İran Türk Taşımacıları Mı Gözetliyor

UND İran’ın ülkesine giren tüm Türk araçlarına, 110 USD karşılığında bir takip cihazı taktığını ve ülkesinde araçların izlenmesi amacıyla takılan bu araç takip cihazının Türk araçlarının İran’dan çıkışlarında alınmadığı ve alınan ücretin de ia

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İran’ın ülkesine giren tüm Türk araçlarına, 110 USD karşılığında bir takip cihazı taktığını ve ülkesinde araçların izlenmesi amacıyla takılan bu araç takip cihazının Türk araçlarının İran’dan çıkışlarında alınmadığı ve alınan ücretin de iade edilmediğini açıkladı.


İran tarafınca bugüne kadar 6 bin araca takılan takip cihazı, 110 USD ücret ve makbuzu ile birlikte taşımacılara verilerek işlem yapılıyor. Taşımacılara verilen makbuzun 3 ay geçerliliği olup bu süre içinde araçta bulunması ve talep edildiğinde ibrazı zorunlu. Makbuzun ibraz edilememesi halinde ücret bir kez daha tahsil ediliyor.

Şüphe ve/veya risk oluşturduğu tespit edilmeksizin, istisnasız tüm Türk araçlarına takılan söz konusu takip cihazı ile İran, bu araçların Türkiye’deki tüm hareketlerini de izleyebiliyor. İran’ın bu takip hizmeti için 3 ayda bir 100 USD ücret alacağı da gelen haberler arasında yer alıyor.

Konu ile ilgili açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener,“Ülkemize veya ülkemiz üzerinden taşıma yapacak olan, Türk ve/veya yabancı plakalı araç gözetilmeksizin, Türk gümrüklerince herhangi bir şüphe/risk bulunması halinde ücret alınmaksızın takip cihazı (ATS) araçlara yerleştiriliyor ve söz konusu aracın ülkemizden çıkışında gümrük yetkilileri tarafından cihaz iade alınıyor. İran tarafından başlatılan bu uygulamanın dünyada başka bir örneği yok, İran, araçlarımıza taktığı bu cihazlar ile araçlarımızın tüm hareketlerini izliyor. İran’ın bu uygulamadan vazgeçmesi ve aldığı ücretleri acilen iade etmesi gerekiyor. Tüm İran araçlarına da bu cihazlardan takılmasını istiyoruz” dedi.

Son yıllarda İran araçlarının taşıma pazarının yüzde 75’ini ele geçirdiğini, bunu da İran’dan litresini 0,10 cent’e aldıkları yakıtın, fazlasını Türkiye’de satarak başardıklarını belirten Şener, “Ülkemizde akaryakıt İran’daki fiyatın 10 katından fazla durumda. Kaçakçılık yapılacaksa bunun mağduru vergi kaybı yaşayan Türkiye’dir. Bir yandan vergi kaybı yaşanırken diğer yandan kendi taşımacımız yaşama şansını kaybediyor.

İran tarafından ücretli takılan bu kanunsuz cihazların iadesi sağlandıktan sonra, akaryakıt kaçakçılığı ile vergi kaybı ve haksız rekabetin önlenebilmesi için çıkışta iade alınmak suretiyle tüm İran araçlarına ayrıca araç takip cihazı takılmasını” talep ediyoruz dedi.


25 Eylül 2014

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti