logitrans Fuarı Çok İşe Yarıyor

İki yıl aradan sonra gerçekleşen logitrans Fuarı’nın sektör için taşıdığı önem üzerine ne kadar söz etmiş olsak da sanırım bu yılki fuarın ortaya çıkardığı mutlu tablo, gerçeğin en güzel fotoğrafı oldu.

Salgın nedeniyle pek çok iş alanı ve sektör ciddi sıkıntılar yaşarken, sektörlerin en dinamik buluşma platformu olan fuarlar tamamen durmuştu ve dahası kurulum aşamasındaki fuarlar bile açılamamıştı.

2020 yılında yapılması gereken Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı da pandeminin dayattığı yeni konjonktür nedeniyle 10-12 Kasım 2021 tarihine ertelenmişti. Kamu otoritesi tarafından fuarların ertelenmesi kararı alınması sonrasında da, mevcut katılımcılarımızın önemli bir kısmı fuardaki yerini koruma yönünde çok doğru bir adım attılar. Gerçek bir dayanışma, güven ve fuara yönelik inanç sergileyerek, yaptıkları ödemeyi de geri istememek gibi örnek bir tutum içinde oldular.

Fuarların açılabilir duruma gelmesiyle birlikte daha da yoğunlaşan çalışmalarımızın bir sonucu olarak logitrans Fuarı kapılarını lojistik sektörünün en güçlü platformu olarak 14‘üncü kez açmayı başardı.  Üstelik fuar kapandığında tüm görüşmeler, anketler ve yorumlara bakıldığında görülüyordu ki çok iyi bir iş yapılmış, katılımcılarımızın emekleri, paraları, umutları boşa gitmemişti.

Bunun bir başka kanıtı da daha fuar kapanmadan bir sonraki fuarımızın yerlerinin hızla dolmaya başlaması oldu. Neredeyse fuardan bir hafta sonra yeni bir fuar açabilecek katılımcı düzeyine ulaşmak, tek başına fuar başarısıyla açıklanamaz elbette. Fuara gösterilen yoğun ilgi ve katılım, iki yıllık bir aranın yanı sıra aynı zamanda salgın döneminde yer yer kopan dünya tedarik zincirinin Türkiye’nin dış ticareti ve lojistik sektörüne yansıması olarak da görülebilir.

Piyasaların lojistik gereksinimleri artmış, lojistikçilerin dijital uygulamaları gelişmiş, çeşitlenmiş ve arayanlar daha çok şey ararken, sunacak olanların da hizmet çeşitliliği ve tanıtım ihtiyacı had safhaya erişmiş olunca, buluşmanın sinerjisi de yüksek oldu.

Fuarda gördük ki Türkiye’nin lojistik endüstrisinde yepyeni bir anlayış gelişiyor. Yeni yeni şirketler ve onların genç, modern, teknolojiye hakim, dünyayı tanıyan, dijital süreçleri özümsemiş pırıl pırıl kurucuları, ortakları ya da yöneticileri artık sektöre, sektörün geleceğine yön veriyor. Bilinirliği ve hizmet ağı ülke sınırlarını aşan Türk lojistik şirketlerinin yanı sıra Türkiye’ye yönelik olarak artan dış alım ve buna bağlı olarak gelişen lojistik talebi yanıtlayan bu yapılar, karbon ayak izinin azaltılması konusunda güçlü bir bilince sahipler. Yaptıkları sergilemeler, sunumlar, yaklaşımlar bu açıdan umut vericiydi.

Her yıl gerçekleştirilen logitrans, pek çok etkinliğe ev sahipliği yaptı. UND geleneksel ödül törenlerini ve genişletilmiş yönetim kurulu toplantısını fuarda gerçekleştirdi.  Bu yıl elbette salgın dönemlerinin yarattığı özel koşullarda lojistik hizmetlerin sürdürülebilmesine odaklanan bazı etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Fraunhofer IML,  DTD, ACC, LAG gibi kurumlar tarafından fuarda düzenlenen oturumlarda bu konu enine boyuna ele alındı. Salgın kadar Yeşil Mutabakat ve karbon ayak izi, tedarik zincirindeki kopmalar ve tedarik süreçlerinde iyileştirmeler gibi konular gündem yarattı ve tartışıldı. İlgi çeken oturumlar, ulusal ve sektörel medya mensuplarının gerçekleştirdiği söyleşiler, yaptıkları haberler, katılımcı/sergileyici şirketlerin yetkin çalışanları tarafından yapılan sunumlar, yazılı ve görsel medya yayınları, sosyal medya paylaşımlarıyla fuarın kurulum aşamasında başlayan ve fuar boyunca süren lojistik haftası rüzgarı, günlerce esmeye devam etti diyebiliriz.

DEİK, TİM, UND, UTİKAD, DTD gibi güçlü kurumlarımızın üst düzeyde sahiplendiği logitrans’ın açılışına TİM Başkanı İsmail Gülle, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, yaptıkları değerli konuşmalarıyla katkıda bulunurken, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet İhracatı Genel Müdür Vekili Emre Orhan Öztelli ve Daire Başkanı Dr. Yusuf Karakaş da katılımlarıyla sektöre moral verdiler.

Açılış sonrası iyice yoğunlaşan ve 10 bin dolayında giriş sayısına ulaşan fuarın ziyaretçi profili ise tam da istendiği gibiydi. Ziyaretçiler, varlığını hissettiren seyahat kısıtlamalarına rağmen 47 ülkeden gelen tedarik zincirinin karar alıcılarından oluşan üst düzey isimlerdi. Aynı zamanda Çin’den Finlandiya’ya kadar 18 ülkeden şirket sergileme yaptı. 

Pek çok etkinliğin yanı sıra geleneksel hale gelen Atlas Lojistik Ödülleri de fuarda sahiplerini buldu. IRU ve UND tarafından verilen ödüller de fuarda dağıtıldı. Törenler büyük ilgi çekti.

Öte yandan; Türkiye’nin eriştiği lojistik altyapı yatırımlarının böylesine güçlü ve dünya ölçeğinde tanınma ve tanıtılma şansı ve fırsatını bulduğu bir etkinlikte, Türkiye’nin lojistik vitrininde yer almaması bir eksiklikti. Özel sektörün kendisini en üst düzeyde temsil ettiği ve tam bir Türkiye lojistik şovuna dönüşen fuarda; ülkemizin lojistik vizyonunda önemli ağırlığı bulunan havalimanları, köprüler, otoyollar, tüneller, limanlar gibi çok özel alt yapı yatırımlarının yanı sıra lojistik hizmet sunumu alanında iddiası bulunan ve bu yönde yeni yeni yapılanmalara giden seçkin bazı kurumlarımızın da olması gerekirdi düşüncesini paylaşmak isterim.

Tüm katılımcıları fuar katılımı konusundaki vizyonları ve gösterdikleri kararlıkları nedeniyle kutluyorum. Ziyaretçilerimizin, koruma tedbirleri ve sağlığı ön plana çıkartan ve ‘önce sağlık sonra lojistik’ diyen etkinliğe karşı sergiledikleri güvene de teşekkür ediyorum.

Çok daha güçlü, büyük ve etkili fuarlarda, ödüllerde ve etkinliklerde buluşmak için gerekli olan çalışmalar başladı bile. Lojistik sektörünün dinamizmine, dönüşümüne logitrans Fuarı olarak eşlik etmenin heyecanı, bizler için gerçekten de sözcükler ötesinde bir anlam taşıyor.

Bu nedenle şu müjdeyi paylaşmak isterim; lojistik sektörünün en dinamik buluşması olan logitrans Fuarı bu kez  16-18 Kasım 2022 tarihinde  Yenikapı’da bulunan ve bilinen adı ‘Avrasya Gösteri Merkezi’ olan tesiste, üç hole çıkmış olarak gerçekleştirilecek. Yine kaçırılmayacak, ülkenin ekonomisine ve lojistik endüstrisine katma değer yaratacak bir buluşma ile güçlü bir fuar gerçekleşecek.

İlker ALTUN
ilker@aysberg.com

Kargohaber Dergisi (Sayı:275)

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde