Korona Virüs Türkiye Ağır Ticari Araçlar Pazarı'na Fren Yaptırdı

Ağır ticari araçlar pazarı yıla iyi bir başlangıç yaptı ve Ocak-Mart döneminde 16 ton üzeri toplam pazarda büyüme yüzde 69 oldu.

TAİD Başkanı İlhami Eksin, pazarın daha yüksek rakamlara ulaşılabileceğini ancak Korona Virüs salgını nedeniyle Mart ayında satışların düştüğünü söyledi.

TAİD (Ağır Ticari Araçlar Derneği), ağır ticari araçlar pazarının ilk çeyrek rakamlarını açıkladı. Üyelerin Ocak-Mart satış rakamlarından derlenen veriye göre; 16 ton üzeri toplam Pazar satışları yüzde 69 artarak 2.427 adet olarak gerçekleşti.

TAİD Başkanı İlhami Eksin, son 5 yıldır sürekli olarak düşen ağır vasıta sektörünün, yıla iyi başlasa da Korona Virüsün etkisiyle beklenen yükselişi yapamadığını söyledi. 2020 yılının ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre; 16 ton üzeri Kamyonda yüzde 23, Çekicide yüzde 151 oranında artış sağlandığını kaydeden Eksin, “Söz konusu rakamlar, geçen yıla göre yükselişi ifade etse de pazarın esas büyüklüğüne göre satışların halen istenilenden çok uzakta olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

“Salgının asıl etkisi Nisan’da hissedilir”

Eksin, Türkiye Cumhuriyeti devletinin aldığı tedbirlerin ülkemiz ve sektör için önemli olduğuna dikkat çektikten sonra alınan önlemlere rağmen Korona Virüsün etkisinin Nisan ayında hissedileceğini söyledi. Pazarın toparlanmasının salgının durumuna bağlı olduğunu söyleyen Eksin, “Hepimiz olağanüstü zamanlardan geçiyoruz. Salgın, ülkemizi olduğu kadar Avrupa’yı ve dünyayı derinden etkiliyor. Ağır Ticari Araçlar sektörü tüm paydaşlarıyla bu salgının etkilerini derinden hissediyor.” ifadelerini kullandı.

“Önceliğimiz lojistik hizmetlerin sürekliliğini sağlamak”

TAİD olarak pazar adetlerinden öte ülkemizin salgınla mücadelesine katkı sağlamaya odaklandıklarını aktaran İlhami Eksin, “Türkiye’nin pek çok yerinde hayat durdu ancak kamyonlar durmuyor. Başta sağlık ve gıda maddeleri olmak üzere birçok hayati mal ve ürün işlerini profesyonelce yapan lojistikçilerimiz tarafından taşınıyor. Ticari araçların bu dönemde yoluna devam etmesi, hızlı ve güvenilir servis hizmeti sunması her zamankinden daha önemli. Servislerimizi açık tutmakla beraber, gerekli hijyen ve korunma tedbirlerimizi alıyoruz. En büyük dileğimiz, Ağır Ticari Araçlar sektörünün tüm paydaşlarının en az hasarla ve bir an önce kurtulmasıdır.”

“Üreticiler Nisan Sonuna kadar üretime ara verdi”

Eksin, Avrupa ve Türkiye’de üreticilerin üretime ara verdiğini, ana sanayiye tedarikçi konumundaki bir çok firmanın da aynı şekilde üretimlerine ara verdiğini vurgulayarak, “Yedek parça üretimi de yapan bu tedarikçilerin üretimlerine ara vermesi henüz satış sonrası hizmetlerinde aksamaya yol açmasa da sürenin uzaması yedek parça bulunabilirliğini de etkileyebilir. Avrupa’da virüsün Türkiye’den önce etkilediği İtalya ve İspanya’da satışlar ve satış sonrası hizmetler bir önceki yıla göre yüzde 50 oranında düşüş gösteriyor.” dedi.

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
Gebrüder Weiss, logitrans'ta Lojistik Çözümlerini Paylaşacak
Ekol Transport Satışı Gerçekleşiyor
MRLlog Filosu, 50 Yeni Renault Trucks Çekiciyle Güçleniyor
Lalamove Türkiye’de Faaliyete Başladığını Duyurdu