Karadeniz'deki Lojistik İşbirliği İçin 13 Ülke Bir Araya Geldi

Türkiye’nin dönem başkanı olduğu Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ) İş Konseyi tarafından Lojistik İş Birliği Çalıştayı 24 Ekim 2023 tarihinde DEİK Merkezi’nde düzenlendi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) iş birliği ile gerçekleşen çalıştaya, Türkiye ile birlikte 13 üye ülkenin sekizinden iş insanları ve sektörün önde gelen isimleri katıldı.

Lojistik İş Birliği Çalıştayı’nın açılışında konuşan KEİ İş Konseyi Dönem Başkanı Selçuk Akat, “Karadeniz bölgesi, Avrupa ile Asya arasında ticaret yollarının geçtiği en önemli bölgedir. Karadeniz’de lokal ticareti ve yatırımı artırmak için bölgenin lojistik altyapısını güçlendirmenin yollarını ve araçlarını keşfetmemiz gerekiyor. Kuşak ve Yol Girişimi'nde Karadeniz'in pozisyonunu güçlendirmeliyiz. Bölgede; yol, köprü, havaalanı gibi lojistik altyapıya da daha fazla yatırım yapılmasına ihtiyacımız var. Sınır geçişlerinin sorunsuz hale getirilmesi ve akıllı bağlantı (smart connectivity) için gümrük geçişlerinin dijitalleştirilmesine yatırım yapmalıyız” diye konuştu.  

DEİK/Lojistik İş Konseyi Başkanı Ayşem Ulusoy,  “Türkiye, son yirmi yılda yaklaşık 150 milyar dolar harcayarak lojistik alanında önemli altyapı yatırımları yaptı. Bu yatırımlar, Türkiye'nin transit ticaretteki kilit konumunu güçlendirmeyi ve Asya ile Avrupa arasında hızlı ve kesintisiz bağlantı sağlamayı amaçlıyor. Çin'in Kuşak ve Yol Projesi, Dijital İpek Yolu'na aktif katılımımız, Türkiye'yi 65 ülke arasında bir köprü konumuna getiriyor” dedi.

FIATA Başkanı Turgut Erkeskin, Romanya eski Dışişleri Bakanı ve KEİ Genel Sekreteri Lazar Comanescu ise çalıştayın açılışı kapsamında gerçekleştirdikleri konuşmalarda, güncel gelişmeler ışığında Karadeniz ülkelerinin özellikle lojistik alanında iş birliği yapmasının stratejik önemine vurgu yaptılar.

Çalıştay kapsamında Karadeniz bölgesinde lojistik alanındaki sektörel fırsatlar ele alındı

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Lojistik ve Kombine Taşımacılık Dairesi Başkanı Sinan Oğuz’un başkanlığında gerçekleşen ilk oturumda “Orta Koridor Kapsamında Bölgesel Lojistik İşbirliği” konusu uzman isimler tarafından ele alındı. UND-Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, TCDD Taşımacılık A.Ş. Yük Dairesi Başkanı Naci Özçelik, OECD İstanbul Merkezi Başkan Yardımcısı Seda Sevgi, TÜRKLİM-Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir ile THY Kargo İş Geliştirme ve Organizasyon, Genel Müdür Yardımcısı Adnan Karaismailoğlu ise ilk oturum kapsamında Karadeniz ülkelerine ilişkin sektörel fırsatları ve sorunları masaya yatırdılar.

Romanya Nakliyeciler Derneği (USER) Genel Sekreteri Iuliana Badea ise toplantıya çevrim içi katılarak Köstence limanını tanıtan özel bir sunum gerçekleştirdi. “Dijitalleşme ve kesintisiz sınır geçişleri” başlıklı 2. oturumun başkanlığını yapan Türkiye E-Ticaret Meclisi Başkanı Ozan ACAR ise bölgede e-ticaretin gelişmesi için lojistik merkezlerin kurulması ve mevzuatın kolaylaştırılması gerekliliğine dikkat çekti.

IRU-Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği Orta Doğu ve Bölge Daimi Delegesi Erman EREKE, BSEC-URTA Karadeniz Ülkeleri Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği Genel Sekreteri Mehmet Uylukçu, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Ayırtman, PSA BDP Türkiye Demiryolu ve Liman Ürün Müdürü Zeki Demirağ ve Lojipark CEO’su İbrahim Ercankal ise çalıştayın ikinci oturumunda lojistik alanındaki iş birliği için dijitalleşmenin önemini vurgulayan değerlendirmelerde bulundu.

DEİK’in sahipliğinde gerçekleşen Lojistik İş Birliği Çalıştayı’na, yurt içi ve yurt dışından lojistik sektörünü temsilen 70’e yakın üst düzey isim, konuşmacı ve izleyici olarak katıldı.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti