörünün büyük bir sıçrama gerçekleştireceğine değinen Turgut Erkeskin, “Türk hava kargo sektörümüz çok hızlı büyüyor. Atatürk Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen’de hava kargo taşımacılığında ciddi bir altyapı sorunu ve kapasite yetersizliği yaşanıyor. 3’üncü havalimanı ile bu sorunların çözüme kavuşmasını bekliyoruz” dedi.
Erkeskin sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, 3’üncü havalimanının açılmasıyla havacılıkta bir ‘küresel aktarma merkezi’ olabilir ancak, o zamana kadar büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesi için fiyatlardaki dalgalanma sorunun çözülmesi gerekiyor. Tek navlun uygulamasına mutlaka geçilmeli. Ancak bu uygulamaya geçerken petrol fiyatlarındaki ciddi oranlardaki düşüşün, mal ve hizmet ihracatı maliyetleri lehine navlunlara da düşüş olarak yansımasını bekliyoruz.”
13 Ocak 2015