İzmir Limanı’nın Özelleştirilme İşlemi Arap Saçına Döndü

İzmir Limanı’nın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ‘İşletme Hakkı Devri’ yöntemiyle 49 yıllığına özelleştirilmesi amacıyla 3 Temmuz 2007 tarihinde düzenlenen ihalede; Global Yatırım Holding - Hutchison Ports ve Ege İhracatçı Bi

İzmir Limanı’nın, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ‘İşletme Hakkı Devri’ yöntemiyle 49 yıllığına özelleştirilmesi amacıyla 3 Temmuz 2007 tarihinde düzenlenen ihalede; Global Yatırım Holding - Hutchison Ports ve Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu, 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle birinci olmuştu. İhalenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açan Liman-İş Sendikası ile Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı dava istemlerinin reddedilmesi üzerine temyize giderek yürütmeyi durdurma kararının verilmesini sağladı.


Kararın ardından Global Yatırım Holding tarafından şu açıklama yapıldı: “TCDD - İzmir Limanı ihalesi ile ilgili olarak ‘Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararı verdiği’ yönünde haberler yer almıştır. Şirketimiz söz konusu davanın tarafı olmadığı gibi, ihaleyi yapan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından da ihalenin iptali yönünde şirketimize herhangi bir bildirim yapılmamıştır. Yapılan ihalenin iptali amacıyla Danıştay nezdinde açılan davalarda Danıştay 13. Dairesi söz konusu ihale kararının yürütmesinin durdurulması taleplerini reddetmiştir. Danıştay 13. Dairesi’nin verdiği karara yapılan itirazları değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yürütmenin durdurulması kararı vermiştir. Türk İdari Yargı Sisteminde yürütmenin durdurulması konusunda verilen kararlar ‘ara karar’ niteliğinde olup bundan sonraki süreçte Danıştay 13. Dairesi davanın esasını inceleyerek karara bağlayacaktır. İzmir Limanı’nın özelleştirilme süreci, T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın öngördüğü şekilde devam etmektedir.”

Dologh: “Bence karar, özelleştirmeyi durdurma kararı değil; yürütmeyi durdurma kararı”

Karardan sonra Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Géza Dologh ise, Danıştay’ın, İzmir Limanı ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının, kendilerini üzdüğünü ancak bu kararın iptal anlamını taşımadığını söyledi.

Hukuki sürecin devam ettiğini hatırlatan Dologh, en büyük isteklerinin ve beklentilerinin Mersin’de yaşanan sorunu İzmir’in yaşamaması olduğunu belirtti.

Dologh, “Limanın bir an önce devredilmesi gerekiyor. Alsancak Limanı ile ilgili ihale 3 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleşti ve 1 milyar 275 milyon dolara Global-Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu, işletme hakkını elde etti. Liman-İş Sendikası ile Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi Vakfı, daha önce ihalenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a dava açmış ve açılan her iki dava hakkında da Danıştay, 18 Aralık 2007 tarihinde istemleri reddetmişti. Sendika ile Vakıf temyize gittiler ve tekrar dava açıldı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kararını açıkladı. Bence karar, özelleştirmeyi durdurma kararı değil. Yürütmeyi durdurma kararı. Bundan sonraki süreç ne olur? Bu duruma en iyi yanıtı hukukçular verecektir. Ancak, beklentimiz Mersin’de yaşanan sürecin burada da yaşanmaması” diye konuştu.

Karar gümrük müşavirlerini de üzdü

Danıştay’ın kararını İzmir için büyük kayıp olarak değerlendiren İzmir Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Bingöl de ‘Bu kararla İzmir’de başta derneğimiz üyeleri olmak üzere pek çok kişi zarar görecek’ dedi.

Limanın özelleştirme sürecinde gelinen noktanın iş hacmini azaltacağına dikkat çeken Bingöl, “Ne yazık ki İzmir Limanı günümüzün koşullarında gereği gibi işletilemiyor. TIR parkı ve konteyner depolama alanı halinde. İhracat ya da ithalat için günlerce beklediğimiz oluyor. Derinliği yeterli olmadığı için büyük gemiler yanaşamıyor. İçerideki taşeron sisteminde önemli sıkıntılar var. Limanın özelleştirilmesi, tüm bu sorunları çözecekti. Alan firma denizi derinleştirip büyük gemilerin yanaşmasını sağlayacaktı. Liman park olmaktan çıkıp liman işlevi görecekti. Bu iş hacminin artması dolayısıyla üyelerimizin daha fazla iş yapması demekti. Ama Danıştay Dava Daireleri bu hayallerimiz yıktı” dedi.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu