Lojistik Sektörü, Ekonomik Refahın Anahtarını Elinde Taşıyor

Lojistik sektörünün ekonomik refahın anahtarı olduğunu vurgulayan UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, sektörün Türkiye ekonomisine katkılarını ve gelecek hedeflerini değerlendirdi.

UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, lojistik sektörünün ekonomik refahın anahtarı olduğunu vurguladı. 2010 yılından beri sürekli artan ihracatın, güçlü ekonomilere sahip pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye'nin ekonomik büyüme rotasının ana eksenini oluşturduğunu belirterek, küresel ekonomideki durgunluk, enerji krizi ve yüksek enflasyon gibi sorunların yanı sıra bölgede yaşanan savaşlar ve siyasi gerginliklerin ihracat artışını yavaşlattığını söyledi.

2023 yılında, Türkiye lojistik sektörü, 100 milyar dolar hizmet ihracatı ile önemli bir başarı elde ettiğinin altını çizen Aras, “Hizmet ihracatımıza baktığımızda ise, 2023 yılında ilk kez 100 milyar dolar rakamına ulaşıldığını ve Türkiye lojistik sektörü olarak buna 10 milyar doların üzerinde hizmet ihracatı geliriyle katkı sağladığımızı görmekteyiz. 2024 yılının ilk 4 ayına ilişkin Merkez Bankası rakamlarına baktığımızda, geçen yılın aynı dönemine göre lojistik hizmetleri ihracat gelirlerimizde yüzde 5,1 artış kaydettiğimizi, bu şekilde ilk 4 ayda yaklaşık yüzde 50 azaldığı kaydedilen cari işlemler açığının azalmasına sektörümüz tarafından katkı sağlanmaya devam edildiğini görüyoruz. Tabi ki bu rakam, sektörümüzün ülkemiz ekonomisine katkı bakımından taşıdığı potansiyeli asla yansıtmıyor.

Bugün sadece karayoluyla, 2023 yılı itibarıyla yakın coğrafyalara 105 milyar dolarlık mal ihracatımızı taşıyoruz. Pandemi krizi sonrasında başta ana ihracat partnerimiz olan Avrupa Birliği olmak üzere, dış ticaret ve tedarik zinciri politikalarını “yakın bölgelere”, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ise “yakın ve dost coğrafyalara” odaklayan ihracat pazarlarımızı güçlendirmek ve ayrıca çeşitlendirmek zorundayız” dedi.

Türkiye’nin Küresel Lojistik Performans Endeksi’nde 9’uncu sıraya yükseldiğini hatırlatan Aras, etkin lojistik hizmet kabiliyetlerinin yatırımlarla desteklenmesi gerektiğini ve lojistik sektörünün gelişimini stratejik öncelik haline getiren ülkelerin uluslararası pazarlardan daha fazla pay aldığını söyledi.

2023 yılında 264,2 milyar dolar cari fazla veren Çin’in, lojistik bağlantılara yaptığı yatırımlarla küresel ticaretteki etkinliğini artırdığına dikkat çeken Aras, Türkiye’nin de benzer şekilde lojistik altyapısını güçlendirmesi gerektiğini ifade etti.

2023 yılında hizmet ihracatında 100 milyar dolar rakamına ulaşıldığını ve Türkiye lojistik sektörünün bu başarıya 10 milyar doların üzerinde katkı sağladığını belirten Aras, 2024 yılının ilk 4 ayında lojistik hizmetleri ihracat gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artış gösterdiğini bu artışın, cari işlemler açığının azalmasına katkı sağladığını belirtti.

Hedeflere Ulaşmak İçin Lojistik Stratejileri

2024 yılı için 267 milyar dolar olarak hedeflenen mal ihracatı ve 110 milyar dolar olarak hedeflenen hizmet ihracatı hedeflerinin lojistik hizmetlerle desteklenmesi gerektiğini belirten Aras, dış ticaretin lojistik altyapısının Kamu-STK-Özel Sektör işbirliğiyle tamamlanmasının şart olduğunu vurguladı.

Aras, ihracatçıların rekabet gücünü sınırlayan gümrük ve sınır beklemeleri, vize temin sorunları ve transit kota ve ücretleri gibi sorunların hızlı ve etkin çözümlerle ortadan kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

ABS Transport’un Tercihi Tırsan Oldu
DHL Express Türkiye Wewalk İle İş Birliğine İmza Attı
Scania’nın Türkiye’deki 2024 Pazar Payı Yüzde 8,6 Oldu
Akbulut Nakliyat Filosunu Tırsan İle Genişletti