Karsan’ın CNG’li Otobüsleri İstanbul Yollarında

İETT ile 490 otobüs üretimi için 128 milyon Avro’luk anlaşma imzalayan Karsan, üretimin ilk partisi olan 147 adet 12m CNG’li otobüslerin teslimatını gerçekleştirdi.

İETT ile 490 otobüs üretimi için 128 milyon Avro’luk anlaşma imzalayan Karsan, üretimin ilk partisi olan 147 adet 12m CNG’li otobüslerin teslimatını gerçekleştirdi.


23 Şubat 2013 Cumartesi günü gerçekleştirilen teslimat törenine; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinburnu Sümer Mahallesinde başlatmış olduğu Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı. Törene;  İkitelli garajından Anayasa Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, AKP İBB Meclis Grup Başkan Vekili Mehmet Ergün Turan ve İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Bakraçlı ve Karsan CEO’su Murat Selek video konferans sistemiyle bağlandı.


Törende açıklama yapan Başbakan Erdoğan, İBB’nin 2011’de başlattığı yenileme çalışması kapsamında toplam 875 milyon Türk Lirası değerinde bin 700 adet yeni otobüs almaya karar verildiğini, açılış ile birlikte 437 adet otobüsü hizmete aldıklarını belirtti. Konuşmasında CNG’li otobüslere ve İETT Kağıthane garajında kurulumu yapılan doğalgaz dolum tesisine de dikkat çeken Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Bu araçlardan bugün 437 tanesini hizmete alıyoruz. 240tanesinde çevre dostu denilen sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) kullanılıyor. Bu 240 araç için de Kağıthane’de bir dolum tesisi kuruldu. Türkiye’nin en büyük CNG dolum tesisinde aynı anda 16 araca birden dolum yapılıyor. İhalesi yapılan bin 700 otobüsten 637’si İBB’ye teslim edildi. Biz bugün 437 aracı daha filomuza ekliyoruz. Bu 437 otobüsün bedeli 90 milyon Avro’dur. İstanbul’umuza hayırlı olsun.”

Karsan, 12 metre Avancity+L CNG otobüslerle; tam alçak taban özelliği, yana yatma ve karoser indirme kaldırma mekanizması sayesinde 250 mm’ye kadar düşürülebilen ilk basamak yüksekliği, tekerlekli sandalye giriş sistemi ve özel güvenlikli alan sayesinde engelli vatandaşların da kaliteli ulaşım sağlıyor.

ISO-VDV standartlarına göre geliştirilen sürücü kabini sürücüye konfor ve ekstra geniş görüş alanı sağlarken, gelişmiş elektronik donanım sayesinde sürücü, araç içindeki bütün sistemleri aynı anda izleyebiliyor ve kontrol edebiliyor. Elektronik gösterge ve sürüş sistemleri sayesinde sürücü aracın yağ, yakıt, hız, hararet ve motor devri gibi bilgileri anlık olarak detaylı şekilde alabiliyor. Aracın motor yerleşimi, arka -ön tamponlar ve far çerçeveleri ergonomik yerleşim ve manuel kumanda ile kolayca açılıp kapanabildiğinden günlük bakımlar rahatlıkla yapılabiliyor. Motor odası yangınlarında otomatik yangın söndürücü sistemi aracın yangın güvenliğini en üst düzeye çıkartıyor. Otobüslerde otomatik yağ tamamlama sistemi, araç içi ve geri görüş sağlayan kamera sistemi, yolcu konforunu ve sürüş güvenliğini artıran bağımsız ön süspansiyonlar da bulunuyor. Çekiş ve güçten ödün vermeden EEV(Environmentally Enhanced Vehicle/ Çevresel Bakımdan Geliştirilmiş Araç) emisyon değerlerine ulaşan doğal gazlı motoru hem çevreye duyarlı hem de düşük yakıt tüketimine sahip.

Eyüp Lojistik Yerli Scudo Yatırımıyla Büyümesini Sürdürüyor
Scania, Alp Lojistik’in Tercihi Olmaya Devam Ediyor
Türkiye Lojistik Hizmet İhracatında Liderliği Hedefliyor
Iveco S-Way Euro Truck Simulator 2’de
Rusya’dan Avrupa Mallarına Sıkı Kontrol
DFDS Kara Taşımacılığı Filosuna 450 Yeni Treyler Ekledi
Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu