Çin’in ihracat pazarlarına güçlü şekilde geri dönüşü ise hava kargoyu destekleyen önemli bir faktör oldu. Avrupalı hava karga taşıyıcıları üç aydır üstüste zayıf performans göstermeye devam ediyor. Hava kargo hacmi bu Temmuz’da geçen yılın Temmuz ayına kıyasla yüzde 17 gibi önemli bir gerileme gösterdi.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Temmuz 2022 küresel hava kargo pazarları için Temmuz ayında talebin pandemik öncesi seviyelere yakın bir düzeyde gerçekleştiğini (-3.5%), ancak Temmuz 2021 performansının (-9.7%) altında seyretmeye devam ettiğini gösteren veriler yayınladı.
IATA verilerine göre kargo ton-kilometre cinsinden ölçülen küresel talep (CTK) Temmuz 2021'e göre% 9,7 azaldı (uluslararası operasyonlar için bu oran 10,2). Talep Temmuz 2019'a göre % -3,5 seviyesinde gerçekleşti.
Yaratılan kapasite Temmuz 2021'in% 3,6 üzerinde olsa da (uluslararası operasyonlar için% + 6,8), ancak yine de Temmuz 2019 seviyelerinin% 7,8 altında kaldı.
IATA tarafından yapılan değerlendirmelere göre Haziran ayında keskin bir yükseliş trendine başlayan Çin hariç, tüm pazarlarda kargo talebinin öncü göstergesi olan yeni ihracat siparişleri azaldı.
Ukrayna'daki savaş, Avrupa'ya hizmet etmek için kullanılan kargo kapasitesini düşürmeye devam ediyor. Rusya ve Ukrayna merkezli birçok havayolu şirketi kilit kargo oyuncuları olarak pazarda yer alıyordu.
Küresel mal ticareti 2. Çeyrekte toparlanmaya devam etti ve Çin'deki COVID-19 kısıtlamalarının daha da hafifletilmesi önümüzdeki aylarda toparlanmayı daha da artıracak.
Tüm sektörler gibi havacılık endüstrisi de yakından izliyor
IATA Genel Direktörü Willie Walsh,
“Hava kargo, 2020-2021'in sıra dışı performansına kıyasla bir adım geri adım atmasına rağmen, 2019 seviyelerine yakın seviyelerde seyrediyor. Tedarik zinciri kısıtlamaları ve gelişen ekonomik koşullardan kaynaklanan oynaklık, kargo piyasalarının Nisan ayından bu yana esasen yanal düzlemde hareket etmesine neden oldu.Temmuz ayı verileri bize hava kargonun mevcut güçlü korumunda kalmaya devam ettiğini gösteriyor, ancak neredeyse tüm endüstrilerde olduğu gibi önümüzdeki aylarda hem ekonomik hem de politik gelişmeleri dikkatle izlememiz gerekecek " dedi.
Çin faktörü olumlu etkiliyor
Asya-Pasifik havayolları, Temmuz 2022'de hava kargo hacimlerinin 2021 yılının aynı ayına göre%9,0 azaldığını gördü. Bu, Haziran ayındaki% 2.1'lik düşüşün üzerinde önemli bir düşüş oldu. Bölgedeki havayolları, Ukrayna'daki çatışma, işgücü kıtlığı ve Omicron ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle daha düşük ticaret ve üretim faaliyetlerinden etkilenmeye devam ediyor. Çin'deki son Omicron ile ilgili kilitlenmelerden kaynaklanan bastırılmış talebin açığa çıkması hacimlerde önemli düşüşleri de önlüyor. Bölgedeki mevcut kapasite Temmuz 2021'e göre%2,7 arttı.
Avrupa pazarında büyük düşüş
Kuzey Amerika merkezli taşıyıcılar Temmuz 2022'de kargo hacimlerinde 2021 yılının aynı ayına göre% 5,7 düşüş kaydetti. Bu, Haziran ayındaki% 13,5'lik düşüşün üzerinde bir gelişme oldu. Çin'deki kısıtlamaların kaldırılmasının önümüzdeki aylarda talebi artırması bekleniyor. Kapasite Temmuz 2021'e göre% 4,2 arttı
Avrupa merkezli hava kargo şirketleri ise Temmuz 2022'de kargo hacminde 2021 yılının aynı ayına göre%17'lik bir düşüş gördü. Bu, üst üste üçüncü ay boyunca tüm bölgelerin en kötü performansı olarak kayda geçti. Ukrayna'daki savaşın yanı sıra Omicron nedeniyle Asya'daki işgücü kıtlığı ve düşük üretim faaliyeti de hacimleri etkiledi. Kapasite Temmuz 2022'de Temmuz 2021'e göre% 0,9 arttı.
Orta Doğulu taşıyıcılar Temmuz 2022'de kargo hacimlerinde yıllık% 10,9'luk bir düşüş yaşadı. Rusya üzerinden uçmamak için yönlendirilen trafikten beklenen önemli fayda gerçekleşemedi ve Avrupa'ya giden / Avrupa'dan gelen durgun kargo hacimleri bölgenin performansını etkiledi. Kapasite Temmuz 2021'e göre %4,9 arttı.
Latin Amerikalı hava kargo şirketleri Temmuz 2022'de kargo hacminde Temmuz 2021'e göre% 9,2 artış bildirdi. Bu, tüm bölgeler içinde en güçlü performans oldu. Temmuz ayında kapasite 2021 yılının aynı ayına göre %21,4 arttı.
Afrika havayolları, Temmuz 2022'de kargo hacimlerinin Temmuz 2021'e göre% 3,5 azaldığını gördü. Bu, bir önceki aya göre kaydedilen büyümeden önemli ölçüde daha yavaştı (% 5,7). Kapasite Temmuz 2021 seviyelerinin %2,2 altındaydı.