Havaalanları Yaşam Alanlarına Dönüşecek

İnternet sitesi ile olduğu kadar mobil uygulamalarıyla da dünyada seyahat etmek isteyenlerin hayatını kolaylaştıran ve en hesaplı alternatifleri sunan Skyscanner’ın Seyahatin Geleceği Raporu’nun ikinci bölümü yayımlandı.

İnternet sitesi ile olduğu kadar mobil uygulamalarıyla da dünyada seyahat etmek isteyenlerin hayatını kolaylaştıran ve en hesaplı alternatifleri sunan Skyscanner’ın Seyahatin Geleceği Raporu’nun ikinci bölümü yayımlandı.


Uzmanların görüşleri doğrultusunda gelecekte seyahat etmenin nasıl bir deneyime dönüşeceğini araştıran Skyscanner’ın Seyahatin Geleceği Raporu’nun ikinci bölümü yayımlandı. ‘Gelecekte havaalanları nasıl yerlere dönüşecek?’, ‘Uçaklarda ne gibi yenilikler bizi bekliyor?’, ‘Eşyaların interneti seyahatlerimizi ne kadar etkileyecek?’ gibi sorulara yanıt veren rapora göre havaalanları keyifli, akıllı ve yolculara mutluluk veren mekanlar haline dönüşecek. Uçaklar ise yolcuların kendi iş ve tatil ihtiyaçlarına göre şekillenerek birer siber merkez olacak.

Uzmanların görüşleri doğrultusunda hazırlanan raporun ikinci bölümünde, 10 yıl sonra teknolojik gelişmeler sayesinde havaalanlarının ve uçuşların nasıl olacağı inceleniyor. Buna göre 2024 yılına gelindiğinde havaalanları keyifli, akıllı ve yolculara mutluluk veren mekanlar haline dönüşecek. Uçaklar ise yolcuların kendi iş ve tatil ihtiyaçlarına göre şekillenerek birer siber merkez olacak.

Güvenlik kontrolünden önce yolculuğa sorunsuz başlangıç



‘Seyahatin Geleceği Raporu’na göre 2024 yılına gelindiğinde havaalanlarında oluşan kuyruklar tamamen ortadan kalkarak, işlemler gelişen teknoloji sayesinde çok daha hızlı gerçekleştirilecek. Yolcular çantalarını kahve alırken bile teslim edebilecek ve akıllı telefonlarını kullanarak güvenlik kontrolü durumlarını kolayca takip edebilecek.

‘Eşyaların İnterneti’nin 10 yıl sonra daha fazla yaygınlaşmasıyla, günümüzde kullanılan akıllı saatler, bileklikler, gözlük gibi eşyaların yanı sıra hayatımıza daha fazla akıllı eşya girecek ve bu eşyalar internete ve birbirine bağlanarak kendi aralarında konuşabilecek. Örneğin uygulamasına günümüzde de başlanan dijital bagaj etiketleri sayesinde, valizlerimizde bütün uçuş ve varış bilgileri bulunacak ve seyahat severler yolculuk boyunca valizlerini kolaylıkla takip edebilecek. Dijital bagaj etiketlerinin yanı sıra pasaportların yerine geçmesi öngörülen biyometrik veri kartları hem yolcuların havaalanlarındaki zamanlarından tasarruf etmelerini sağlayacak hem de yolcuların kalan zamanlarını havaalanındaki yeniliklerle çok daha keyifli geçirmelerini sağlayacak.

Skyscanner’ın ‘Seyahatin Geleceği Raporu’ na göre, havaalanları da 2024 yılına gelindiğinde yolcuların vakit geçirmekten mutluluk duyacağı ‘havaalanı şehirlerine’ dönüşerek tatilin başlangıç noktası olacak. Gelecekte havaalanları daha da interaktif alanlar haline gelecek. Uygulamalarına şimdiden başlanan Phygital teknolojinin gelecekte yaygınlaşması ile de yolcular, ellerini sallayarak veya basit bir sözlü emirle ürün siparişi verebilecek.

Skyscanner’ın son dönemde yaptığı ‘Seyahat severlerin Hayallerindeki Havaalanı’ araştırması da gelecekteki havaalanı şehirlerini destekler biçimde. Araştırmanın sonuçlarına göre, seyahat severlerin yüzde 43’ü havalimanında bir park veya plaj görmek istediğini belirtiyor.

3 boyutlu holigromik sistemler üzerinden görüşmeler yapılabilecek

‘Seyahatin Geleceği Raporu’nun ikinci bölümüne göre uçaklar da 10 sene içerisinde teknolojik olarak çok değişecek. Uçaklarda kabin görevlilerinin yerini holografik personeller alması beklenirken, yolcular uçuş sırasında arkadaşları ve aileleriyle 3 boyutlu olarak holigromik sistemler üzerinden görüşmeler yapabilecekler.

Yolcu koltuklarına ses engelleyiciler yerleştirilerek diğer yolcuların konuşmalarını duymaları önlenecek ve yolcular duyarlı eldivenleri kullanarak yurtdışında iş yaptıkları partnerleriyle rahatça el sıkışabilecekler. Şekil değiştiren ve yolcuların vücuduna göre şekil alan koltuklar, yolculara kişisel tercihlerine göre farklı konfor özellikleri sunacak. Mobil bir oturma odası ve sanal ofisin birleşimine dönüşecek uçak koltuklarında kişiselleştirilmiş multimedya filmleri, müzik ve çeşitli veriler yüklenebilecek.

Skyscanner B2B Bölüm Başkanı Filip Flipov’un yaptığı konuşmada, “Yeni gelişen teknolojiler, 2024 yılına kadar evimizden tatil yerine kadar yapacağımız yolculuğun, herkese uygun, zaman geçirmekten keyif alacağımız, eğlencelerle dolu, stressiz ve keyifli bir deneyime dönüşebileceğini gösteriyor. Havalimanları ve uçuşlar tatil için ödediğimiz bir bedel olmaktan çıkıp, tatilin başlangıç noktası olarak yolcuların rahatlayıp dinlenebileceği, hem tatil için hem de iş için seyahat edenlerin ihtiyaçlarına uygun mükemmel bir alan olarak karşımıza çıkacak” dedi.

Raporun ikinci bölümünü daha detaylı incelemek ve raporu kaydetmek için www.skyscanner2024.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Raporun gelecekte seyahat edeceğimiz yerleri ve tatillerin nasıl bir şekilleneceği inceleyecek son bölümü ise önümüzdeki aylarda açıklanacak.


30 Haziran 2014

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu