İzmir Limanı’nın Kapasitesi Rehabilitasyon İle Üç Kat Artacak

İzmir ve İzmir Limanı’nın sosyo ekonomik değerini yükseltip İzmir Körfezi’nin ekolojik sistemini artıracak olan ‘İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi’, 19-21 Eylül tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilen

İzmir ve İzmir Limanı’nın sosyo ekonomik değerini yükseltip İzmir Körfezi’nin ekolojik sistemini artıracak olan ‘İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyon Projesi’, 19-21 Eylül tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilen çalıştayla kamuoyuna tanıtıldı.

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen ve İzmir Körfezi’nin Güney aksı boyunca açılacak Yaklaşma Kanalı (Navigasyon) ve Manevra Dairesi, Liman Baseni Derinleştirilmesi ve II. Kısım Konteyner Terminal Alanı’nın oluşturulması ve İzmir Körfezi’nin Kuzey aksı boyunca Açılacak Akıntı İyileştirme (Sirkülasyon)  Kanalı çalışmalarını kapsayan projeyle ilgili düzenlenen çalıştayın son oturumu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’nın da katılımlarıyla yapıldı.


Binali Yıldırım: “Ekolojik yapı yeniden kazandırılacak”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, çalıştayda yaptığı konuşmada, Büyükşehir Belediyesi ile TCDD arasında İzmir'de önemli projelerde işbirliği yapıldığını ve güzel projelere imza atıldığını belirtti. Projenin, İzmir Limanı'nın daha iyi kullanılması ile körfezdeki suyun sirkülasyonunun sağlanması yoluyla suyun temizlenmesi, ekolojik yapının yeniden kazandırılmasını hedeflediğini belirten Yıldırım, projede çok güzel bir işbirliğinin sağlandığını bildirdi.

Yıldırım, projede kullanılacak araçların hazır olduğunu anlatarak, çevreye yönelik bazı konuların tamamlanması durumunda projenin hızla ilerleyeceğini ve İzmir halkının canlı çeşitliliği içeren körfeze kavuşacağını kaydetti.

Çalıştayda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir Limanı'nın rehabilitasyonunun, bir lojistik üs olan İzmir'in ticaretinin artması için olmazsa olmaz bir proje olduğunu söyledi. Proje tamamlandığında liman gelirlerinin 3 kat artmasının öngörüldüğü bilgisini veren Kocaoğlu, ''Su kalitemiz de yükselecek ve yüzülebilir bir körfeze sahip olacağız'' diye konuştu.

Karaman: “300 milyon dolarlık yatırım yapıyoruz”

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’da İzmir'in gelişimine katkı sağlayacak projelere destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtti

Gelinen nokta itibariyle İzmir’in doğal ve kültürel değerleriyle birlikte turizm potansiyeli dikkate alınarak kruvaziyer turizmden maksimum fayda sağlamak amacıyla Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca İzmir Limanı’nın kruvaziyer ve yük limanı olarak ayrı ayrı özelleştirilmesine karar verildiğini belirten Karaman, Kruvaziyer Limanı’nın özelleştirme süreci devam ederken, Sayın Bakanın talimatlarıyla Yük Limanı’nın ihtiyacı olan yatırımları yaptıklarını vurguladı.

TCDD Genel Müdürü Karaman, bu yatırımlarımız kapsamında 8 Ağustos 2011 tarihinde TCDD ve İZSU arasında imzalanan protokol gereği İzmir Körfezi ve İzmir Limanı Rehabilitasyonu Projesi adıyla İzmir Limanı ile Yeni Kale arasında taranması ve II. Kısım Konteyner Terminali ve Yanaşma Kanalı Taramasını içeren proje kapsamında; Liman Yaklaşım (Navigasyon) Kanalı, Manevra Dairesi ve Liman Baseni, Sirkülasyon Kanalı, Yarım Kalan II. Kısım Yeni Konteynır Terminali Kapsamında Yapılacak Dolgu ve İnşaat Çalışmaları ile Tarama Malzemesi Geri Kazanım Alanı yapılacağını, Liman Gelişim Planı Kapsamında ise mevcut limandaki rıhtımların ortalama 30-40 metre ötelenmesi ve RO-RO rıhtımının 127 metre uzatılmasının yanında rıhtım önlerinin taranarak su derinliklerinin arttırılmasının sağlanacağını kaydetti.

Kapasite 2 milyon 500 bin TAU’ya yükselecek

İzmir Limanı’na, gerekli ıslah yapılarak 100 bin metrekarelik yeni alan kazandırıldığını ifade eden Karaman,  şunları söyledi: “Diğer önemli yatırımlardan otomasyon sistemi kurulması, 5 adet Gantry Crane’nin revizyonu, 16 adet çekici seti, 4 adet RTG ve 3 adet MHC rıhtım vinci alımı ihaleleri gerçekleştirilmiş olup, bir kısmı teslim alınmış bir kısmının da imalatları hızla devam etmektedir. Toplam yatırım miktarı yaklaşık 300 milyon dolar olarak öngördüğümüz çalışmalar sonrasında yeni nesil gemilerin düzenli ve emniyetli bir şekilde rıhtımlara yanaşabilmesi, manevra yapabilmesi ve bağlanabilmesi imkanları sağlanacak dedi.

Yine ortalama 200 metre uzunluğunda ve 4 bin TEU kapasitesine sahip konteyner gemileri limana gelirken, projenin tamamlanmasıyla,  350 metre uzunluğunda 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşması sağlanacak.

II. Kısım (Tevsii) inşaatının tamamlanması ile yaklaşık 550 bin metrekarelik ilave saha hizmete açılacak.

Liman kapasitesinin artışı ile doğru orantılı olarak, liman gelirleri de yaklaşık 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkacak, İzmir’in, Ege Bölgesinin ve ülkemizin ekonomisine büyük katma değer sağlayacak.

Liman kapasitesini 3 kat arttırarak, 830 bin TEU’dan 2 milyon 500 bin TEU’ya çıkacak. İzmir Limanı dünyanın ilk 50, Avrupa’nın ise ilk 20 konteyner limanı arasındaki yerini alacak.”

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu