Havayolu Taşımacılığı Birliği (IATA), Şubat ayında küresel yolcu yük faktörünün (PLF) yüzde 73.3’e düştüğünü gösteren uluslararası trafik verisini yayımladı. Bu rakam, Şubat 2007’deki PLF’nin 0.6 puan altında. Ayrıca bu rakam 4 yıl içinde PLF’de görülen en önemli düşüş.
Şubat ayı için trafik verisi, artık yıl nedeniyle asimetrik dağılımlı. Ekstra gün talepte süre gelen durgunlaşmayı saklamakta. Düzenlenmemiş trafik rakamları, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yolcu ve kargo talebi için sırasıyla yüzde 9.2 ve yüzde 5.9’luk artış gösteriyor.
IATA Genel Müdürü ve CEO’su Giovanni Bisignani, “Artık yılın etkisi için düzenleme yaptığımız zaman, yük taşıma yüzde 2-3 seviyesinde daha durgunken yolcu talebi yüzde 4-5 oranında artmıştır. Talep, hala artıyor. Fakat açıkça biz, 2007 yılında gördüğümüz yolcu ve yük taşıma için sırasıyla yüzde 7.4 ve yüzde 4.3 oranındaki büyümeden farklı bir ligdeyiz. İşler yavaşlıyor” dedi.
En büyük dört taşıma alanında yük faktörleri düştü
Yolcu yük faktörleri ile ilgili değerlendirmede bulunan Bisignani, yük faktörlerinin hikayeyi anlattığını, ABD ekonomik durgunlaşmasının havayolu endüstrisi üzerindeki büyüyen etkisini gösteren en büyük dört taşıma alanında yük faktörlerinin düştüğünü belirtti.
Avrupa PLF, 1.6’lık düşüşle yüzde 71.7’ye gerileyerek en büyük düşüşü kaydetti. Kuzey Amerika havayolları 0.4 puanlık bir düşüşle PLF’lerinin yüzde 74.0 olduğunu görmüşken, Asyalı taşımacılar kendi PLF’lerinin 0.3 puanlık bir düşüşle yüzde 75.2 olduğunu gördü. Orta Doğu ise, akaryakıt işi nedeniyle elde edilen yolcu trafiğindeki yüzde 20.3’lük bir büyümeye karşı dengelenmiş 0.9 puanlık bir düşüşle yüzde 72.6’ya geriledi. Bu, artık yılın etkisi dikkate alındığında dahi güçlü bir büyüme. İstisnalar, arzdaki daralmanın 2.1 puan artırmasıyla PLF’nin yüzde 67.4 olduğu Afrika ve güçlü bir ödemeler dengesi ile Asyalı ticari ortaklardan gelen emtia talebinin yük faktörlerini 0.9 puan artırarak yüzde 73.0’e taşıdığı Latin Amerika.
ABD-AB Açık Semalar Anlaşması yürürlüğe giriyor
Yavaşlayan ABD ekonomisine karşı, ABD-AB Açık Semalar Anlaşması yürürlüğe giriyor. Zayıf ABD doları ve güçlü Asya ve Avrupa ekonomileri, ABD ihracatını ve yurt dışı seyahatlerini artırıyor. ABD’li taşıyıcılar, Trans-Atlantik trafiğini iki haneli rakamlara doğru büyütüyorlar. Buna karşın Avrupalı taşıyıcıların rekabet gücü, Avrupa ihracatını da azaltan güçlü Avro’dan olumsuz etkileniyor.
ABD-AB Açık Semalar Anlaşması’nın, zaten çok karmaşık olan bir denklemdeki yeni bir değişken olacağını söyleyen Bisignani, “Avrupa’nın en yoğun uluslararası merkezinden Heathrow, ABD piyasasına hizmet vermesi için yüzde 25 daha fazla haftalık uçuş planlanıyor. Böylece, tüketiciler, yoğunlaşan rekabet nedeniyle daha fazla seçenekten ve daha düşük yolculuk ücretinden yararlanacak. Sonuç olarak Nisan trafiğinde konjonktür karşıtı bir artış beklemekteyiz. Sorulması gereken bunun ne kadar ve ne süreyle olacağı olacağıdır” dedi.
Bisignani sözlerini şöyle sürdürdü: “Trans-Atlantik rekabetinin, Nisan ayında yeni hat fırsatları sayesinde artış göstereceği bekleniyor. Şimdi bu fırsatları en etkili şekilde sunmak için tüm ticari özgürlüklere ihtiyacımız var. İkinci aşama konuşmalar mülkiyet kurallarının liberalleştirilmesine yönelmelidir ki iş açısından elverişli yerlerde havayolları güç birliği veya birleşmelere gidebilsinler. Diğer tüm sektörler küreselleşme fırsatına sahiptir. Bu havayolları için neden olmasın?”