Kargoist E-Ticaret Lojistiğinde Yenilikçi Çözümler Geliştiriyor

Türkiye’nin önde gelen markalarına, online satış sitelerine, küçük orta ve büyük ölçekli şirketlerine kendi özel filosu ile hizmet sunan Kargoist, yatırımda hız kesmiyor.

2022 yılında “fulfillment” ve “last mile” tarafına yapacağı yatırımlarla uçtan uca çözümler sunmaya hazırlanan Kargoist’in gündeminde ayrıca stratejik ortaklıklar var. 2021 yılında yüzde 300 büyüme gösteren ve 9,5 milyon e-ticaret ürünü taşıyan firma, 2022 yılı içinde yine önceki yıllarda olduğu gibi aynı büyüme oranlarında büyümeyi hedefliyor.

Kargoist Kurucuları İshak Temel ve Alim Yazlı Kargosit’in e-ticaret sektöründe büyümesini, sundukları hizmetleri, planlanan yeni yatırım ve projelerini KargoHaber’e anlattı.

Bize Kargoist'i anlatır mısınız? Kargoist nasıl bir kargo firmasıdır?

Alim Yazlı: Kargoist 2012 yılında kurulmuş olup sektörde butik hizmet anlayışı ile iş ortaklarına çözüm üreten ve mutluluk taşıyan bir firmadır. Bizler özellikle teslimat odaklı çalışarak e-ticaret tarafında satış yapan firmaların satış kaybının önüne geçecek şekilde yüzde 99,8 teslimat performans göstermekteyiz. Bununla birlikte taşıdığımız paketlerin teslimatındaki mutluluklara tanık oldukça işimizi ve görevimizi daha da çok sevmekteyiz.

E-ticaretteki hızlı büyüme lojistikte de yeni iş modelleri yarattı. Kargoist bu alanda ne tür adımlar attı? Hangi projeleri devreye aldı? Bu alana dönük geliştirdiğiniz dağıtım modelleri neler?

Alim Yazlı: Pandemi dönemi e-ticaretin hali hazırda büyüme ivmesini arttırarak, lojistik sektörünün ve dağıtım sektörlerine olan talebin de artışına neden olmuştur. Bu da ekosistem döngüsünde tüketiciler ile markalar, markalar ile üreticiler, üreticiler ile tedarikçiler arasında daha güçlü bir bağ oluştururken, lojistik ve dağıtım sektörü bu zincirin aksamadan hızlı ve verimli bir şekilde yürümesi için çok daha stratejik bir rolü ve kritik sorumlulukları üstlenmiştir. Ticaretin, hizmetin ve süreçlerinin dokusundaki değişkenliklerin adaptasyonun en önemli noktası dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin bundan sonraki süreçte çok daha hızlı ve etkin bir şekilde devam etmesine bağlı gibi görünmektedir. Kargoist olarak özellikle Dünya Bankası lojistik performans indikatörlerini de dikkate alarak teknoloji yatırımlarımızı bu çerçevede güçlendirme kararı aldık. İlk adım olarak güçlü bir teknik ekiple birlikte Bilişim Vadisi’nde Ar-Ge firmamızı kurduk.

Depolama, rotalama ve dağıtım alanında kendi programlarımızı geliştirdik. Depolama programı geliştirmedeki hedefimiz “end-to-end” olarak hizmet verme planlarımızın bulunması. Bu planlarımızın en büyük adımı bu yıl içinde “fulfillment center” merkezleri kurarak e-ticaret alanında hizmet veren iş ortaklarımıza depolama hizmeti vererek, alıcı siparişlerini toplayıp, paketleyip ve “last mile” tarafında teslimatlarını gerçekleştirerek tam bir uçtan uça hizmet vermek olacak.

Kargoist, lojistiğin entegre faaliyetler kümesi olduğuna inanmaktadır. “Fulfillment center” merkezleri kurulumlarıyla ilgili olarak çalışmalarımız devam etmekte olup, 2022 yılında içerisinde bu alandaki operasyonlarımıza başlamayı düşünmekteyiz. E-ticaret hizmetlerini tek bir çatı altında toplayarak uçtan uca hizmet vermenin fark yaratacağına inanıyoruz. Perakende sektöründe değişen kullanıcı alışkanlıkları ve sektörde dijitalleşmenin artması ile Kargoist’e inanan müşteri portföyünü oluşturan perakende sektörünün önemli bir çözüm ortağı olacağına inanmaktayız. Rotalama programında, dağıtıcı arkadaşlarımıza daha verimli ve etkin bir dağıtım modeli sunabilmeyi, ayrıca daha az yakıt tüketimi sağlayarak da karbon emisyon oranını azaltarak doğaya katkı sağlamayı hedefledik. Taşıma programında ise dağıtıcılar kullanıcı dostu bir programla kolaylıkla işlemlerini tamamlayabilmektir. Buradaki karmaşıklık dağıtıcının işini yapmasının önüne geçmekte olup verimliliğini de ciddi anlamda azaltmaktadır. Diğer yandan Avrupa Yakası’ndaki aktarma merkezimizde sorter sistemimizi devreye aldık ve paket işleme kapasitemizi 4 kat artırdık. 2022 yıl içerisinde ayrıca Anadolu Yakası’na da sorter sistemi kurarak günlük paket işleme kapasitemizi artırmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte 2021’de Kargoist olarak İstanbul’da scooter ile dağıtımlara başladık. 2022 yıl içerisinde scooter ile dağıtım yaptığımız il sayılarını artıracağız. 2022 içinde sürdürülebilirlikte devreye almaya planladığımız diğer projelerimizi; kargobox kutuları ile teslimatlara başlamak, esnaf noktalarından teslim alınmasına teşvik etmek (daha az araç dolaşımını sağlayarak karbon emisyonunu azaltmayı sağlamak) ve paket dağıtımlarında elektrikli araç kullanımını yüzde 25’in üzerine çıkartmak olarak sıralayabiliriz.

E-ticaret lojistiği alanındaki müşteri yelpazenizden söz eder misiniz? Sektörlere özel çözümleriniz var mı?

İshak Temel: Sektörde ulusal ve global öncü bir çok tekstil, ayakkabı, kitap, ev grubu, hızlı tüketim ve lojistik firmalarının alıcılarına teslimatlarını gerçekleştirmekteyiz. Hizmet verdiğimiz iş ortaklarımızdan bazıları; Lcwaikiki, İnditex (Zara, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti ve diğer tüm markaları), Flo, Modaselvim, Modanisa, Bkm, M&S, Gap, Arvato Bertelsmann, Penti, Oxxo, English Home, Evidea’dır. İş ortaklarımıza standart teslimat hizmetlerinin yanında gün içi teslimat, randevulu teslimat, ertesi gün teslimat, mağazalardan alıcılara teslimat, kapıdan iade toplama, mağazalardan mağazalara teslimat ve ayrıca yoğunluklarında ekstra çalışma planlaması yaparak özel teslimatlar ile çözümler üretmekteyiz.

Kurumsal müşterileri kimler? Birkaç isim alabiliriz.

Lcwaikiki, İnditex (Zara, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti ve diğer tüm markaları), Flo, Modaselvim, Modanisa, Bkm, M&S, Gap, Arvato Bertelsmann, Penti, English Home, Evidea sektöründe öncü bir çok markaya hizmet vermekteyiz.

2021 yılını nasıl kapattınız? Nasıl bir taşıma hacmine ulaştınız, nasıl büyüme ivmesi yakaladınız?

Alim Yazlı: 2021 yılını sadece e-ticaret kargolarında 9,5 milyon paket taşıdık. Büyümemiz ise yüzde 300 oranındaydı. 2020 yılında da yine aynı şekilde yüzde 250’nin üzerinde bir büyümemiz gerçekleşmişti. Her sene üzerine koyarak ilerliyoruz.

2022 yılında nasıl bir büyüme hedefliyorsunuz? Yatırım planlarınız neler? E-ticaret lojistiği ve mikro dağıtım alanında gündeminizde neler var?

Alim Yazlı: 2022 yılı içinde yine önceki yıllarda olduğu gibi aynı büyüme oranlarında büyümeyi hedeflemekteyiz. 2022 yıl içerisinde sadece dağıtım tarafında değil fulfillment center da açarak iş ortaklarımıza uçtan uça hizmet vermekteyiz. Mikro dağıtım tarafında ise esnaf teslimat noktaları, Kargoistbox kutuların konulması gibi projelerimizde gündemimizde olup çalışmalarına başladık.

“Yeni nesil kargo deneyimi” cümlesiyle tanımlanıyorsunuz. Pandeminin de etkisini üzerinde barındıran bu kavramı nasıl yorumluyorsunuz? Kavramı bize anlatabilir misiniz?

İshak Temel; “Yeni nesil kargo deneyimi” ni açmak gerekirse burada özelliklepandemide en çok şikaye tedilen iki konu vardı. Bunlardan 1 tanesi kargonu doğru izlenebilirliğinin sağlanamaması diğeri ise paketin teslim edilememesiydi. Geleneksel firmalar bu dönemde gerekli reaksiyonu göstermediği için butik ve teknolojiye yatırım yapan kargo firmaları yeni nesil olarak tanımlandı ve bu dönemde öne çıktı. Sonrasında artık her firma bu taraftaki kaslarını güçlendirerek buradaki fark minimize edildi ve yine hizmet kalitesi ön plana çıktı. 2022 2. Dönemi itibari ile buradaki zinciri tam anlamıyla tamamlayamayan firmalar da maalesef sektörden ayrılmak durumunda kalacaklar.

Yurt dışına açılma hedefiniz var mı? Varsa ne zaman ve öncelikle hangi pazarlar?

Alim Yazlı: Yurtdışı için hedeflerimiz var ama önce iç piyasadaki yapı taşlarını oturtup sonrasında tam olarak gücümüzü bu tarafa vermek istiyoruz. Yalnız bunu yaparken de bu tarafı ihmal etmiyor tabiki yurtdışı için butik çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönem içerisinde de buraya özgü ürettiğimiz hizmetimizin paylaşımlarını da paylaşmış olacağız. Yapacağımız bu çalışma Avrupa tarafında başlayıp tüm dünya olacak şekilde organize edeceğiz.

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde