İnci'nin Hedefi Karlılık

İnci Lojistik, 2011 yılında karlılığa odaklandı. Avrupa’nın en büyük intermodal operatörlerinden Van Dieren’le işbirliği yapan, Alsancak Limanı’nın işletmeciliğini alan ve intermodal taşımacılığa yönelen İnci Lojistik, 2011 yılının kalan

İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin:
2011 Yılında Hedefimiz Ciroyu Artırmak Değil Karlılık Oldu

Türkiye’nin en büyük lojistik şirketlerinden biri olan İnci Lojistik, 2011 yılında karlılığa odaklandı. Avrupa’nın en büyük intermodal operatörlerinden Van Dieren’le işbirliği yapan, Alsancak Limanı’nın işletmeciliğini alan ve intermodal taşımacılığa yönelen İnci Lojistik, 2011 yılının kalan kısmında ve 2012’de yatırımlarını sürdürmeyi planlıyor. 2010 yılının hedeflerine uygun olarak gerçekleştiğini söyleyen İnci Lojistik Genel Müdürü Emrah Gezgin, “Yaptığımız mali iyileştirmelerin avantajlarıyla beraber kar etmediğimiz departmanları karlı hale getirdik.  2011 yılındaki hedefimiz ciro değil karlılık oldu. Karlı olmayan tüm alanlardan çekildik ve karlı olan alanlara yatırım yapıyoruz” dedi.2009 krizinden sonra herkesin maliyetlerini düşürmeye ve karlılığa odaklandığını ifade eden Emrah Gezgin, “Satış miktarını artırmak değil, maliyetleri düşürmek önem kazandı. Geçmişte insanlar farklı alanlardaki çözümlere kapalıyken günümüzde bu konuda daha esneklik söz konusu” şeklinde konuştu.


“2011 yılında deniz otobanı projemiz var”

2011 yılında İnci Lojistik olarak deniz otobanı projeleri olduğunu açıklayan Gezgin, “Bu projeyi Ağustos ayında gerçekleştiriyoruz. Gemlik ve İzmir limanlarından İtalya’nın Venedik Limanı’na deniz otobanı kapsamında 45’lik konteynerlerle karayoluna alternatif yeşil bir taşıma çözümü getiriyoruz. Bu sayede müşterilerimizin maliyetlerini aşağı çekeceğiz ve yıllık bazda fiyat garantisi vereceğiz” dedi. İnci Lojistik’in taşıt yatırımdan çok, müşterilerine farklı çözümler sunmaya odaklandığını söyleyen Gezgin, şunları söyledi:“Dünyada her şey değişiyor, artık yeni şeyler yapmak gerekiyor. Hereksin yaptığı gibi 50, 100 adet treyler almamak gerekiyor. Müşterilere farklı çözümler sunarak rekabet üstü olmak gerekiyor. Bir firmanın kamyon sayısının artması rekabet gücünü artırmıyor. Tam tersine riskini artırıyor. Geçiş belgesi sorunu, şoför vizeleri, şoför maliyetleri ve piyasadaki navlun dalgalanmalarının olumsuz etkisi taşımacıların en büyük sorunlarını oluşturuyor. Dolayısıyla şu anki durumdan ne taşımacılar ne de müşterileri memnun; kimse para kazanamıyor. Para kazanılmayan bir alanda ısrarın gereği yok.”İnci Lojistik’in koruması gereken 300-500 adetlik treyler filosu olmadığını söyleyen Emrah Gezgin, “Biz yurtiçinde filosu olan, uluslararası operasyonlarda filo çalıştırmayan bir firmayız. Bu nedenle ciddi anlamda karbon salınımını azaltarak müşterilerimize; sürdürülebilir, uydu takip sistemiyle takip edilebilen lojistik çözümümüzü hem Bursa hem de İzmir bölgesindeki müşterilerimize sunuyoruz” dedi.

“İskandinavya’ya karayolundan daha kısa sürede servis sağlıyoruz”

Avrupa’nın en büyük intermodal operatörlerinden Van Dieren’le yaptıkları işbirliği sonucu İskandinavya’ya demiryoluyla parsiyel tekstil taşıması da yaptıklarını kaydeden Gezgin, “Van Dieren’in 10 bin adet kendi konteyneri, Avrupa’nın her yerine çalışan blok trenleri var. Bunlarla beraber İstanbul Halkalı’da tüm Avrupa’ya haftanın 5 günü İskandinavya’ya karayolundan daha kısa sürede kapıdan kapıya servis sunuyoruz” dedi. Demiryoluyla frigorifik taşımaların Avrupa’da yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Gezgin, söz konusu taşımacılığın Türkiye’de henüz rekabetçi olmadığını belirterek,  Demiryolu Taşıma Yasası kapsamında lokomotif kullanım izni verildiği takdirde bu alanda yeni gelişmelerin olabileceğini kaydetti. Alsancak Limanı’nın ihalesini aldıktan sonra yatırım yaptıklarını söyleyen Gezgin, “Liman uzun süredir özelleştirme kapsamındaydı. Bu süreçte yatırım yapılmadığı için, ciddi anlamda hizmet aksaması oldu. Limanın yükleme boşaltma işlemleri ihale kapsamında ‘outsource’ edildi. İhaleyi biz kazandık. Yeni makinelerle Aliağa Limanı’ndaki gibi Alsancak Limanı’nda da verimliliği sağladık. Limanda; dökme, yükleme, boşaltma ve tahliye hizmetleri veriyoruz. Liman 1 milyon ton kapasite ile çalışıyor. 2011 yılının sonuna kadar hizmete devam edeceğiz. 2012 yılında yeniden ihaleye gireceğiz” dedi.  Türkiye’nin şu anda Avrupa’da ve dünyada yükselen bir yıldız konumunda olduğunu söyleyen Emrah Gezgin, şöyle devam etti: “Türkiye istikrarlı bir ekonomiye sahip ve gelişen bir pazar. Türkiye’de şu an en büyük risk dış ticaret açığı. Devletin dış ticaret açığını kapatmak için aldığı önlemler ticareti ve lojistiği etkileyecek. Belki ithalatta bir azalma meydana gelecek. Dolayıyla seçimden sonraki girdiğimiz süreçte yakıt kontrollerinin daha da artacağı ve kayıt içine çekileceği düşüncesindeyim. Bu da derlenip toplanmayı sağlayacak diye düşünüyorum.Yurtiçi operasyonlarda eski araçlar TUV’den dolayı trafikten çekilecek. Filoda ciddi anlamda bir yenileme ihtiyacı doğacak. Yurtiçi taşımacılıkta var olan karlarla ve maliyet yapısıyla yatırım yapılması çok mümkün görünmüyor. Dolayısıyla önce daralma, sonra yatırım süreci başlayacak. Müşteriler açısından yurtiçi taşımacılıkta maliyet artışı olacak. O bakımdan da demiryolunun zamanında işin içine girmesi gerekiyor.” Sektörde herkesin pastadan daha az pay almaya başladığını ifade eden Gezgin, “Önümüzdeki 5 yıllık süreçte hem yurtiçi lojistik operasyonlarında hem de uluslararası operasyonlarda ya çok yalın küçük firmaların ya da çok büyük firmaların ayakta kalacağını düşünüyorum. Yüksek genel yönetim giderleriyle küçük operasyonların yürütülmesi mümkün değil” diye konuştu. Türkiye’deki lojistik sektörüne yabancı sermaye girişi konusuna da değinen Gezgin, “Avrupalılar’dan yabancı sermaye girişini çok beklemiyorum. Avrupalı ve Amerikalı firmalar ülkelerindeki ekonomik sıkıntılardan dolayı yatırım konusunda çok iştahlı değiller. Ama Uzakdoğulu ve Ortadoğulu firmalarda satın almalar olabilir” dedi.

“2011 ve 2012’de Intermodal alanında çok büyük yatırımlar yapacağız”

2011 ve 2012’de Intermodal alanında çok büyük yatırımlar yapacaklarını söyleyen Gezgin,   “Bu alana çok ağırlık veriyoruz. Yeni işbirlikleri olacak. Konteyner sayımızı ve blok tren kullanımını artıracağız. Bu sayede maliyetlerimizi aşağı çekeceğiz. Bu iyileşmeleri müşterimize yansıtacağız. Intermodal alanında Türkiye’nin ve dünyanın en bilinir, en iyi firması olma yolunda adım adım yürüyoruz. ‘Biz Türkiye’nin en büyük TIR firmasıyız’ diyorlar ya bizim ise Türkiye’nin en büyük TIR firması olma gibi bir heves ve iştahımız yok. Biz Türkiye’nin en büyük Intermodal firması olacağız diyoruz” şeklinde konuştu.

“Görüştüğümüz iki Afrika limanında yatırım yapmayı planlıyoruz”

Kuzey ve Güney Afrika’da liman yatırımlarına büyük ihtiyaç olduğunu, söz konusu yerlerde Türkiye’nin 1950 ve 60’lardaki koşullarının yaşandığını belirten Gezgin, “Afrika’ya giden gemiler bazı limanlarda 10 ile 20 gün arasında yükleme ve boşaltmayı bekliyor. Bu da gemilerin navlunlarını yükseltiyor. Armatör geminin kaç günde yükleyip boşaltacağına göre navlun belirliyor. Dolayısıyla yatırıma büyük ihtiyaç var. 1960’ların Türkiye’sindeki iş yaparsan çok para kazanırsın durumu şu anda Afrika limanlarında var. Görüştüğümüz iki Afrika limanında yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor