IAA’ya Aeorodinamik ve Euro 6 Damgasını Vurdu

Mobilite, taşımacılık ve lojistik sektörü için en büyük ticaret alanlardan biri olan ve bu yıl 64’üncüsü gerçekleştirilen IAA Hannover Uluslararası Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı 20-27 Eylül 2012 tarihleri arasında kapılarını açtı. Dünyanın en b

Mobilite, taşımacılık ve lojistik sektörü için en büyük ticaret alanlardan biri olan ve bu yıl 64’üncüsü gerçekleştirilen IAA Hannover Uluslararası Ticari Araçlar ve Yan Sanayi Fuarı 20-27 Eylül 2012 tarihleri arasında kapılarını açtı. Dünyanın en büyük ticari araç fuarı olan ve 46 ülkeden 2 bine yakın katılımcının yer aldığı fuar, bu yıl ticari araçlar endüstrisindeki inovasyon ve teknolojilerin sunulduğu bir platform oldu.

Pek çok markanın dünya prömiyerinin gerçekleştirildiği IAA 2012; dünyanın daha güvenli, daha temiz ve daha verimli hale gelmesi için atılan adımları, yapılan çalışmaları da gösterir nitelikteydi. Karbondioksit salınımını azaltma yolunda atılan adamlar, yakıt verimliliği gibi konular ağır ticari araç üreticilerinin -kanun yapıcıların da etkisiyle- son yıllarda en fazla üzerinde çalıştıkları konular arasında yer alıyordu. Azot oksit emisyonlarını yüzde 80’e varan oranlarda düşüren ve partikülleri üçte iki oranında azaltan Euro 6 emisyonunu karşılayan çekici, kamyon ve otobüsler IAA’da en fazla dikkat çeken araçlar arasında yer aldı. Avrupa’da 2014 yılında yürürlüğe girecek olan Euro 6 standartlarındaki motorların ve bu motorlara sahip araçların katılımı, fuardaki temel yeniliklerden biriydi.

Hibrit, elektrikli motorlar gibi alternatif yakıt üzerinde çalışan ticari araç üreticileri için de IAA, tüm bu çalışmalarını göstermek adına iyi bir platform oldu. Özellikle şehiriçi yolcu taşımacılığında kullanılan otobüsler ve yine şehiriçi taşımacılıkta kullanılan hafif ticari araçlar, elektrik ve hibrit teknolojileriyle dikkat çekti.  


Aerodinamik incelikler

Sektöre dair tüm yeni trendlerin sergilendiği IAA Ticari Araçlar Fuarı, ağır ticari araçlar sektöründe aerodinamik konusunun önemini de bir kez daha gösterdi. Ticari araç üreticilerinin yakıt tasarrufu ile ilgili yaptıkları çalışmalar yanında, üstyapıda gerçekleştirilen küçük değişiklikler ile araçların aerodinamiğini artırarak yakıt sarfiyatını azaltan araçlar, yakıt tasarrufu adına yapılan yeni çalışmaları da gözler önüne serdi. Mercedes standında Schmitz ile özel örnek sergilerken, MAN da Krone ile konsept aracını sergiledi. Yine DAF’ın standında sergilenen özel üstyapılı aerodinamik kamyonlar dikkat çekti. 

Estetik, yenilik anlamında görsel bir şölen sunan fuarda, Türk otomotiv firmaları da yerlerini aldılar. Otomotiv ve yan sanayinde hizmet sunan pek çok Türk firması –fuar katılımcı profili ve ülke sayısı dikkate alındığında- kendini dünyaya tanıttı. Otokar, Temsa ve Anadolu Isuzu gibi Türk üretici firmalar düzenlenen basın toplantıları ile dünyaya hedeflerini açıkladılar.

Türkiye’de yüzde 100 yerli sermaye ile üretim yapan üstyapı firmaları ile yan sanayiciler de yeni iş birliktelikleri kurmak adına IAA’daydı. Üstyapı üretiminde Tırsan, Avrupa’daki markası Kassbohrer ile fuara katılırken Yalçın Dorse, Seyit Usta, Serin Treyler, Tiryakiler, OKT gibi üreticiler de fuardaki yerlerini aldılar.

 

2013 Yılı Ticari Araçları Belirlendi

Araçlarda yapılan geliştirmelerin ve yeni teknolojilerin sergilendiği IAA 2012’de 2013 yılı ticari araçları da belirlendi. ‘Yılın Kamyonu’, ‘Yılın Hafif Ticari Aracı’ ve ‘Yılın Otobüsü’nün belirlendiği ve yoğun rekabetin yaşandığı segmentlerde; ekonomi, verimlilik, düşük yakıt tüketimi, konfor ve güvenlik alanlarında yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların araç üzerindeki uygulamaları dikkate alındı.

            Yapılan oylamalar sonrasında otobüste Mercedes-Benz Citaro, kamyonda Iveco Stralis ve hafif ticaride Ford Transit Custom ödüle layık görüldü.     

 

Yeni Iveco Stralis ‘2013 Yılın Kamyonu’ Ödülüyle Taçlandırıldı

Iveco’nun ağır-görev kamyonu yeni Stralis Hi-Way, 25 ticari araç yayın organından oluşan jürinin oyları ile ‘2013 Yılın Kamyonu (Truck Of The Year)’ ödülünü aldı. Jüri üyelerine göre yeni Stralis Hi-Way uzun yol taşımacılığında yakıt ekonomisi, güvenlik, kullanım, konfor ve çevrecilik konularında en büyük katkıyı gerçekleştiriyor.

Iveco CEO’su Alfredo Altavilla şunları ödül ile ilgili olarak şunları söyledi: “Bu ödülü almaktan gurur duyuyoruz. Yeni Stralis müşteri için ekonomi, verimlilik, kalite ve müşteriye sağlanan değer açısından yeni standartlar sunmaktadır. Bu ürün Iveco’nun müşterilerimize yakın olmak, mükemmel ürünler sunmak konularındaki yeni stratejisinin bir göstergesidir.”

Yeni Stralis Toplam Kullanım Maliyetinde(TOM) sağlanan önemli azalma ve HI-eSCR katalitik konvektör sisteminin kullanılması yeni Stralis’de dikkat çeken özelliklerden biri. Yeni Stralis uluslararası bir misyonda yıllık 130 bin kilometre hesabı ile 4 yıllık bir kullanımda bir çok entegre sistem yardımı ile, filo yönetimi ve ekonomik sürüş için kullanıcı eğitimi ile sağlanan fayda ile beraber toplam kullanım maliyetini yüzde 4 oranında düşürüyor.

Yeni Stralis’de yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi sağlayan Cursor FPT motor bulunuyor. FPT (Fiat Power Train) tarafından tasarlanan ve üretilen yüksek verimli SCR (Hi-eSCR) sayesinde yeni Stralis, Euro 6 emisyon normlarını EGR kullanmadan karşılayan pazardaki tek ürün olma özelliğine de sahip. FPT’nin yüksek verimli SCR sistemi nitrojen oksit seviyesini yüzde 95 oranında azaltıyor, yakıt tüketimi artırılmadan nitrojen oksit seviyesi düşürülüyor.

Yeni Stralis’in ayrıca şoför kabini de yenilenmiş. Bayiler ve müşterilerden gelen geri bildirimler değerlendirilerek kabin ergonomisi ve konforu geliştirilmiş. Kabinin dış tasarımında yapılan değişiklikler ile yaratılan aeordinamik sayesinde yakıt tüketiminde azalma sağlanmış. Ayrıca ön ızgara tampon ve deflektörler edin yeniden tasarlanmış.

Yeni Stralis’de ayrıca yeni geliştirilmiş telematik sistem, EBS (Fren destek sistemi ile entegre), şerit takip sistemi, ESP, Aktif Mesafe Takip Sistemi, gündüz farları, yeni kullanıcı dikkat destek sistemi ve geliştirilmiş ani fren destek sistemi bulunuyor.

Yeni Stralis, sürüş performansını daha da iyileştirmek için şoföre anlık geri bildirimde bulunan ‘kullanım sitili değerlendirmesi’ ekranı ile donatılmış. Ayrıca bu sistemin ‘IVECCONNECT FILO’ sistemine bağlanması ile filo yöneticileri, şoförün kullanım tarzını uzaktan takip edip değerlendirebiliyor.

 

Yılın Van’ı Ford Transit Custom Oldu

Global Ford’un ticari araç üssü olarak konumlandırılan Ford Otosan’ın Kocaeli tesislerinde üretilen Transit ailesinin yeni üyelerinden Transit Custom, ‘2013 Yılın Ticari Aracı (Van Of The Year)’ seçildi.

Ford’un ticari araçlarda yeni bir segmente girişini sağlayan Transit Custom, ticari araçlar konusunda uzman 24 jüri üyesi tarafından en yüksek oyu aldı. Maksimum 133 puanın 117’sini alan Transit Custom ile ilgili yorumda bulunan jüri üyeleri, özellikle tasarım, sürüş karakteri, yük taşıma özellikleri ve uygun işletim maliyetlerinden etkilendiklerini belirttiler. Jüri üyeleri ayrıca Transit Custom’da yer alan aktif ve pasif güvenlik sistemlerinin de karar vermelerinde başlıca etken olduğunu belirttiler. 22 yıllık ‘Yılın Ticari Aracı’ ödüllerine 2001 yılında Ford Transit, 2003 yılında Ford Transit Connect ve 2007 yılında Ford Transit ile layık bulunan Ford, 2013 yılında ise Transit ürün ailesinin yeni üyesi Ford Transit Custom ile dördüncü kez kazanmış oldu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Ford’un yeni marka söylemi ‘Go Further’a uygun olarak biz de ticari araç ürün gamımızla ‘Daha ileri’ diyoruz. Müşterilerimize her zaman en kaliteli ve en mükemmel ürünleri üreterek başarılarımızı perçinleyeceğimize inancım sonsuz” dedi.

Transit Custom, Ford binek otomobillerinde kullanılan kinetik tasarım diline dayanan gelişmiş, aerodinamik bir profile sahip. Mühendisliği Ford Otosan tarafından yapılan 2.2 litre Duratorq TDCi dizel motorun geliştirilmiş versiyonlarıyla sunulan Transit Custom ve Touneo Custom modellerinde yer alacak olan otomatik start/stop sistemi ile mevcut Transit'e göre yüzde 8 oranında daha ekonomik yakıt tüketimi sağlanıyor.

Ayrıca Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilip İnönü Fabrikası’nda üretilen Ford Cargo 1846T ise ‘2013 Yılın Kamyonu’ üçüncüsü seçildi.

 

‘2013 Yılı Otobüsü’ Mercedes-Benz Citaro

Mercedes-Benz’in yeni Citaro’su yılın otobüsü ‘Bus Of The Year’ ödülünü aldı.

Toplam 17 uluslararası gazeteciden oluşan jüri üyesinin oyları ile yılın otobüsü seçilen Euro 6 motorlu Citaro, ekonomik ve çevre dostu araç olma özellikleri yanında modern tasarımı ve güvenli kullanımı ile de dikkati çekti. 

            Ödülü IAA’da Mercedes-Benz standında teslim alan Daimler Otobüs Gurubu Başkanı Hartmut Schick, “Son yıllarda yeni ürünler ve ilerici teknolojilere büyük bir yatırım yaptık. Tüm ekip bu konuda çok çalıştı. Yeni Citaro geliştirilirken, bizim önceliklerimiz performans, güvenlik ve konfor artışı ile birlikte ekonomi ve verimliliği sağlamaktı” diye konuştu.

            Bunun yanında Mercedes-Ben’in yeni ağır ticari aracı Antos, ‘Yılın Ticari Aracı’ yarışmasında ikinci olurken, hafif ticari aracı Citan’da ‘Yılın Hafif Ticari Aracı’ yarışmasında üçüncülük ödülü aldı.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor