Lojistik Depoların Enerjisi Artık Güneşten Gelecek

Güneşi bol ülkemizde güneş enerjisinin kıymetini yeni yeni anlamaya başladık.

Türkiye’nin kurulu gücü hızla artarken lojistik depoların çatılarına kurulan GES sistemleri tesislerin elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye ulaştı. Yakın zamanda bu alanda çok fazla yatırım yapılması bekleniyor.

Türkiye sürekli artan enerji ihtiyacına çözüm bulmak için arayışlarını arttırdı. Dışa bağımlılığı azaltacak projeler ön plana çıkarken, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar hemen herkesi mutlu ediyor. Uzun yıllardır ezberletilen “ülkemizin güneş potansiyeli başka ülkelerin elinde olsa neler yaparlardı” öğüdü artık tutulmaya başlandı gibi görünüyor. Hemen her gün yeni bir fotovoltaik (güneşten elektrik elde etme yöntemi) projenin yatırım haberini okuyoruz.

Gelişen teknoloji ile birlikte güneş panellerinin verimliliği, üretilen elektriğin depolanması ve tesisler içerisinde kullanımı gelişiyor. Daha önce yalnızca su ısıtabildiğimiz güneş panelleri artık evlerde elektrikli tüm eşyaları çalıştırabilir hale geldi. Bu gelişmelere teknolojiyi yakından takip eden lojistik sektörü de kayıtsız kalmadı. Sayıları henüz çok az olsa da çatılarına kurulan fotovoltaik sistemler kurulan depolama tesisleri tüm elektrik ihtiyaçlarını bu yolla karşılıyorlar. Özellikle daha çok elektrik tüketen soğuk hava depolarında bu istek daha fazla. Bu sayımızda bu sistem hakkında merak edilenleri uzman bir firmaya sorduk. Ayrıca bu sistemi kullanan firmadan da kullanıcı deneyimlerini aktarmalarını istedik.

Güneş ve rüzgardan üretilen elektrik ucuzlayacak

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı raporuna göre, küresel anlamda güneş ve rüzgardan üretilen enerjinin maliyeti 2025 yılına kadar düşecek.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) “Değişimin Gücü: Güneş ve Rüzgar Maliyet Düşüş Potansiyeli” raporuna göre, doğru regülasyonların ve politikaların uygulanmasıyla, güneş ve rüzgar teknolojilerinin maliyeti 2025 yılına kadar düşmeye devam edecek.

Raporda yer alan analize göre, maliyetler 2025 yılına kadar, güneşten elektrik üretiminde yüzde 59, açık deniz rüzgarda yüzde 35, karasal rüzgarda ise yüzde 26 ucuzlayacak. Böylece, 2025 yılında güneş ve karasal rüzgardan elektrik üretiminin kilovatsaat başı maliyeti ortalama 5-6 dolar/cent civarında olacak.

Raporda görüşlerine yer verilen IRENA Direktörü Adnan Z. Amin’in de son yıllarda temiz enerji maliyetlerinde ciddi düşüş yaşanmasının önemine değinerek, “Güneş ve rüzgarın halen bir çok coğrafyada, en ucuz elektrik üretim yöntemi olduğunu da göz önünde bulundurursak, bu düşüşün devam etmesi küresel yenilebilir enerji yatırımlarını artıracaktır. İş dünyasının fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye dönüşümü bu sayede hızlanacak ve güçlenecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Güneş Enerjisinde Ne Durumda?

2016 Mart sonu itibariyle Türkiye'nin şebeke bağlantılı güneş enerjisi kurulu gücü 388 MWe kapasiteye ulaşmıştı. Güneş santrallerinin tüm santraller içerisindeki payı henüz yüzde 0,53 seviyesindedir. Mevcut güneş enerji santralleri ile yıllık yaklaşık 568 milyon kilovatsaat elektrik üretilebilmektedir. Bu üretim miktarı Türkiye'nin toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 0,22'sine karşılık gelmektedir. Bilindiği gibi GES projeleri TEDAŞ tarafından onaylanmaktadır. TEDAŞ, devreye giren santraller haricinde 2.386 MW kapasiteli projeye de onay vermiştir. Bu tesisler devreye girdiğinde toplam kurulu güç 2.774 MWe seviyesine, yıllık elektrik üretimi ise 4 milyar 50 milyon kilovatsaate ulaşacaktır.

Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
MAN 2024'te Pazar İstikrarını Korudu
Tırsan'dan Akkoç Lojistik'e 101 Araçlık Teslimat
Stellantis ve CATL'den İspanya'da Batarya Tesisi
Tırsan’dan EKAY & AYTAŞ'a Low-Bed Teslimatı
Nakliyecilere Müjde