Hedef; Sürdürülebilir Lojistik

UTİKAD ile Bureau Veritas işbirliğiyle lojistik sektörüne yönelik hazırlanan ‘Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’nin tanıtım semineri UTİKAD üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin’in moderatörlüğünü yaptığı seminere, Bureau Veritas Belgelendirme Departman Müdürü Seçkin Demiralp, Bureau Veritas İş Geliştirme Müdürü Burcu Mutman Boran, Ekol Lojistik Yönetim Sistemleri Geliştirme Yöneticisi Enise Ademoğlu ve Solibra Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Bozok konuşmacı olarak katıldı. UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur’un da yer aldığı seminere UTİKAD üyesi firmaların ilgisi yoğun oldu.

Erkeskin: “Günübirlik başarılarla kalıcı olunmuyor”

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, dünya ticaretinde lojistiğin artık stratejik sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak başladığı açılış konuşmasında, lojistik hareketlerde yaşanan tıkanıklığın dış ticareti de etkilediğini ifade ederek, “Lojistik kanallarımız kapandığı zaman dış ticaretimiz de sekteye uğruyor. Son olarak bölgemizde Mısır ile yaşadığımız RO-RO krizi de bu örneklerden biri. Ekonomide büyümenin ve refahın sağlanabilmesi için lojistik hizmetlerde devamlılığı yani sürdürülebilir stratejileri geliştirmemiz gerekiyor. Artık hiç kimse günübirlik başarılarla rekabetçi pazar ortamında kalıcı olamıyor. Küresel aktörler ‘lojistikte sürdürülebilirliği’ konuşuyor” dedi.

UTİKAD olarak lojistikte sürdürülebilir bir geleceğin inşası için üstlerine düşen sorumluluğun bilinciyle sürdürülebilir politikaları temel öncelik olarak belirlediklerini anlatan Erkeskin, Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’nin de bu çalışmalardan biri olduğunu vurguladı.

“Kriterleri uygulayan rekabette öne geçecek”

Son yıllarda sürdürülebilirliği hedef alan firmaların ciddi anlamda yol kat edeceğini belirten ve firmaları sürdürülebilir kılmanın birçok bileşeni olduğunu aktaran Erkeskin, UTİKAD ile Bureau Veritas’ın da bu bileşenleri bir araya getirerek tamamen lojistik sektörünün ihtiyaçlarını karşılayan bir belge hazırladığını kaydetti. Firmaların bu belgede yer alan kriterleri uyguladığında rekabette bir adım öne çıkacağını ifade eden Erkeskin, şunları dile getirdi: “Sürdürülebilirliği sağlamak için iş yapış şeklinden, personel yönetimine, çevreden mevzuata kadar birçok kıstas var. İş dünyası da lojistik hizmet üreticileri ile çalışırken sadece ihtiyaç duydukları servisleri eksiksiz yerine getirmesine bakmıyor, hizmeti sürdürülebilir kılıp kılamayacaklarını da inceliyorlar. Firmalarımız, Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’ndeki kriterleri uyguladığında verimliliklerinde kalıcılığı sağladıklarını görecekler ve tercih edilebilir olacaklar. UTİKAD tüm üyelerinin ihtiyacını kapsayacak ürünler ortaya çıkarıyor. Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’ndeki kriterler üç kişilik bir firmaya da hitap ettiği gibi, binlerce çalışanı olan firmayı da kapsıyor. 410 üyemizin hepsinin bu belgeyi almasını arzu ediyoruz. FIATA ile yaptığımız temaslar çerçevesinde de belgemizin tüm dünyada geçerli olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Eylül ayında Tayvan’daki FIATA Dünya Kongresi’nde belgemizin dünya lansmanını yapmayı planlıyoruz.” 

Sürdürülebilirlikte en önemli faktörlerden birinin de ‘risk yönetimi’ olduğuna dikkat çeken Erkeksin, UTİKAD’ın bu konuda da üyeleri için sigortalı konşimento, sorumluluk sigortası ve alacak yönetimi çalışmaları olduğunu anlattı.

Standartlar genel geçer değil

Bureau Veritas Belgelendirme Departman Müdürü Seçkin Demiralp ise tehditler ve riskler iyi yönetildiği zaman sağlam adımlarla ilerlenebileceğini anlatarak, UTİKAD ile gerçekleştirilen işbirliğinde lojistik sektörünün tüm unsurlarının tek tek incelenerek bu belgeye yansıtıldığını söyledi.  Belgenin genel geçer standartlar içermediğine vurgu yapan Demiralp, tamamen sektöre özel olduğunun altını çizdi.

Boran: “Amaç firmaları motive etmek”

Bureau Veritas İş Geliştirme Müdürü Burcu Mutman Boran da belgenin sektöre özel sürdürülebilirlik kriterleri ile firmalar için bir kılavuz görevi üstlendiğine değinerek, “Belgelendirme sürecinde yapılan denetimlerde amaç firmaları cezalandırmak değil, tam tersi eksikliklerini görerek sürdürülebilirliği sağlamaları yönünde motive olmalarını sağlıyoruz. Belgedeki kriterlerin uygulanması ile yüksek seviyede hizmet kalitesi ve rekabet gücüne sahip oluyorlar. Belge alındıktan sonra üç yıl geçerliliği bulunuyor. Bu süre içerisinde de firmaların kriterlere uygunluğuna ilişkin kontrolleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Ademoğlu: “Belgeyi çok hızlı aldık ama bunun için 12 yıl çalıştık”

Ekol Lojistik Yönetim Sistemleri Geliştirme Yöneticisi Enise Ademoğlu ise dünyada öncü olarak ilk kez UTİKAD aracılığı ile Türkiye'de geliştirilen ‘Sürdürülebilir Lojistik Belgesi’ni alan ilk şirket olmaktan gurur duyduklarını ve bu belgenin duvara asılacak bir belge olmadığını aslında bir duruş şekli olduğunu dile getirdi.

Sürdürülebilirliğin bir süreç yönetimi olduğunu belirten Ademoğlu, “Biz bu belgeyi çok hızlı aldık ama bunun için 12 yıl çalıştık. Belge aslında yaptığımızın işin, benimsediğimiz iş yapış şeklimizin bir sonucudur. Sektörel anlamda hayata geçen iyi uygulamaların içinde yer almak bizi mutlu ediyor. Sürdürülebilir Lojistik Belgesi de lojistik sektöründe kalite standartlarını oluşturmak için iyi bir uygulama” değerlendirmesini yaptı.

Solibra Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Bozok da 10 yıllık bir firma olarak iş hacimleri arttıkça büyüyen hedeflerini sürdürülebilir kılmak için bu belgeye başvurduklarını ifade etti. Bozok, “Belgelendirme süreciyle kalite politikası, müşteri politikası, çevre/iş sağlığı politikası, bilgi sistemleri olmak üzere tüm süreçlerimizde ana politikalarımız belirlendi ve kayıt altına alınmaya başlandı. Bu şekilde tüm süreçlerimiz yasal gerekliliklerini tamamlayarak, takip edilebilir hale dönüştü” diye konuştu.

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, Derneğin sürdürülebilirlik ve risk yönetimi konularında yıllardır süren çalışmalarının son halkası olarak, lojistiğin ve taşımacılığın satıştan tahsilata dek tüm adımlarının risk yönetimi prensipleri doğrultusunda incelenmesini amaçlayan iki günlük bir eğitim modülünü eğitim programlarına dahil ettiklerini belirterek, UTİKAD üyelerini ve sektörü bu önemli eğitime katılmaya davet etti.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti