Kare Lojistik Yöneticisi Mahzuni Arslan: “Tekstil Lojistiğinde Önceliğimiz Hız ve Güven”

Kurulduğu yıldan itibaren parsiyel ve komple olarak Romanya, Makedonya, Bulgaristan ve Moldova ülkelerine ihracat, ithalat olarak hizmet veren Kare Lojistik,

özel olarak askılı tekstil ürünlerini taşımak için tasarlanmış dorseleri ile hizmet verdiği güzergahlardaki tüm bölgeler için askılı TIR taşımacılığı hizmeti gerçekleştiriyor.

“Tekstil sektörünün, lojistik sektöründen hizmet alımında en büyük önceliği kuşkusuz teslimatların hızlı yapılmasıdır” diyen Kare Lojistik Yöneticilerinden Mahzuni Arslan, 2023 yılında tekstil lojistiğinin iş hacmindeki payını daha da arttırmayı planladıklarının altını çizdi.

Kare Lojistiğin tekstil lojistiğine dönük hizmetlerinden söz eder misiniz?

Kare Lojistik olarak yaklaşık 33 yıldır Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerine haftanın altı günü komple ve parsiyel taşımacılık yaparak tekstil sektörünün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmaktayız. Ayrıca yurt içinde ve yurt dışında bulunan donanımlı depolarımızla tekstil sektörüne yönelik depolama hizmeti vermekteyiz. Bunun yanı sıra filomuzda bulunan askılı mega ve tenteli dorselerimizle tekstil sektörünün ihtiyaç duyduğu her türlü taşımayı alanında uzman personel ekibimiz ile yapmaktayız.

Tekstil lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Nasıl bir müşteri portföyüne sahipsiniz?

Tekstil lojistiği iş hacmimizin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturmaktadır. Bu durum sadece Kare Lojistiğe özgü bir durum olmayıp ülkemizdeki en önemli ihracat kalemlerinden birinin tekstil sektörü olmasından kaynaklanmaktadır. Ülkemiz dünyanın en önemli tekstil üreticilerinden bir olup bu durum doğrudan lojistik sektörüne yansımakta ve lojistik sektörünün iş hacminin büyük kısmının tekstil sektörü oluşturmasına neden olmaktadır.

Tekstil sektörünün lojistik hizmet alımlarında öncelikleri neler? Lojistik hizmetlerde geliştirilmesi gereken alanlar nereler?

Tekstil sektörünün lojistik sektöründen hizmet alımında en büyük önceliği kuşkusuz teslimatların hızlı yapılmasıdır. Lojistik sektöründen kaynaklı en ufak bir gecikme bazen fabrikalarda günlerce üretim aksamasına neden olmaktadır. Bu durumda üreticiden tüketiciye kadar uzanan pek çok kesimin mağdur olmasına neden olmaktadır. Bu durum pandemi zamanında sınır kapılarının kapalı olduğu dönemde çok net bir şekilde ortaya çıktı. Tekstil sektörünün lojistik sektörü karşısında ikinci önceliği ise güvendir. Biz de Kare Lojistik olarak 33 yıldır ‘’Güven’’ ilkesinden ödün vermeyerek iş ortaklarımıza hizmet vermekteyiz. Lojistik sektörünün teknolojik alanda kendisini mutlaka geliştirmesi gerekiyor. Klasik alışılmış lojistik kavramının dışına çıkmalıyız.      

Lojistik sektörü kendisini mutlaka teknolojideki gelişmelere entegre etmeli. Bugün tüm dünyanın odak noktası yapay zeka ve pek çok sektörde yapay zekadan faydalanmaya başladı. Lojistik sektörünün de yapay zekanın sunduğu imkanlardan istifade etmesi gerekiyor. Bir sevkiyat lojistik deposuna alınıp araca yüklenmesinden teslim edilmesine kadar pek çok süreçten geçmektedir. Bu süreçlerin pek çoğunda hala insan gücü ile yönetilmektedir. Bu süreçlerin yapay zekaya bırakılması durumunda insan kaynaklı hataların önüne geçilmiş olur. Bu da lojistik sektöründe kaliteyi arttıracaktır.

Tekstil lojistiğinde karşılaşılan en temel sorunlar ve çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?

Tekstil lojistiğinde karşılaştığımız en önemli sorun tekstil ürünlerindeki uzun gümrük süreçleri ve tekstil ürünü taşıyan araçlara yönelik yoğun denetimlerdir. Bu durum gerek tekstil gerekse lojistik sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorun ancak tekstil ve lojistik sektörlerine yönelik gümrük işlem sürecinde bir takım muafiyetlerin verilmesiyle aşılabilir. Bu noktad, Türkiye AB arasındaki gümrük birliği anlaşması son derece önemli. Türkiye AB arasındaki gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu Türkiye ve AB için bir fırsat olabilir. Tekstil Lojistiğine yönelik muafiyetler gümrük birliği anlaşması üzerinden yapılabilir. Ayrıca ülkemiz şu ana kadar 20’nin üzerinde Serbest Ticaret Anlaşması yapmış durumda. Serbest Ticaret Anlaşmalarının içeriği genişletilerek tekstil lojistiğinde karşılaşılan bu sorunlar giderilebilir.

2023 yılında tekstil lojistiğinin iş hacmimizdeki payını daha da arttırmayı planlıyoruz. Kare Lojistik olarak tekstil sektörünü ülkemiz ihracatında lokomotif sektör olarak görüyoruz.  Bu noktada 2023 yılının başında İzinli Gönderici ve YYS Belgelerini alarak araçlarımızın gümrük işlemlerini depomuzdan yaparak iş ortaklarımıza verdiğimiz hizmetin kalitesini arttırmayı hedefliyoruz. Bunun dışında şirketimiz lojistik sektöründe modern yazılım sistemlerini kullanarak kolay erişilebilir lojistik anlayışını oturtmayı hedeflemektedir.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti