Lojistik 'Endüstri 4.0' İle Değişmeye Devam Ediyor

Ülkemizin önemli sektörlerinin başında gelen lojistik, yenilenmeye dönük olarak farklı iş stratejileri geliştirirken Endüstri 4.0'a da hazırlanıyor.

Endüstri 4.0'dan yararlanmak isteyen lojistik sektörü, özellikle firmalar lojistikle ilgili yeni iş alanlarına geçiş yapmasının üzerine gitmeleri dikkat çekerken, firmalar Endüstri 4.0 için harekete geçmiş durumda. Lojistik sektörü bu gelişmeler karşısında yeni iş yapma yöntemlerine uygun iş süreçlerine yöneliyor.

Lojistik sektöründe ihracat ve ticaret kara yolu ve intermodal taşıma ile deniz yolu taşıma da taşımalar artış yönlü. Uluslararası taşımacılık ülkemizde birçok sorun ile mücadele ediyor. Haksız rekabet ile ve yurt dışında özellikle Avrupa ülkelerinde uygulanan haksız cezalar başlıca sorunlar. Ülkemizde şoför davaları, trafik sigorta ve yeşil sigorta çitfe sigorta konusu, kg/km fiyat tarifesi olmaması ve uluslararası yabancı TIR’ların kara yollarında yeterli kontrole sahip olmadan gerek otoban ücreti gerekse araç kullanım saatlerinin kontrol edilmemesi yurt içinde önemli sorunlar. Yurt dışında ise özellikle Avrupa ülkelerinde Türk TIR’larına uygulanan fazla kontrol ve aşırı cezalar ile nakliyecilik yapan firmalar inanılmaz mücadeler veriyor. Ayrıca ülke giriş çıkış kapılarındaki sorunlar beklemeler ve aynı zamanda şoför vizelerinde ki süre uygulamaları çok büyük sıkıntılara sebep oluyor.

Lojistik sektörü artık Akıllı Lojistik yani Geleceğin Lojistiği adı ile anılmakta. Bunu yapabilmek içinde Lojistik Firmalarının kendilerini çok geliştirmesi ve eğitmesi gerekiyor. Gerek alt yapı gerek hizmet verecekleri ekipmanlar açısında büyük değişime gitmesi, kaliteyi ve çıtayı yükseltmek için yatırım gerekiyor. Endüstri de devrim yapmak geçmişten günümüze gelen bir süreç. Artık bu süreçte 4.0 ı kullanırken Fabrikalarda insansız makineler üretim yapacak. Buna entegre olarak ta lojistikte mevcut ürünün hangi miktarda ne biçimde taşınacağını zamanın ve kaynağın doğru yolla uygun fiyata taşınmasını kesinlikle etkileyecek.

Hızlı ve aktif olan lojistik sektörü tüm dünyada ülkemizde sürekli gelişiyor. Tabi buna bağlı olarak sektörde de rekabet ortamı üst düzeyde devam ediyor. Lojistik şirketleri bu rekabete ayak uydurmak için güçlerini arttırmaları maliyet oluşturuyor. İnsan kaynağı, faaliyet ve yönetim süreçlerinin kalitesini, teknik ve teknoloji açısından sürekli kendisini geliştirmesi gerekiyor. Mevcut personel ile bu işte uzun yıllar çalışmış kişiler ile uzman ve profesyonel kadrolar bu gelişime uyum sağlamak zorunda ve buda lojistik firmalarına avantaj sağlamaktadır.

Prometeon Türkiye ve TGL, İş Birliğini 4 Yıl Daha Uzattı
Ekol Satışı İptal
Atlas Lojistik Ödülleri Kurumsal Başvuru Süresi Uzatıldı
Mercedes-Benz Türk Kamyon Satış Bayileriyle Buluştu
Ekol Lojistik Enerjisini Güneş’ten Alıyor
Grimaldi Grubu Trieste-Ambarlı RO-RO Hattını Genişletiyor