Havayolu Taşımacılığı 10 Yılda 2 Kattan Fazla Arttı

Hızlı ama pahalı etiketine sahip havayolu taşımacılığı, artan rekabet koşullarında kabuk değiştirmeye başladı.

Bazı sektör uzmanları yakın bir gelecekte tıpkı havayolu yolcu taşımacılığında olduğu gibi kargo taşımacılığında da erişilebilirliğin daha geniş kitlelere yayılacağını öngörüyorlar. Termin aciliyeti daha düşük seviyede olan yük taşımalarında daha sık tercih edileceğini söylüyorlar.

Havayolu taşımacılığında 2002 yılından bu yana önemli bir büyüme yaşanıyor. Kargo ve posta dâhil toplam dış hat yük trafiği 2004 yılında yaklaşık 255 bin ton seviyesindeyken 2015 yılında 760 bin tonun üzerinde rakamlara ulaşıldı. 2018 yılında bu rakamın 3 milyon ton seviyesine ulaşması hedefleniyor.

3’üncü Havalimanı sabırsızlıkla bekleniyor

Havayolu taşımacılığında özellikle Atatürk Havalimanı’nın aşırı yoğun işleyişi ve başta gümrük olmak üzere çeşitli sorunlar sektörün ilerleyişinin önündeki en önemli engeller. Sektör temsilcileri yeni havalimanının bir an önce tamamlanıp hizmete açılmasını bekliyorlar. Fakat diğer taraftan yeni havalimanında nasıl bir işleyiş olacağı da merak konusu.

Kargo şehri oluşturulacak

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkurt, "İstanbul Yeni Havalimanı'nda oluşturduğumuz 'kargo şehri' konsepti Türkiye'de alanında ilk olacak" dedi. Yeni Havalimanı'nın ilk etabının 2018'in ilk çeyreğinde hizmete gireceğini anımsatan Akkurt, üzerinde çalıştıkları "kargo şehri" konseptinin Türkiye'de ilk defa uygulanacak yenilikler getireceğini anlattı. Akkurt, şunları aktardı:

"Proje devreye alındığında 1,5 milyon metrekare alan üzerinde lojistik sektörüyle ilgili tüm birimler aynı alanda bulunacak. Özel kargo uçakları için park alanları bulunacak. Yeni oluşturduğumuz 'kargo şehri' konsepti, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan çok farklı olarak bir kargo merkezi yapısı çıkaracak ortaya. Tesisimiz sektöre birçok kolaylık getireceği gibi bu yapılan tesis Türkiye'de alanında ilk olacak."

Akkurt, havalimanı inşaatının zemin çalışmaları kapsamında zorlu iş süreçlerini geride bıraktıklarını söyledi. Çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirten Akkurt, havalimanının tamamı hizmete girdiğinde dünyanın en büyüğü olan Atlanta Havalimanı'ndan daha büyük olacağını vurguladı.

Atatürk Havalimanı'ndaki kargo alanının 14 katı büyüklüğünde

Akkurt, toplam 5 paralel pisti bulunacak projenin, bu yönüyle de dünyada emsalsiz olduğunu vurgulayarak, "Yeni Havalimanı'nda ortaya çıkacak 'kargo şehri' Atatürk Havalimanı'ndaki kargo alanının 14 katı büyüklüğünde. Bir ucundan diğer ucu 2 kilometrelik bir alanı ifade ediyor" bilgilerini verdi.

Yeni Havalimanı açıldığında, Atatürk Havalimanı'nın tarifeli uçak seferlerine kapatılacağını anımsatan Akkurt, yapımı süren havalimanının sürekli artan kapasiteyle hizmet vereceğini dile getirdi. Toplam 100 bin metrekare duty-free alanıyla dünya havayolu yolcularına hizmet vereceklerini ifade eden Akkurt, projenin toplam alanının 76 milyon metrekare olduğunu anlattı.

Akkurt, İGA'nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı anlaşma gereği kesmek zorunda olduğu ağaç sayısı kadar ağaç dikeceğini söyledi. Kuşların hareketleriyle ilgili özel bir sistem geliştirdiklerini de aktaran Akkurt, kuşların göçlerine göre uçak hareketlerini kontrol edeceklerini belirtti.

Dünya çapında hava kargo ve posta taşıması  yüzde 2,4 arttı

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI); yolcu, uçuş hareketleri ve hava kargo taşımalarına göre sıralanmış Dünya Top 20 en işlek havaalanları listesini paylaştı. Tablo 2015 verilerine göre hazırlandı.

Araştırmaya göre dünya çapında yolcu sayısı yüzde 6,1 artarken uluslararası seyahat eden yolcu sayısı yüzde 6,3 oranında arttı.

Dünya çapında hava kargo ve posta taşıması  yüzde 2,4 oranında artarken, uluslararası taşıma yüzde 2,2 oranında arttı.

Dünya çapında uçuş sayısı yüzde 1,8 oranında arttı. Uçuş sayısındaki artış ve total yolcu sayısındaki artıştaki farka bakarak uçak gövdelerinin ve kapasitelerinin arttığı görülüyor. Yolcu sayısında dünyanın en işlek havalimanları  Atlanta, Pekin ve Dubai  ilk 3 sırayı paylaşırken İstanbul dünya sıralamasında 11’inci sırada yer aldı.

Uçuş sayısında dünyanın en işlek havalimanları Atlanta , Şikago ve Dallas  ilk 3 sırayı paylaşırken İstanbul dünya sıralamasında 14’üncü sırada yer aldı. Hava Kargo taşımasında dünyanın en işlek havalimanları Hong Kong, Memphis ve Şangay  ilk 3 sırayı paylaşırken İstanbul dünya sıralamasında ilk 20’de yer almadı.

Bursa hava kargo istiyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Lojistik Konseyi Başkanı Hasan Çepni, BTSO öncülüğünde kurulan ‘Sektörel Konsey’ yapılanmasının Türkiye’ye rol model olduğunu söyledi.

Bursa’nın Hızlı Tren Projesi, İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve BTSO liderliğinde çalışmaları yürütülen TEKNOSAB Projesi ile ülke ekonomisine büyük katkılar sunacağını dile getiren Çepni, Bursa’da hava kargo taşımacılığının da bir an önce başlatılması gerektiğini dile getirdi. Çepni, şöyle konuştu; “Yenişehir Havaalanındaki kargo depolarını hayata geçirerek, Bursa’da hava kargo taşımacılığını başlatmalıyız. Bursa lojistikte önemli bir merkez olacaksa, hava kargonun mutlaka faaliyete geçmesi gerekmektedir.”

Meyve ihracatçısı hava kargo ile kazanabilir

Adana Ziraat Odası 2’nci Başkanı Cahit İncefikir, terör ve iç savaş nedeniyle Ortadoğu ülkelerine karayoluyla gönderilemeyen katma değeri yüksek meyvelerin, kargo uçakları ile ulaştırılabileceğini söyledi.

Son yıllarda özellikle Suriye ve Irak’taki sıkıntılar nedeniyle birçok ürünün Ortadoğu ülkelerine TIR’lar ile taşınamadığını belirten Cahit İncefikir, yaşanan Rusya krizinin de ardından üreticinin iyice zor durumda kaldığını kaydetti. İncefikir, “Şu anda ihracatçının, yani aslında üreticinin en büyük sorunu eldeki katma değeri yüksek meyveleri istenilen pazarlara gönderememesidir. Bunun için alternatif lojistik çözümler üretilmesi gerekiyor” diye konuştu.

İhracatçının pazar sorunu nedeniyle üreticiden ürünü almak istemediğini belirten İncefikir şöyle devam etti: “Burada yapılması gereken en önemli şey, şu aşamada katma değeri yüksek olan kiraz, nektarin, kaysı, üzüm, elma gibi ürünleri pazara kargo uçaklarla ulaştırmak gerekiyor. Bu uçaklar, 100 tona kadar yük taşıyabiliyor. Yani 4-5 TIR’ın yükünü alabilir. Eğer ürün pazarın uygun olduğu dönemlerde istenilen fiyatlara ulaşırsa kargo uçakları ile ürün göndermek düşünüldüğü kadar pahalıya da mal olmaz. Bu yöntemi ABD kullanıyor. Bizde bugüne kadar böyle bir koşul meydana gelmediği için hiç ihtiyaç hissedilmedi.”

Scania’dan 2025’in İlk Teslimatı Öznil Lojistik’e
Talay Logistics 2025'i Doğu Avrupa Atılım Yılı İlan Etti
Yeni Actros L Türkiye’de Yollara Çıkıyor
Hareket’te Stratejik Liderlik Dönemi
Eyüp Lojistik Yerli Scudo Yatırımıyla Büyümesini Sürdürüyor
Scania, Alp Lojistik’in Tercihi Olmaya Devam Ediyor