Taşımacılık ve lojistik alanında dünyanın en büyük markaları, logitrans Transport Lojistik Fuarı sayesinde İstanbul’da buluştu. Yerli katılımcılarına, dünya devleri ile yeni işbirliği olanakları yaratarak bölgenin en büyüğü olma iddiasını sürdüren logitrans Transport Lojistik Fuarı, 15-17 Kasım 2012 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde 6’ncı kez kapılarını açtı. EKO Fuarcılık ve Messe München ortaklığı olan EKO MMI Fuarcılık tarafından düzenlenen logitrans, bir önceki etkinliğe göre hem ziyaretçi sayısı ve profili ile hem de fiziksel büyümesi ile dikkat çekti.
Bir önceki yıla göre katılım sayısı yüzde 6 oranında artan logitrans Transport Lojistik Fuarı, üç gün boyunca 53 ülkeden 12 bin 600’den fazla kişiyi ağırladı. Aynı zamanda yüzde 15 büyüyerek 11 bin 500 metrekareye ulaşan ve Münih-Şanghay hattı arasında bölgenin en büyük fuarı olduğu belirtilen logitrans Transport Lojistik Fuarı’na bu yıl Türkiye dahil 16 ülkeden 200 dolayında firma katıldı.
Bir kez daha, uluslararası ülkeleri hedefleyen ve büyümek isteyen Türkiye’nin önde gelen lojistikçilerini, yeni işbirlikleri ve ortaklıklar kurmak için dünya devleri ile buluşturan logitrans, 94 uluslararası şirketi ağırladı ve yabancı katılımcı şirket sayısı yüzde 50’ye yaklaştı. Hindistan, Ürdün, Yeni Zelanda, İsveç ve Slovenya’nın ilk kez katıldığı logitrans’a en fazla katılım; Türkiye, Almanya, İtalya, Avusturya ve Letonya’dan gerçekleşti. Almanya’dan 33, İtalya’dan 22, Avusturya’dan 15 firma fuarda yerini aldı.
Toplam 194 sergileyici firmanın yer aldığı logitrans, yerli ve yabancı sektör basını, taşımacılık ve lojistik sektörü ile ilgili yerli ve yabancı sivil toplum örgütleri tarafından da yoğun olarak desteklendi. Sektör için çalışan sivil toplum örgütleri UND, UTİKAD, DTD, ARLOD, KTDD, UKAT, TÜRKLİM, İzmir Ticaret Odası ve İtalyan Mari Assoction tarafından desteklenen fuar, lojistik alanında eğitim veren üniversite ve meslek yüksekokullarının da kendilerini tanıtabilecekleri bir platform oluşturdu.
Dünyanın en büyük markaları ile Türkiye’nin önde gelen firmalarını buluşturan logitrans’ın hedefi; hem değişik ölçekli projelerin hedef lojistikçilerinin seçileceği hem de küresel projelerin paylaşılacağı bir ortam yaratmaktı. logitrans’ın en önemli özellikleri arasında ise katılımcı çeşitliliğine verdiği önem yer alıyor. Deniz, hava, kara ve demiryolu taşımacılarının tümünün temsilcilerinin bulunduğu logitrans’da, limanlar ve intermodal taşımacılık ile çevreye duyarlı, sürdürülebilir lojistik modelleri fuarın ana temasını oluşturdu. Dünyanın önde gelen liman otoriteleri ile denizcilik şirketleri de fuara büyük ilgi gösterdi.
Sektörün her kesimi tarafından büyük ilgi gören ve beklentilerin karşılandığı logitrans Transport Lojistik Fuarı’nın açılışı; EKO Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, Messe München Yönetim Kurulu Üyesi Gerhard Gerritzen, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen, Almanya Federal Taşımacılık İnşaat ve Kentsel Gelişim Bakanlığı, Çevre ve Altyapı Birimi Başkanı Birgitta Worringen, TOBB Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Almanya Bremen Eyaleti Meclis Üyesi, Ekonomik İlişkiler, İstihdam ve Limanlar Senatörü Dr. Heiner Heseler tarafından gerçekleştirildi.
Altun: “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz”
Açılış töreninde yaptığı konuşmaya “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz…” diyerek başlayan EKO Fuarcılık İdari Direktörü İlker Altun, yine iyi bir iş başararak 200 kadar katılımcısı bulunan bir fuarı açılışa hazırladıklarını söyledi.
Yüzde 15 daha büyüyerek 11 bin 500 metrekareye ulaşan logitrans Transport Lojistik Fuarı’nın, doğu batı ticaret yolunun tam ortasında, İstanbul’da yapılmasının rastlantı olmadığının altını çizen Altun, “Dünyanın en büyük üç lojistik fuarı da bu hat üzerinde; Münih, Şangay ve İstanbul’da gerçekleşiyor” dedi.
“Bugün (2012) burada buluşan katılımcılarımız, geçen yıl fuarımızı ziyaret eden ve hemen tamamı profesyonellerden oluşan 12 bin ziyaretçi sayısını daha da aşan bir kitleyi ağırlamaya hazırlanıyor” diyen Altun, 200 dolayındaki katılımcının yüzde 48’inin, Ürdün’den Yeni Zelenda’ya uzanan Türkiye ile birlikte 16 değişik ülkeden geldiğini açıkladı.
logitrans’ın tam anlamıyla uluslararası fuar niteliğine sahip olduğunun altını çizen Altun, “Fuar aynı zamanda tam bir uluslararası lojistik etkinlik sahası olarak kurgulanmaktadır. 2013, bu dönüşümün somutlaşacağı bir yıl olacaktır” şeklinde konuştu.
Gerritzen: “Türk-Alman birlikteliğinin göstergesi…”
Messe München Yönetim Kurulu Üyesi Gerhard Gerritzen ise logitrans 2012’nin EKO Fuarcılık ve Messe München ortaklığı ile İstanbul’da yapılan başarılı bir fuar olduğunu belirterek, “Bu anlamda Sayın İlker Altun ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çünkü çok yapıcı bir işbirliği içinde bulunuyorlar. Güvene dayalı, Türk-Alman birlikteliğinin en önemli göstergelerinden biridir. Bu sene de çok başarılı bir fuar elde edeceğimizden eminim” dedi.
Konuşmasında, İstanbul’un üç önemli lojistik merkezden bir tanesi olduğunun altını çizen Gerritzen, Türkiye’nin uluslararası lojistik konusunda oldukça önemli noktada bulunduğunu vurgulayarak, “Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika düşünüldüğünde tam anlamıyla köprü konumunda olan Türkiye, ekonomik büyümesi ve siyasi istikrarı ile başarılı bir ülke oldu. Türkiye tarım ürünleri de ihraç eden ayrıca, diğer sektörlerde de gelişim gösteren bir ülke. Geçtiğimiz yıldaki dış satımlara bakıldığında yüzde 10’luk bir düşüş olsa bile Türkiye ihracatının yüzde 40’ını yine AB ülkelerine yapıyor” diye konuştu.
logitrans’da 2012 senesinde yeni pazarlarla tanışacaklarını ifade eden Gerritzen, 16 farklı ülkeden gelen uluslararası katılımcı olduğunu kaydederek; “Münih ve Şanghay ile birlikte İstanbul’daki fuar dünyanın en büyük lojistik fuarlarından bir tanesidir” diyerek sözlerini noktaladı.
Nuhoğlu: “Sektör Meclisi fuarı sonuna kadar desteklemektedir”
TOBB Lojistik Sektör Meclisi’nin, dört büyük meslek örgütü üyeliği, bürokratlar ve bireysel nakliyecililerin bir araya gelerek oluşturduğu bir yapı olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclis Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Sektör Meclisi, fuarı sonuna kadar desteklemektedir ve bundan sonra da desteklemeye devam edecektir. Çünkü yaratacağı faydaya ve ülke potansiyelini çok daha iyiye taşımak adına katma değer sağlayacağına inanmaktadır” diyerek sözlerine başladı.
Yeni pazar arayışında öncelikle o pazarlara ulaşmak için ulaşım alt yapısı, o bölgedeki işbirlikleri ve her şeyden önemlisi o malları tüketiciye ulaştıracak olan yapının kurulmuş olmasına dikkat edildiğini belirten Nuhoğlu, ülkeler ile yapılacak ticarette öncelikle taşıma, lojistik, depolama gibi çok önemli yapıların varlığının sorgulandığını söyledi. “Bu gün burada 200 dolayında lojistik firmasının bulunması ve Almanya’dan 33, İtalya’dan 22 ve Avusturya’dan 15 firmanın kalkıp gelmesi ve hatta Yeni Zelanda’dan firmaların logitrans’da olması da az önce söylediğim ihtiyacın bir göstergesidir. Eminim ki bu fuar süresince çok iyi işbirlikleri oluşturulacaktır. Çünkü Türkiye’nin sahip olduğu lojistik avantajlar, sadece Türkiye ile yapılacak olan ticarette değil, Türkiye’nin ötesinde Ortadoğu, Orta Asya ve Avrupa arasındaki ticarette de çok önemli rol üstlenmektedir” dedi.
Demirdelen: “Sektör ile işbirliğine her zaman hazırız”
Açılışta yer alan ve bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Hamza Demirdelen de Türkiye ve özellikle İstanbul’un lojistik sektörüne üs olacak bir konumda olduğuna dikkati çekti.
“Bakanlığımız bu güne kadar olduğu gibi gerek fiziki altyapı gerek yasal düzenlemeler konusunda sektör ile işbirliği yapmaya her zaman hazırdır ve bu güne kadar olduğu gibi bu günden sonra da bu hizmetleri sunmaya devam edecektir” diyen Demirdelen, yol kenarı denetim istasyonları ve işlemlerin on-line olarak yapılmasına imkan verecek uygulamalardan söz ederek, “Bu fuarın sektör ve sektör çalışanlarına faydalı olmasını diliyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Heseler: “Türkiye önemli bir fırsat”
Almanya Federal Taşımacılık İnşaat ve Kentsel Gelişim Bakanlığı, Çevre ve Altyapı Birimi Başkanı Birgitta Worringen, Avrupa ve tüm dünyadan gelen firmaların logitrans’da bir araya gelerek lojistik alanındaki yeni bilgileri paylaşmak, yeni eğilimleri ksaptamak ve işbirliği kurmak adına önemli fırsat yakaladıklarını söyleyerek başladığı konuşmasında, Türkiye’deki ekonomik dinamizmin gelişimine de dikkat çekti
Son olarak konuşma yapan Bremen Eyaleti Meclis Üyesi, Ekonomik İlişkiler, İstihdam ve Limanlar Senatörü Dr. Heiner Heseler ise uluslararası işbirliği açısından bakıldığında Türkiye’nin değişik fırsatlar sunan bir ülke olduğunu vurguladı.
“Uluslararası firmalar ile Türk firmalarının bir araya gelmesi bize umut vermektedir. Türkiye’deki ekonomik ve siyasi gelişmeler, yine Türkiye’nin Kuzey Afrika, Orta Asya ve dünyanın pek çok değişik kıtasına açılabilecek konumda olması önemli bir fırsat yaratmaktadır” diyen Senatör Heseler, önemli olanın hali hazırda var olan ekonomik ilişkileri daha fazla geliştirmek olduğunu kaydederek EKO ve Messe München ortaklığını örnek olarak gösterdi.
Katılımcılar memnun ayrıldı
Uluslararası katılımcı şirketler de fuarda yer aldıkları için memnundular. Katılımcılar, ziyaretçi sayısının yanı sıra fuarın uluslararası niteliği ve uzmanlığından etkilendiklerini belirttiler. Bu görüş, İsviçre Ahaus Alstätter Eisenbahn Holding AG’nin CEO’su Karsten Sachsenröder’in yorumunda da yer buldu: “Sahip olduğu potansiyel ve Orta Avrupa’ya bağlantıları ile Türkiye pazarı, intermodal yük vagonu kiralamasında pazar lideri olarak bizim için hayati önem taşıyor. logitrans’a ilk kez katıldık ve uluslararası niteliğinden ve son derece ümit verici bağlantılardan çok memnun kaldık.”
Almanya PTV Group’un Ürün Müdürü Stephan Ruppert de bu düşünceyi onayladı: “Kurduğumuz bağlantılar son derece ümit verici ve çok sayıda karar verici olması çok memnuniyet verici. Özellikle karayolu yük taşımacılığına ilişkin çözümlerimize gösterilen büyük ilgi ve çok sayıda Türk ve uluslararası şirket temsilcisi ile yaptığımız görüşmelerin niteliği bizi şaşırttı.”