Castrol için TomTom tarafından, uydu navigasyon sistemlerindeki bilgiyi kullanarak dünya genelinde 36 ülkedeki araçlar üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarını içeren ve amacı değişen sürüş koşullarının dünya genelinde araçların motorları üzerinde yarattığı baskıya dikkat çekmek olan ‘Global Sürüş Endeksi’nin yeni sonuçları için yapılan çalışmalara dair ek bir araştırma sonucu açıklandı. Buna göre geçtiğimiz yıl sürücü başına yıllık 31 bin 200 adetlik dur-kalk ortalamasıyla dünyada zirvede yer alan ve yeni araştırma kapsamında 32 bin 520 adetlik dur-kalk ortalamasına ulaşarak artık 2’nci sırada yer alan İstanbul, yeni ek araştırma sonuçlarına göre trafikte rölanti konumunda bekleme konusunda da ilk 10 metropol arasında yer aldı.
Araştırma kapsamında dünyada rölanti -yani 4 dakikaya kadar 3 km/s’lik hızın altında trafikte ilerleme- konumunda başı çeken ilk üç şehir sırasıyla Bangkok (Tayland), Saint Petersburg (Rusya) ve Guadalajara (Meksika) oldu. Zirvede yer alan Bangkok şehrinde yaşayan sürücüler trafikte geçirdikleri vaktin yüzde 36’sını rölanti konumunda geçirirken, aynı araştırma kapsamında 10’uncu sırada yer alan İstanbul’da ise sürücüler trafikte vakitlerinin yüzde 28’sini rölanti konumunda bekleyerek geçiriyor.
Castrol ve TomTom işbirliğinde hazırlanan endeks kapsamında özellikle ilk 10’da yer alan şehirlerdeki sürücülerin trafikte geçirdikleri vaktin ortalama 3’te 1’ini rölantide geçirdikleri ortaya çıktı. Castrol Geliştirme Teknolojisti Gareth Bracchi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dur-kalk sürüş daha sık hızlanma ve yavaşlama yapmak demektir; ve aynı zamanda da rölanti sürelerinin uzaması anlamına gelir. Akan trafikteki sürüş koşulları ile kıyasladığımızda rölantide motora yüzde 60 daha fazla yük biniyor. İşte bu nedenle dur-kalk sürüş motorda erken aşınmalara yol açabiliyor” açıklamasını yaptı.
Castrol Türkiye ve Orta Asya Direktörü Kerim Kermen ise trafikte geçen zamanın hem insanların verimliliğini hem de psikolojisini önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekerken, trafikteki zamanın 3’te 1’inin rölantide geçmesi ile birlikte insana olduğu kadar motora da önemli bir yük bindiğini vurguladı. Rölanti sürelerinin özellikle işe gidiş-dönüş saatlerinde arttığını belirten Kermen, dünya çapındaki trafik yoğunluğu seviyelerinin artmasıyla sürücülerin doğru motor yağını tercih ederek en azından motorlarını koruyabilir ve rölantinin araçları üzerindeki etkilerinin azaltabileceklerini sözlerine ekledi.