İstanbul 2023 Yılında Dünyanın Kongre, Konferans, Fuar Merkezi Olabilir

11 Ağustos 2020 Salı günü MICE (Meetings, Incentives, Congress, Events & Exhibitions) endüstrisinden 16 sivil toplum kuruluşu ve bir platformun temsilcileri bir araya gelerek ortak basın toplantısı düzenlediler.

Basın toplantısında sektörel dernekleri temsilen söz alan I-MICE Başkanı Hüseyin Kurt, pandemi sebebi ile dünyada MICE turizminin yapılamadığını ve bu anlamda tüm destinasyonların eşitlendiğini ifade etti. Kurt, “İyi bir pazarlamayla İstanbul’u dünyanın uluslararası fuar, kongre, etkinlik merkezi haline getirmek ana hedefimizdir. Gerekli devlet desteğini almamız halinde 2023 yılında Türkiye uluslararası alanda MICE sektöründe lider ülkeler arasında ilk sıralarda olacaktır,” şeklinde görüşlerini ifade etti.

Hüseyin Kurt toplantının devamında, “Şu anda pandemiden dolayı bütün dünyada MICE sektöründeki faaliyetler durdu. Ülkemizde de pandemiden kaynaklanan ekonomik olumsuzluklardan en çok MICE Sektörü etkilendi,” diyerek sözlerini sürdürdü. Özellikle toplantı, fuar, kongre ve etkinlik sektörlerini tanımlayan MICE endüstrisinde faaliyetlerin tamamen durduğunu belirten sektör temsilcileri, önlemlerin acilen alınmaması halinde 600 bin kişinin istihdamını etkileyen bir endüstrinin krize gireceğine dikkat çektiler.

“600 bin kişiyi etkiliyor.”

Binlerce firma ve alt tedarikçisi ile birlikte 120 binden fazla kişiye iş imkânı sağlayan ve toplamda 500 bin ila 600 bin kişiyi etkileyen bir endüstri olarak seslerini duyurmak isteyen sektör temsilcilerinin tespitleri ve beklentileri ise şunlar: 

“COVID‐19 pandemisi tüm dünyada telafisi zor ekonomik kayıplara neden olmakta ve yarattığı ekonomik olumsuzluklarla birlikte salgının ne zaman sona ereceği belirsizliğini korumaktadır. Pandeminin yarattığı ekonomik olumsuzluklardan en çok hizmet sektörü etkilenmekle birlikte bilhassa fuar, kongre, toplantı ve etkinlik sektörlerini tanımlayan MICE endüstrisinde faaliyetler tamamen durmuştur. Fuarların 01 Eylül 2020 tarihinden itibaren düzenleneceği bakanlıkça genelge ile bildirilmiş olmasına rağmen; haklarında resmi bir açıklama olmasa da kongre, toplantı ve etkinlikler de o zamana kadar kısıtlama kapsamında algılanmış ve dolayısıyla kongre, toplantı ve etkinlikler fiziki olarak düzenlenemez hale gelmiştir. Binlerce firma ve alt tedarikçisi ile birlikte 120 binden fazla kişiye istihdam sağlayan ve toplamda 500 bin ila 600 bin kişinin istihdamını etkileyen bir endüstri bu süreçte karanlığa bürünmüştür.

“Sektörümüze ait sağlık ve güvenlik önlemlerini alarak faaliyetlerimizi sürdürebiliriz.”

MICE endüstrisi, bünyesindeki nitelikli insan gücü ile gerekli sağlık önlemlerini alarak fuar, kongre, toplantı ve etkinlikleri güvenli bir şekilde düzenleyebilir ve faaliyetlerini bu şekilde sürdürebilir. Bu sektörü temsil eden sivil toplum kuruluşlarımız, organizasyonların sağlık önlemleri çerçevesinde güvenle yapılabilmesi için, girişlerde sağlık kontrolü, sınırlandırılmış ziyaretçi sayısı, sosyal mesafe kuralı gözeterek yeniden yapılandırılan organizasyon alanları, katılımcı kayıtlarının veri olarak tutulması ve takibi gibi konularda gerekli tüm planlama çalışmalarını tamamlamışlardır. 

Sürekli ileri bir tarihe ertelenen fuarların 01 Eylül 2020 tarihi itibari ile tekrar başlayacağının güçlü biçimde ifade edilmesi, ayrıca kongre, toplantı ve etkinliklerin güvenle yapılabileceği konusunda ilgili bakanlıkların irade beyanında bulunması, tereddüt halindeki katılımcı ve ziyaretçilere cesaret kazandıracaktır.

“Destek paketi, can suyu olur.”

Mart ayı ortalarından itibaren faaliyetlerin gerçekleştirilemediği bu dönemde vergi ertelemeleri, kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı gibi uygulamalar sektörümüze nefes aldırmıştır. 

Normal faaliyetler için iş takvimine dönüş geciktikçe ilgili sektörlerimizin yükü daha da ağırlaşacaktır.

Bu olumsuz tabloyu düzeltmek için önerilerimiz ve taleplerimiz;

1. Sektör bileşenleri için Kısa Çalışma Ödeneğinin (KÇÖ) kısa vadede 2020 yılı sonuna kadar devam ettirilmesi,

2. Sektör bileşenleri için asgari ücret teşvikinin COVID‐19 salgınının etkileri geçene kadar iki katına çıkarılması,

3. Ertelenen kredi borçlarının vadesi gelmiş olsa bile sektörel faaliyetlerin başlayamaması nedeni ile yeniden yapılandırılması,

4. Sektör bileşenlerinin bozulan nakit akışlarının düzelebilmesi için, uzun vadeli “sıfır” faizli ve teminatsız KGF ve Hazine garantili ilave kredi imkanları ile diğer bankalardan kredi desteklerinin sağlanması ve kredi kullanım koşullarının kolaylaştırılarak sürecin hızlandırılması,

5. SGK, KDV, muhtasar ödemelerinin en az 1 yıl olmak üzere ertelenerek takip eden yıldan itibaren yapılandırılması,

6. 2019 ve 2020 yılları kurumlar vergisi ve gelir vergisi tahakkukları ödemelerinin en az 1 yıl olmak üzere faizsiz olarak ertelenmesi ve ödemelerin takip eden yıldan itibaren yapılandırılması gerekmektedir.

7. Sağlanacak tüm imkanlardan sadece fuar, kongre, toplantı, etkinlik, seminer, bayi toplantısı, lansman, piknik, festival gibi başlıklarda faaliyet gösteren firmaların değil, bütün mesaileri ile bu sektörlere hizmet eden yan sektörlerin de faydalanması gerektiği gözden kaçmamalıdır.

MICE endüstrisi, yegane döviz kaynaklarımız olan ihracat ve turizmin performansı için ekonomik olarak vazgeçilmez bir yere sahiptir. Önlem alınmaması halinde Mart 2020 ortalarından bu yana tüm faaliyetleri durmuş olan bu sektörlerde yüzlerce firmanın kapanacağı, yüz binlerce nitelikli personelin işsiz kalacağı öngörülmektedir. Bu sebeple firmaların mali konularda bahsi geçen biçimde desteklenmesi ve faaliyetlerini sağlık önlemlerini alarak sürdürmelerine izin verilerek, mevcut istihdamın bu şekilde korunması hayati önem arz etmektedir.”

AFYAD Avrasya Fuar Yapımcıları Derneği

BOYD Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği

DPİD Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği

FSTD Fuar Stand Tedarikçileri Derneği

I‐MICE Uluslararası Mice Endüstrisi Derneği

INTHA Uluslararası Otelciler Derneği

İSTAV İstanbul Sanat Tanıtım Araştırma Vakfı

MPI Uluslararası Toplantı Profesyonelleri

PCO Profesyonel Kongre Organizatörleri Sivil İnisiyatifi

SITE Türkiye Motivasyon Etkinlikleri Turizmi Yöneticileri Derneği

SSTD Sergileme ve Stand Tasarımcıları Derneği

TETSED Tüm Etkinlik Teknolojileri Sektörü Derneği

TKTD Türkiye Konferans Tercümanları Derneği

TUED Türkiye Uluslararası Etkinlikler Derneği

UFYD Uluslararası Fuar Yapımcıları Derneği

YEKON Yaratıcı Endüstriler Konseyi Derneği

YEPUD Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği

Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu